Pedagogi gatavojas plašiem protestiem

Saistībā ar valdībā pieņemtajiem lēmumiem pedagogi gatavojas plašiem protestiem, tā šorīt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" izteicās Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško.

Mikiško arī norādīja, ka saņēmusi solījumus par atbalstu no Latvijas Studentu apvienības.

LIZDA pārstāve uzvēra, ka valdībai būtu jārisina pieļautās kļūdas pedagogu algu jautājumā, nevis jāmeklē vainīgie.

"Ja tagad nepieliks naudu, nebūs ar ko strādāt pēc gadiem," pauda Mikiško. Viņa arī vērsa uzmanību uz to, ka pirmskolas pedagogiem atalgojums nav palielināts, Rīgā jau tagad trūkstot vairāk nekā 100 šādu pedagogu, un par 280 latiem "uz papīra" jaunus cilvēkus piesaistīt esot grūti.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (V) norādīja uz to, ka pedagogiem algas palielinātas gan pagājušā gada 1.septembrī, gan tiks palielinātas no šī gada 1.septembra.

Premjers uzsvēra, ka pedagogu atalgojumam bāzes izdevumi tiek palielināti par deviņiem miljoniem latu, bet citu nozaru pārstāvjiem uz atalgojuma palielinājumu vēl ir jāgaida.

Kā ziņots, tā kā Finanšu ministrijas (FM) vērtējumā saistībā ar ministriju papildu valsts finansējuma pieprasījumiem jaunajām politikas iniciatīvām nav ņemtas vērā prasības būtiski palielināt valsts finansējumu izglītībai un zinātnei, LIZDA padome trešdien lems par iespējamo protesta akciju scenāriju rudenī.

LIZDA biedru interešu aizstāvībai ir gatava rīkot dažādas protesta akcijas - mītiņus, demonstrācijas, piketu vai streiku. Par konkrētām akcijām un to norises laiku lems LIZDA padome.

Svarīgākais