"Rīga 2014": Sociālo iemaksu ieturēšana no autoratlīdzībām ir nekrietna

© F64 Photo Agency

Ja tiks pieņemts lēmums valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) ieturēt no visām autoratlīdzībām, būs apdraudēta Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas dažādu notikumu norise 2014.gadā, - Latvijas Radio šorīt sacīja nodibinājuma "Rīga 2014" vadītāja Diāna Čivle.

Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas budžets tika saplānots pirms diviem gadiem, ar māksliniekiem noslēgti līgumi, viņi ir sākuši darbu. Ja no visām autoratlīdzībām ieturēs sociālo iemaksu, tas būs nekrietni pret šiem cilvēkiem. "Ja ir ieplānots rakstīt operu, nevar tagad samierināties ar atsevišķām ārijām," situāciju ar sociālajām iemaksām no honorāriem salīdzināja Čivle.

Čivle uzskata, ka atbildīgās amatpersonas neiedziļinās situācijā, tai skaitā arī attiecībā uz 2014.gadu, kad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, kad šīs obligātās iemaksas varētu samazināt plānoto pasākumu programmu. "Ja šāda norma tiks ieviesta, 2014.gadā plānotais Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas budžets būs jāpārskata," ir pārliecināta Čivle, piebilstot, ka četrus mēnešus pirms pasākuma pieņemt šādu normu būtu nekrietni attiecībā pret māksliniekiem.

Pēc "Rīga 2014" vadītājas teiktā, ja tas neatstāj lielu iespaidu uz valsts budžetu, tad uz konkrētu mākslinieku honorāriem tas atstāj ļoti lielu iespaidu, - no nolīgtās summas 35% mākslinieks nesaņemtu. Latvijā jau tā māksliniekiem maksā vismaz piecas reizes mazāku autoratlīdzību kā citu valstu māksliniekiem. "Un kādēļ gan Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā?" vaicā Čivle.

Čivle uzskata ka īpaši kultūras jomā visas nodokļu situācijas būtu jāskatās ne tik daudz fiskālā izpratnē, cik reālā kultūras dzīves situācijas izpratnē.

Viņa ir pārliecināta, ka izdosies atrast kompromisu šajā jautājumā. Sarunās ar Labklājības un Finanšu ministrijas pārstāvjiem noskaidrojies, ka no atbildīgo institūciju puses nav bijusi vajadzīgā iedziļināšanās un sapratne par šo jomu, par šādu situācijas iznākumu nav padomāts.

Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas budžets ir 1,2 miljoni latu no valsts budžeta un vairāk nekā 700 000 latu no Rīgas domes budžeta, no kopējās summas 35% būtu jānovirza sociālajās iemaksās.

Kā ziņots, Finanšu ministrija (FM) ierosinājusi izstrādāt priekšlikumu, kas noteiktu pienākumu veikt valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) no autoratlīdzības, piemēram, žurnālistiem un citiem autoriem.

Izvēles iespēju - maksāt vai nemaksāt šo nodokli - ministrija vēlas saglabāt tikai attiecībā uz pasīva veida ienākumu no autoratlīdzības, piemēram, maksājumam par tiesībām tulkot darbu, par tiesībām izplatīt darbu un līdzīgos gadījumos.

Šādu ierosinājumu kritizējusi Latvijas Žurnālistu savienība, kas norāda, ka FM priekšlikums neuzlabos žurnālistu sociālo aizsardzību, bet gan ievērojami samazinās žurnālistu un citu radošo profesiju pārstāvju dzīves līmeni. Turklāt tas radīšot sociāla rakstura konfliktu saasinājumu masu informācijas līdzekļu uzņēmumos, radot būtisku vārda brīvības apdraudējumu Latvijā.

Arī Latvijas Preses izdevēju asociācija, Latvijas Raidorganizāciju asociācija un Latvijas Grāmatizdevēju asociācija paudusi savus iebildumus pret šo ieceri.

Latvijā

Kamēr Rīgā politiķi sirdīgi diskutē par nākamā gada valsts budžeta izdevumu daļu, tikmēr Limbažos pašvaldība meklē veiksmīgāko modeli sadarbībai ar uzņēmējiem, gatavojas Nēģu dienai Salacgrīvā un prāto, vai nepārdēvēt vēsturiskās ēkas un vietas senajos vārdos, tostarp vecpilsētu, kas Hanzas savienības laikos dēvēta par Lemiseli.

Svarīgākais