Emocionālās veselības nedēļā uzrunā ģimenes

Šāgada Emocionālās veselības nedēļa, ko jau trešo gadu rīko Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Psihosomatikas klīnika, veltīta tēmai Veselīgas attiecības ģimenē – vesels bērns.

RSU Psihosomatikas klīnikas un katedras vadītāja, asociētā profesore Gunta Ancāne norāda: vecāku rokās ir tas, kāds bērns būs skolā – vai par viņš būs depresīvs, slimīgs, vai tāds, kurš grib un prot draudzēties. Tāpēc šajā Emocionālās veselības nedēļā speciālisti kopā ar citiem ekspertiem un vecākiem veidos kopīgu sarunu par attiecībām ģimenē un to ietekmi uz bērna veselību, uzvedību un attīstību.

Saskaņā ar pētījuma par psihisko veselību Latvijā datiem gandrīz 50 procenti skolas vecuma bērnu atzīst, ka ir aizkaitināmi un ar sliktu garastāvokli, 34 procentiem ir nervozitāte, bet par nomāktību sūdzas ceturtā daļa bērnu. Vairāk nekā piektdaļa bērnu un pusaudžu vecumā no 11 līdz 15 gadiem izjūt izteiktu apgrūtinājumu un spriedzi mācīties gan skolā, gan mājās. Psihosomatikas klīnikas speciālisti uzsver: šie dati ir viena medaļas puse, otra norāda uz faktu, ka bērni savu neapmierinātību spoguļo uz saviem vienaudžiem, – līdz pat 36 procentu zēnu 15 gadu vecumā atzīst, ka skolā regulāri ņirgājas, apceļ citus. Ar šo negatīvo rādītāju Latvija ieņem pirmo vietu 38 valstu pētījumā, ko veikusi Pasaules veselības organizācija. Piektā daļa bērnu un pusaudžu vecumā no

11 līdz 15 gadiem atzīst, ka skolā izjutuši emocionālu vardarbību.

Emocionālās veselības nedēļas laikā RSU Psihosomatikas klīnikas speciālisti sniegs bezmaksas Skype konsultācijas vecākiem, kuriem nepieciešams padoms emocionālu un uzvedības problēmu risināšanā ģimenē. Skype konsultācijas sniedz iespēju saņemt ārstu psihoterapeitu padomu, arī atrodoties ārpus Rīgas vai pat Latvijas, arī māmiņām, kuras ar maziem bērniem atrodas mājās. Pieteikties bezmaksas Skype konsultācijām var, zvanot pa tālruni 20203203 vai rakstot info@psihosomatika.lv.

Visu nedēļu vecākiem pēc darba, laikā no pulksten 18 līdz 20 būs iespēja piedalīties atvērtajās lekcijās, kas notiks Psihosomatikas klīnikas telpās. Bezmaksas lekcijas mammām un tētiem tiek rīkotas, lai ikdienas steigā atgādinātu par dzīvē vissvarīgākajām vērtībām un vecāku lomu bērnu dzīves veidošanā. Lekciju – kā būt lieliskam tētim un mammai – lasīs profesore Gunta Ancāne, Dace Jubase runās par pirmsskolas bērnu stiķiem un niķiem, Baiba Gerharde stāstīs par to, kā ar pusaudzi veidot attiecības ģimenē un risināt grūtības skolā, bet 13. septembrī tiek aicinātas ģimenes ar bērniem, lai kopā ar fizioterapeitiem piedalītos nodarbībā Veselīgas un priekpilnas aktivitātes ģimenei.

***

VIEDOKLIS

Gunta ANCĀNE, Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatikas klīnikas un katedras vadītāja:

– Vai par bērnu skolā ņirgāsies, vai viņš būs depresīvs un slimīgs, vai tāds, kurš grib un prot draudzēties, ar iniciatīvu un labu paštēlu, tas ir simtprocentīgi vecāku rokās. Mums ir nepieciešami gudri un izglītoti vecāki, tādi, kas spēj veidot veiksmīgu, empātisku personību, kā arī sabiedrības līmenī – spēcīgu, domājošu, talantīgu, par sevi pārliecinātu jauno paaudzi.