Mājup Šveicē bojāgājušos alpīnistus pārvedīs NBS

© Latvijas Alpīnistu savienība

Mīlestība uz kalniem un nepārvarama vēlme tos iekarot prasījusi vēl divu Latvijas alpīnistu dzīvības – 22. augustā Šveices Alpos, ceļā uz 3902 metrus augsto Aržentjēras virsotni, bojā gājis Māris Dauškans un Edgars Jakimovs. M. Dauškanu mājās tā arī nesagaidīja sieva, kas šobrīd gaida mazuli.

Pagaidām vien zināms, ka abi vīrieši nenoskaidrotos apstākļos krituši no apmēram 400 metru augstuma. Negadījuma apstākļus šobrīd cenšas noskaidrot Šveices policija.

«Viņi bija labi, pieredzējuši alpīnisti. Abiem bija pieredze, vienam vairāk, otram mazāk. Tas nebija viņu pirmais brauciens kalnos, viņi nesen atgriezās no diezgan ilgas ekspedīcijas, nepieciešamās iemaņas viņiem bija, bet šoreiz kaut kas nesanāca...» saka Latvijas Alpīnistu savienības valdes loceklis Aleksandrs Baranovs. Kāpiens Aržentjēras virsotnē bijis abu alpīnistu personīgais projekts.

«Alpīnisms mani interesēja jau kops bērnības, bet finanšu un kalnu trūkums Latvijā neļāva man izpausties šajā nodarbē. Pirmā nopietnākā saskarsme ar kalniem man bija 2005. gada vasarā, kad Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas fakultāte organizēja reģionālo praksi ģeogrāfijā, kas izpaudās kā mācību ekskursija. Bija arī pirmās virsotnes – Sņežka (1602 m, Čehijas Republika) un Viševņiks (2005 m, Slovēnijas Republika). Tā es saslimu ar kāpšanu kalnos,» 2009. gadā pirms Monblāna iekarošanas rakstīja M. Dauškans. Viņš 1990. gadā beidza Vecumnieku novada Valles vidusskolu, studējis Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas fakultātē un šogad ieguva doktora grādu ģeoloģijā. Kopš 1999. gada strādāja arī Nacionālo Bruņoto spēku Instruktoru skolā. Divdesmit gadus vecais E. Jakimovs savulaik pabeidzis Gulbenes rajona Bērnu un jaunatnes sporta skolu un ar alpīnismu aizrāvies jau skolas laikā. M. Dauškana saistība ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) traģiskajā brīdī palīdzējusi abu alpīnistu ģimenēm, jo NBS parūpējās, lai abu vīriešu mirstīgās atliekas nogādātu mājup.

«Šis ir smags brīdis bruņotajiem spēkiem, jo esam zaudējuši vienu no pieredzējušākajiem instruktoriem. Tā kā ir neskaidrības ar apdrošināšanu, bojā gājušā karavīra ģimene lūdza bruņotajiem spēkiem sniegt atbalstu, nogādājot viņa mirstīgās atliekas Latvijā. Uzskatu, ka šis bija mūsu bruņoto spēku pienākums, kā arī goda un cieņas jautājums atsaukties mūsu karavīra ģimenes lūgumam,» saka NBS komandieris Raimonds Graube.

***

PALĪDZI!

LAS lūdz ziedot līdzekļus Māra un Edgara ģimenēm. To var izdarīt, pārskaitot naudu LAS kontā:

Latvijas Alpīnistu savienībareģ. nr. 40008022167 SEB Unibanka Rīdzenes filiāle bankas kods UNLALV2X002, konta nr. LV55UNLA 0002300700523,

maksājuma uzdevumā norādot – «Ziedojums Dauškana un Jakimova ģimenēm».

Latvijā

No nākamā gada valsts pensijas indeksējamo robežu varētu palielināt līdz 100% no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, paredz valdībā atbalstītais likumprojekts, par kuru kopā ar nākamā gada budžeta pakotni vēl būs jālemj Saeimai.