Cer, ka premjeram padomā ir kāds kandidāts uz kultūras ministra amatu

© Scanpix

Gribētos cerēt, ka Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), pieprasot kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) demisiju, padomā ir kāds reāls kandidāts uz ministra vietu, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Radošo savienību padomes valdes priekšsēdētāja Dace Bluķe.

Viņa atklāja, ka, vismaz runājot ar kolēģiem un kultūras alianses pārējiem pārstāvjiem, nezinot nosaukt nevienu vārdu un uzvārdu kādam, kurš būtu gatavs patlaban gadu pirms vēlēšanām iet un vadīt nozari.

"Bez reāla kandidāta tas nav labākais risinājums," sacīja Bluķe, pieļaujot, ka tādējādi varbūt labāk būtu bijis ļaut kultūras ministrei nostrādāt līdz termiņa beigām. "Jaunzeme-Grende nebūt nav vienīgā ministre, kurai ir konfliktsituācijas ar ministrijas pakļautībā strādājošajām organizācijām," piebilda Bluķe.

Viņa minēja arī to, ka nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, iekļūstot valdībā, bija sarežģīti atrast kultūras ministru.

Tāpat Bluķe klāstīja, ka nav gluži patiess apgalvojums, ka ministrei nav bijis kontakta ar nozari, jo Kultūras alianse tikās ar viņu katru nedēļu un varēja pārrunāt aktuālos svarīgos jautājumus.

"Protams, par katru ministru var atrast lietas, par kurām teikt, ka tas ir nekompetenti, slikti. Nebūt nav tā, ka viss, ko ministre ir darījusi, bija slikti," akcentēja Bluķe.

Pie pozitīvā ministres veikuma viņa minēja kultūrpolitikas stratēģijas līdz 2020.gadam veidošanu, kur ikvienam kultūras nozares spēlētājam bija iespēja piedalīties. Tāpat arī Jaunzeme-Grende vairāk nekā iepriekšējie ministri uzmanību pievērsusi arī radošo industriju attīstībai, ne tikai vārdos.

Viņasprāt, patlaban konflikts ar operu ir emocionāli sakāpināts, jo visā pasaulē valsts kultūras iestādēs vadības un mākslinieciskās vadības mainās un tā nav nekāda drāma.

Vienlaikus Bluķe norāda, ka bija redzamas ministres domstarpības ar atsevišķām personām. Pēc viņas domām, ministres birojs nav spējis adekvāti komunicēt ar sabiedrību kopumā, lai izskaidrotu, kāpēc notiek tāda rīcība un ne citādāka, kāpēc tas vajadzīgs, ko tas dos. Ministrei arī pietrūcis izpratnes par to, ka kultūras cilvēki mēdz būt emocionālāki, kaismīgāki un komunikācijā ir vajadzīgāka lielāka diplomātija, smalkjūtība, klāstīja Bluķe.

Jau vēstīts, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) piektdien paziņoja, ka pieprasīs kultūras ministres Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) demisiju. Formālais gala lēmums tiks pieņemts pirmdien, 16.septembrī. Pirms tam par to tiks informēti koalīcijas partneri.

Dombrovskis aicina nacionālo apvienību izvirzīt jaunu kultūras ministra amata kandidātu, kā arī aicina nacionālo apvienību uz konstruktīvu darbu valdībā.

Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais