Mālpils novadā kādas mājas ik nakti apciemo lācis

Mālpils novada Zaubes pagastā jau aptuveni mēnesi naktīs kādas privātmājas pagalmā regulāri viesojas lācis, postot saimnieku bišu dravu, aģentūru LETA informēja nama īpašniece Inta Dreimane.

Lācis mājas pagalmā viesojoties regulāri, postot ne tikai bišu dravu, bet arī pagalmā novietotos skapjus un puķu dobes. "Sākumā jau man te neticēja, ka tas ir lācis, norādot, ka alnis izbradājis dārzu, bet kad uzlika novērošanas sistēmu, dabūjām pierādījumus, ka tas tiešām ir skaists brūns lācis," pastāstīja Dreimane. Vietējie mednieki mājas pagalmā uzstādījuši iekārtu, kas veic fotouzņēmumu, kad sensors sajūt kustību, kā rezultātā izdevies ķepaini iemūžināt.

"Viņš nemaz nebaidās. Fotoaparātam, kā te var redzēt bildēs, vispār skatījās iekšā objektīvā. Ne viņš no mūzikas, ne mašīnu rūkoņas, ne cilvēku runāšanas baidās," aģentūrai LETA stāstīja privātmājas īpašniece, norādot, ka vienīgā iespēja, kā uz laiku nepielaist lāci mājas pagalmam, bijusi, šaujot signālraķetes. Mājas saimniece aģentūrai LETA prognozēja, ka lācis varētu būt audzis Igaunijas audzētavās, kur lāči ar laiku pierod pie sabiedrības un pilsētu vai lauku trokšņiem un no tiem vairs nebaidās.

Sākotnēji Dreimane mēģinājusi veidot dzelzs konstrukcijas ap bišu stropiem, kam krītot, lācis sabītos no trokšņa. Pirmajās reizēs tā arī noticis, taču lācis ātri vien pie sistēmas pieradis un tā vairs nav atturējusi. "Ja viņš paliks vēl nekaunīgāks, tad man būs jāliek elektriskais sargs," pieļauj Dreimane.

"Pa dienu nav tik bailīgi, bet tumsā iziet laukā gan nav joka lieta. Nezinu arī, kā būtu, ja viņš mājā iekšā sajustu kādu nesen attaisītu ievārījuma vai medus burciņu," sprieda Dreimane. Viņa par savu nakts viesi informējusi medniekus, taču citām institūcijām ziņot par postījumiem nav redzējusi jēgu, jo "ko tad viņi viņam izdarīs? Aizsargāts taču! Labi jau būtu, ja kāds paņemtu ieliktu drošā būrītī, bet kurš tad to darīs," viņa pauda neticību.

Tomēr ne visi ir pieraduši pārdesmit metru attālumā sastapties ar lāci, atzina Dreimane. Viņa aģentūrai LETA pastāstīja, ka tieši aiz mājas šķūņa, kur ir mežs, nereti ir atstāti pustukši spaiņi ar ogām, ko ogotāji pametuši, mūkot no zvēra. Nereti atrodami arī sviestmaižu iepakojumi, ko lācis saplēsis, mielojoties ar svešajām pusdienām. "Cilvēkiem, nākot ogot vai sēņot, te būtu ļoti jāuzmanās. Kad izeju ārā, zinu, ka viņš tepat vien ir, aiz šķūņa," brīdināja Dreimane.

LETA jau ziņoja, ka vasaras sākumā Mālpils pusē mežstrādnieki manījuši lāču mammu ar diviem lāču mazuļiem.

Savukārt Nītaures pusē augusta vidū kāds mednieks redzējis pieaugušu lāci. Turklāt lāči neesot vienīgie plēsēji apkārtnē. "Jau labu laiku esam dzirdējuši, kā gaudo vilki, arī mazie kucēni ir redzēti," toreiz piebilda mednieks.

Svarīgākais