No Saknīša un viņa uzņēmuma vēlas atgūt ap 59 miljonu latu parādus

No uzņēmēja, kādreizējā Latvijas lielākā privātā zemes īpašnieka Gata Saknīša uzņēmuma maksātnespējīgās SIA "GS Nekustamie īpašumi" tā kreditori vēlas atgūt 58,78 miljonus latu.

Pretenzijas par kopumā 58 779 247 latiem izvirzījuši kreditori, un lielāko prasījumu - ap 39 miljoniem latu - pieteicis uzņēmējs Mihails Uļmans, aģentūru LETA informēja uzņēmuma administrators Ervīns Polis.

Pretenziju pieteicis arī Valsts ieņēmumu dienests (VID), kurš vēlas atgūt ap 1,5 miljoniem latu, ap pusmiljonu latu vērtas pretenzijas izvirzījusi arī AS "Rietumu banka", kā arī kreditora pretenzijas pieteikuši vēl vairāki kreditori - sabiedrībā mazāk zināmas fiziskas personas, stāstīja Polis.

Viņš sacīja, ka nākamā gada sākumā paredzējis izsolēs pārdot 18 īpašumus Vidzemē, tostarp muižas māju ar zemi un citus zemes īpašumus. Kopējā īpašumu platība tiek lēsta ap 500 hektāriem. Tā kā vidējā cena par zemes hektāru šobrīd ir ap 200 latiem, tad reāli varētu būt iespējams atgūt 123 000 latu, lai norēķinātos ar kreditoriem.

Polis informēja, ka Saknītis līdz šim nav nodevis viņam kā administratoram visu uzņēmuma dokumentāciju un viņš vērsies Valsts policijā ar iesniegumu, lūdzot sākt kriminālprocesu pret Saknīti par maksātnespējas procesa kavēšanu. Policija atteikusi rosināt kriminālprocesu.

Polis solīja drīzumā vērsties ar iesniegumu Ekonomikas policijā, cerot, ka šī struktūra procesu varētu uzsākt.

Administrators sacīja, ka viņš nezina, vai Saknītis šobrīd reāli atrodas Latvijā, bet viņam ir pamats uzskatīt, ka uzņēmējs izvairās no mēģinājumiem ar viņu sazināties.

LETA jau ziņoja, ka pret Saknīti un arī citiem ar viņu saistītiem uzņēmumiem izvirzītas apjomīgas pretenzijas. Tāpat tiesā apstrīdēts Saknīša un viņa sievas Evijas Saknītes noslēgtais laulības līgums.

"GS Nekustamie īpašumi" maksātnespēju Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atzina pērn decembra sākumā.

Pagājušā gada nogalē finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokurore izskatīšanai Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā nodeva krimināllietu, kurā Saknītis apsūdzēts par "GS Nekustamo īpašumu" izvairīšanos maksāt 1,03 miljonus latu nodokļus.

Šī lieta nodota pēc piekritības Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Kriminālprocess pret Saknīti VID Finanšu policijas pārvaldē tika sākts 2007.gada 29.augustā, bet kriminālvajāšanu pret Saknīti tika lūgts sākt 2008.gada februāra sākumā.

Lai piedzītu nodokļu parādu, VID veicis virkni piedziņas darbību, tostarp nosūtīti inkaso uzdevumi norēķinu kontiem, pieņemts lēmums par prasības nodrošināšanu un piedziņas vēršanu uz mantu, kā arī uzlikti pārreģistrācijas aizliegumi SIA "GS Nekustamie īpašumi" reģistrētajam transportlīdzeklim un uzlikti liegumi nekustamajiem īpašumiem.

Izpildu dokumenti piedziņas vēršanai pret SIA "GS Nekustamie īpašumi" nekustamajiem īpašumiem, kā arī reģistrēto transportlīdzekli tika nosūtīti vairākiem zvērinātiem tiesu izpildītājiem pēc teritoriālās piekritības.

Saknītis sarunā ar aģentūru LETA iepriekš noliedza, ka būtu izvairījies no nodokļu maksāšanas.

Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" datubāzē pieejamā informācija liecina, ka Saknītis ir "GS Nekustamo īpašumu" valdes loceklis un rīkotājdirektors. Uzņēmuma 100% īpašniece ir viņa māte Agra Saknīte.

Saknīte nesen tika ierindota "Baltic Screen" veidotajā pelnošāko Latvijas uzņēmēju saraksta desmitajā vietā. Tieši SIA "GS Nekustamie īpašumi", neraugoties uz iekļaušanu valsts budžeta lielāko parādnieku sarakstā, 2006.gadā uzrādījusi 3,92 miljonu latu lielu peļņu. Uz Saknītes vārda reģistrēta virkne ģimenes kompāniju un nekustamo īpašumu.

Saknītis savulaik bija lielākais privātais zemes īpašnieks Latvijā, taču pērn šo "titulu" zaudēja un patlaban, pēc "Baltic Screen" aplēsēm, nav pat pirmajā divdesmitniekā. Tiesa, nesen viņš sāka atpirkt iepriekš Uļmanam pārdotos nekustamos īpašumus.

LETA jau ziņoja, ka pret Saknīti iepriekš vērstas vairākas prasības par kopumā vairāku simtu tūkstošu latu parādu piedziņu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.