Horens Stalbe: Ēģiptes kūrortos ir drošāk nekā Rīgā uz ielas

© Scanpix

Ēģiptes kūrortos ir drošāk nekā Rīgā uz ielas, par situāciju Ēģiptē šodien žurnālistiem sacīja bijušais "Radio SWH" dīdžejs Horens Stalbe, kurš piecus gadus dzīvo Ēģiptes kūrortā Dahabā.

Viņš uzsvēra, ka situācija Ēģiptes kūrortos ir mierīga kopš brīža, kad šajā valstī sākās nemieri, turklāt Ēģipte ir multikulturāla valsts, tāpēc ēģiptieši pret tūristiem izturas sevišķi labi un iejūtīgi.

Pēc viņa domām, par Ēģiptes nemieru atspoguļošanu un kopējās noskaņas radīšanu lielā mērā ir atbildīgi mediji, kas tādējādi nodrošina psiholoģisko spriedzi. "Esmu operators un zinu, kā tiek filmēti kadri no kara darbības. Mediji ir kino," sacīja Stalbe.

"Ēģipte ir ļoti liela valsts. Jāsaprot, ka tās apmēri un distances, salīdzinājumā ar citām valstīm, ir dažādas. Ja salīdzinām, cik daudz tūristiem uzbrūk Parīzē, tad proporcionāli Ēģiptē nekas tāds nenotiek. Visas vietas, kas Ēģiptē ir paredzētas tūristiem, ir pilnībā drošas. Tur ir drošāk nekā Rīgā uz ielas," uzsvēra Stalbe. Tiesa, viņš neiesaka Latvijas tūristiem doties uz Kairu, bet tieši uz Ēģiptes kūrortiem.

Jau ziņots, ka, pēc ekspertu domām, patlaban tūristiem nav ieteicams doties uz nemieru skarto Ēģiptes pilsētu Kairu, turpretī latviešu iecienītajos Sarkanās jūras kūrortos situācija ir mierīga.

Ēģiptes vēstniecības Tūrisma biroja Stokholmā pārstāvis Muhameds Elšerbeinijs žurnālistiem uzsvēra - situācija Sarkanās jūras kūrortos - Hurgadā, Šarmelšeihā u.c. - ir mierīga un tūristi tos var droši apmeklēt. Viņš minēja, ka Sarkanās jūras kūrorti atrodas pietiekami tālu no Kairas, piemēram, Hurgada atrodas aptuveni 500 kilometru attālumā.

Viņš norādīja, ka patlaban nemieri Ēģiptē nekādi neietekmē tūrisma sektoru, turklāt politiskā situācija Ēģiptē drīzumā tiks atrisināta.

Arī tūroperatora "GoAdventure Latvija" pārstāvis Aleksejs Kriščuks atzina, ka situācija Ēģiptes kūrortos ir stabila un mierīga. Patlaban "GoAdventure" saņem Latvijas tūristu pieprasījumus un rezervācijas ceļojumiem uz Ēģipti - pirmie reisi plānoti šā gada oktobra beigās.

Jau ziņots, ka Ārlietu ministrija (ĀM) tikusies ar Latvijas Tūrisma aģentu un tūrisma operatoru asociāciju un lielākajiem tūrisma operatoriem, kuri organizē ceļojumus uz Ēģipti, - "Tez Tour", "Novatours" un "Alida Tūrs" -, lai pārrunātu pašreizējo iekšpolitisko un drošības situāciju valstī, īpašu uzmanību pievēršot ceļotāju drošībai. Ņemot vērā pašreizējo iekšpolitisko un drošības situāciju, ĀM stingri iesaka nedoties uz Ēģipti.

Savukārt tūrisma aģentūras "Latvia Tours" direktore Ieva Keiša biznesa portālam "Nozare.lv" iepriekš atzina, ka nemieri Ēģiptē var pamatīgi iedragāt Latvijas tūrisma nozari, jo ziemā no visiem čarteru ceļojumiem aptuveni 70-80% ir tieši uz Ēģiptes kūrortiem.

Ēģiptes valdība 14.augustā valstī uz mēnesi noteikusi ārkārtas stāvokli. Augustā notikušajos nemieros Ēģiptē gājuši bojā vairāk nekā 850 cilvēki.