Talcinieki šodien ģimenes vīna darītavas "Abavas" vīnogu dārzā novākuši aptuveni pusi tonnas tumšās Latvijas vīnogu šķirnes "Zilga" ogas un aptuveni tikpat daudz arī vācu izcelsmes gaišās šķirnes "Solaris" vīnogu, biznesa portālam "Nozare.lv" stāstīja vīndaris Mārtiņš Barkāns.
Šogad ir pirmais gads, kad vīnogām ļauts ražot pilnībā, un šodien uz pirmo ražas vākšanas dienu kuplā skaitā ieradušies talcinieki.
Barkāns stāstīja, ka laika apstākļu ziņā šī bijusi apbrīnojami laba vasara vīnogu audzēšanai, jo gaisa temperatūras summa vasarā gandrīz pietuvojusies Šampaņas reģiona Francijā rādītājam. Tas nozīmē, ka šogad vīnogās ir vairāk cukura nekā vidēji, un mazāk skābes.
Šodien talkotāji novākuši gatavākās vīnogas. Novākta pustonna šķirnes "Zilga" vīnogu, arī ievākto "Solaris" vīnogu apjoms tiek lēsts līdzīgs. Tagad vīna darītavā no ogām sāk spiest sulu, kas pēc tam tiks raudzēta. Kopumā iecerēts iegūt vairāk nekā tonnu vīnogu, kas pēc apstrādes ietilps 800 līdz 1000 vīna pudelēs. No šī rudens vīnogu ražas tapušais vīns būs pieejams nākamvasar.
Vīnogu vākšana vēl turpināsies. Plānots, ka pēdējās vīnogas tiks novāktas oktobra vidū. Barkāns stāstīja, ka šogad pirmo reizi vīnogas ievāktas tik lielā apjomā. Iepriekšējos gados vīnogas tika vāktas daudz nelielākos, eksperimentālos apjomos.
Ģimenes vīna darītava "Abavas" gatavo vīnus arī no upenēm, aronijām un rabarberiem. Jaunās rabarberu ražas vīns jau ir ieguvis pirmās aprises un solās būt īpaši labs. No rabarberiem tapušo dzirkstošo vīnu varēs iegādāties Ziemassvētku laikā, informēja Barkāns.
Patlaban darītava sāk spiest arī ābolu sulu, no kuras taps darbīgs ābolu sidrs un kalvadoss. Vīna darītavas "Abavas" attīsta savu kalvadosa marku, un šo dzērienu varētu nogaršot ap Ziemassvētku laiku.
Ģimenes vīna darītava "Abavas" izveidota 2010.gadā vienlaikus ar vīnogu dārza iestādīšanu Sabiles pievārtē, Abavas ielejas dienvidu nogāzē. Darītava audzē ne tikai vīnogas, bet arī ābolus, upenes, avenes, zemenes un rabarberus. Vasarā tiek vāktas meža ogas - mellenes, irbenes, korintes un pīlādži. Augļi un ogas tiek izmantoti aromātisku dzērienu - vīnu, degvīnu un uzlējumu pagatavošanā. "Katrs gads ir īpašs - tādi ir arī mūsu dzērieni - pilni ar vasaras aromātu un lieliskām garšas īpašībām," nobaudīt ģimenes vīna darītavā tapušos dzērienus aicina saimnieki