Diskutēs par uzturēšanās atļauju piešķiršanu, iegādājoties nekustamo īpašumu

Kaut arī publiski izskanējis, ka nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) varētu neatbalstīt nākamā gada budžetu, ja netiks atrisināts jautājums par uzturēšanās atļauju piešķiršanu, iegādājoties nekustamo īpašumu, nacionālās apvienības valde par šo jautājumu vēl nav diskutējusi.

Arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja, ka nekādi ultimāti, kas parādījās publiskajā telpā, koalīcijas padomē neizskanēja. Šodien Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvji prezentēja pētījumu rezultātus šajā jautājumā un priekšlikumus iespējamām izmaiņām, savukārt koalīcijas partneri divu nedēļu laikā aicināti formulēt savus viedokļus par EM piedāvājumu.

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA uzsvēra, ka nacionālā apvienība informēja koalīcijas partnerus, ka "uzturēšanās atļauju tirdzniecības pārtraukšana" ir būtiska VL-TB/LNNK prioritāte. Tomēr nacionālās apvienības valdē nav notikusi diskusija par rīcību, ja šīs ierosinājums negūs koalīcijas partneru atbalstu.

Tikmēr VL-TB/LNNK valdes loceklis Jānis Iesalnieks intervijā Latvijas Radio 4 pauda viedokli, ka nacionālā apvienība esot gatava bloķēt 2104.gada budžeta pieņemšanu, ja nepārtrauks piešķirt uzturēšanās atļaujas par nekustamo īpašumu iegādi.

Kā ziņots, pēc ekonomikas ministra Daniela Pavļuta domām, no katras uzturēšanās atļaujas daļa līdzekļu ir jānovirza jaunveidojamā ekonomiskās attīstības fondā, no kura tiktu finansētas uzņēmējdarbības atbalsta un jaunu darbavietu izveides programmas, kā arī ieguldījumi industriālajā infrastruktūrā reģionos.

"Termiņuzturēšanās atļauju programma ir jāpilnveido, lai tā sasniegtu galveno mērķi - veicinātu investīciju piesaisti reālajā sektorā, ekonomikas izaugsmi un jaunu darbavietu izveidi. Tāpēc mūsu piedāvājums ir no katras uzturēšanās atļaujas daļu līdzekļu novirzīt jaunveidojamā ekonomiskās attīstības fondā, no kura tiktu finansētas uzņēmējdarbības atbalsta un jaunu darbavietu izveides programmas, kā arī ieguldījumi industriālajā infrastruktūrā reģionos. Investors līdzekļus iemaksātu ekonomiskās attīstības fondā, bet valsts sadarbībā ar pašvaldībām izvēlētos, kādās aktivitātēs tos investēt, lai sasniegtu lielāko ieguvumu ekonomikai un iedzīvotājiem. Lai uzturēšanās atļauju programma kalpotu par ilgtermiņā kvalitatīvu investīciju avotu Latvijas industriju un ekonomikas attīstībai, tai ir jābūt pastāvīgai un prognozējamai ilgtermiņā," uzsver ekonomikas ministrs.

Jau ziņots, ka nacionālā apvienība aicina koalīcijas partnerus vienoties par kārtību, kad un kā pārtraucama pastāvīgās uzturēšanās atļauju piešķiršana par nekustamo īpašumu iegādi. Uzturēšanās atļauju tirdzniecības pārtraukšanu VL-TB/LNNK uzskata par būtisku prioritāti, kas jāpaveic esošajai valdībai, teikts nacionālās apvienības paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem. Līdz ar to nacionālā apvienība aicina finanšu ministru Andri Vilku (V) budžeta sastādīšanas gaitā pie ieņēmumu daļas nerēķināt no uzturēšanās atļauju tirdzniecības iegūtos līdzekļus.

Latvijā

Trešdien, 18. septembrī, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa pievienojās Satiksmes drošības vadības biroja Speciālo uzdevumu nodaļas darbiniekiem, lai akcijas “ROADPOL Drošības dienas” laikā kopīgi pievērstu uzmanību dažādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Kopīgā pārbaude tika veikta ar policijas netrafarēto transportlīdzekli.