Dombrovskis norāda uz Dombrovska iespējamo nekompetenci

© F64 Photo Agency

Nākamā gada valsts budžeta sagatavošanas procesā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) un finanšu ministrs Andris Vilks (V) šodien veltīja kritiskus vārdus izglītības un zinātnes ministram Vjačelsavam Dombrovskim (RP).

Ja finanšu ministrs norādīja, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nespēj pamatot savu redzējumu un visiem valdības locekļiem lielākā daļa valdības sēdes ir jāvelta, lai iedziļinātos vienas ministrijas problēmās, premjers bija vēl kritiskāks, paužot bažas par ministra kompetenci un spēju koleģiāli strādāt.

Šā gada budžetā bija paredzēti trīs miljoni latu, lai no septembra paaugstinātu atalgojumu pedagogiem ar trešo kvalifikācijas pakāpi, un atbilstoši tam 2014.gada valsts budžeta bāzes programmā ir paredzēti deviņi miljoni latu pedagogu ar trešo kvalifikācijas pakāpi algu paaugstināšanai.

Kā norāda Finanšu ministrija, IZM četras reizes nosūtījusi papildu finanšu pieprasījumu, ik reizi minot jaunu interpretāciju finanšu pieprasījuma pamatojumam un vienmēr pieļaujot arī kādu kļūdu aprēķinos. Tādēļ izglītības ministrs tiek aicināts pieņemt darbā kompetentu finansistu, kas spēj veikt aprēķinus un veidot budžeta tāmes bez kļūdām.

Premjers pēc valdības sēdes pauda neizpratni par ministra izteikumiem, kas mainījušies dažu stundu laikā. Proti, ja sākotnēji ministrs runājis par sešu miljonu latu iztrūkumu, vēlāk no ministra izteikumiem varējis noprast, ka iztrūkuma nav un no prasītās summas varētu finansēt dažādas ministrijas vajadzības, kas iepriekš nav bijušas pieteiktas.

"Tādu pieeju mēs nevaram atbalstīt, tas rada zināmas šaubas par ministra kompetenci un spēju koleģiāli strādāt. Jāatzīst, ka neviens ministrs šādu ministra pieeju neatbalstīja, tas ir konkrēta vienas ministrijas vai viena ministra problēmu," sacīja valdības vadītājs.

Premjers gan nekomentēja, vai tiks meklēts jauns izglītības un zinātnes ministra aizvietotājs. "Pēdējo nedēļu notikumi parāda, ka tiešam ir nopietnas šaubas gan par ministra kompetenci, gan par ministra spēju strādāt komandā. Zināmas bažas par ministru tiešām ir," atzina premjers.

Svarīgākais