Valsts prezidents: latviešu atgriešanai dzimtenē vienīgās zāles ir izglītība

No Latvijas izbraukušo iedzīvotāju atgriešana atpakaļ dzimtenē ir ilgtermiņā risināms jautājums, taču izejas punkts ir kvalitatīvas izglītības pieejamība, - tā šodien, viesojoties Kuldīgā, radiointervijā "Kurzemes radio" atzina Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Vaicāts, vai iedzīvotāju izceļošanas jautājums ir objektīvi izvērtēts no politiķu puses un vai politiķi apzinās emigrācijas patiesos iemeslus, Bērziņš atzina: "Varbūt skaitliski tas nav izvērtēts, bet iemesli jau ir skaidri. Man šķiet, ka vienīgās zāles ir izglītība."

Šodien, viesojoties Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma profesionālajā vidusskolā un Kuldīgas Alternatīvās sākumskolas Padures filiālē, prezidentam esot radies iespaids, ka vismaz Kuldīgas novadā izglītības nozares attīstība notiek pareizā virzienā. "No tās informācijas, ko es ieguvu, man šķiet, ka šeit [Kuldīgā] ļoti saprātīgi šie jautājumi tiek risināti - skatoties pēc šodienas uzņēmēju vajadzībām. Šajā profesionālajā vidusskolā tiešām ir tie virzieni, kas dzīvē vajadzīgi, un man palika sajūta, ka tie ir labā līmenī. Arī tehniskais nodrošinājums, vismaz ko es redzēju galdniekiem, ir pietiekams, lai viņi varētu droši ieiet darba dzīvē ar pieredzi, ko viņi šeit iegūst," atzina Bērziņš.

"Šeit, Kuldīgas novadā, tas ir ļoti skaidri redzams, ka dzīve attīstās, un droši varu teikt, ka tā attīstās pareizā virzienā. Skolās bērnu skaits nesamazinās, bet pakāpeniski pieaug. Tas jau ir tas rādītājs," atzina Bērziņš.

Prezidents, viesojoties Kuldīgas Alternatīvās sākumskolas Padures filiālē, guvis atziņu, ka šāda maza skoliņa "ir zināmā mērā nākotnes modelis, lai saglabātu laukus".

Kā ziņots, šodien plānotā vizītē Kuldīgas novadu apmeklēja Valsts prezidents Andris Bērziņš. Pirmajā jaunā mācību gada dienā prezidents viesojās arī novada izglītības iestādēs, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Bērziņš tikās ar Kuldīgas novada domes vadību un deputātiem, iepazinās ar novada aktualitātēm un viesojās Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma profesionālajā vidusskolā, kā arī Kuldīgas Alternatīvās sākumskolas Padures filiālē.

Plkst.15.30 iedzīvotāji bija aicināti tikties ar prezidentu pie Kuldīgas novada domes.

Latvijā

Lai gan latviešu cilvēki ir atturīgāki, mierīgāki un spēj sadzīvot ar mazāk saules un vairāk lietus, tomēr starp mums ir daudz tādu, kas burtiski “slimo” ar Itāliju. Iemīlējušies Itālijā līdz sirds dziļumiem un sakairinātām garšu kārpiņām, arī Latvijā ļaudis meklē dienvidzemes burvību ēdienos, vīnogu dzērienos un dabiskajā priekā par dzīvi.

Svarīgākais