Koalīcija diskutēs par nākamgad īstenojamajiem demogrāfijas veicināšanas pasākumiem

Valdošā koalīcija sarunās par budžetu plāno vēl atsevišķi diskutēt par demogrāfijas veicināšanas pasākumiem, kurus varētu īstenot nākamgad.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) žurnālistiem pēc koalīcijas padomes sēdes sacīja, ka par šiem jautājumiem vēl notiks atsevišķas sanāksmes un koalīcija mēģinās vienoties gan par līdzekļu apmēru, gan par pasākumu saturu.

Patlaban nepieciešamā finansējuma apjoms, pēc dažādiem priekšlikumiem, ir starp 9 un 18 miljoniem latu, skaidroja valdības vadītājs. Lai iegūtu šos līdzekļus, nevar izslēgt arī "horizontālus budžeta samazinājumus", bet par to atsevišķi vēl būs jāvienojas, jo koalīcijā patlaban ir viedokļu atšķirības ne tikai par līdzekļu apjomu, bet arī par pasākumu būtību, kuri ir efektīvi demogrāfijas situācijas uzlabošanai.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāts Imants Parādnieks skaidroja, ka visai demogrāfijas pasākumu paketei ir nepieciešami 18 miljoni latu. Komentējot iespējamo līdzekļu avotu, Parādnieks norādīja, ka pērn Finanšu ministrija bija "ļoti radoša" budžeta pieņemšanas procesā un "noteikti savas radošas spējas var apliecināt arī šogad".

Taujāts, vai arī šogad no nacionālās apvienības var sagaidīt ultimātu šajā jautājumā, Parādnieks teica, ka pērn panāktā vienošanās ietvēra vairākus soļus, viens no kuriem ir 2014.gadā paredzētie pasākumi. Politiķis arī pauda cerību, ka izdosies sakārtot šo jautājumu pilnībā.

Starp priekšlikumiem demogrāfijas situācijas uzlabošanai varētu būt arī minimālās māmiņalgas palielināšana un vecāku pabalsta izmaksas perioda pagarināšana līdz brīdim, kad bērns sasniedzis 1,5 gadu vecumu.

Kā ziņots, valdošā koalīcija ir tuvu, lai panāktu vienošanos par nākamā gada budžetu - otrdien valdībā vajadzētu panākt gala vienošanos par līdzekļiem jaunām politikas iniciatīvām, šodien pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja Dombrovskis.

Latvijā

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, šodien tika atvērta bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Dzejas struktūras loģika un poētika latviešu dainās" angļu valodā, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtā. Grāmatu izdevusi izdevniecība "Pētergailis". Tās dizaina autors Ivo Grundulis, atbildīgā redaktore - Inguna Cepīte, redaktors - Kārlis Freibergs. Zinātniece, folkloras pētniece Vīķe-Freiberga savu 85 gadu jubileju atzīmēja, apgādā "Pētergailis" laižot klajā cikla "Trejādas saules" sējumu "Kosmoloģiskā saule" angļu valodā, lai ar latviešu dainām iepazīstinātu arī starptautisko auditoriju. Vīķe-Freiberga veikusi pētījumus par latviešu tautas dziesmu semiotiku, poētiku un struktūru. Šajā darbības posmā sagatavotas vai publicētas desmit grāmatas, ap 160 rakstu, monogrāfiju un grāmatu nodaļu, sniegtas vairāk nekā 250 runu un zinātniski referāti angļu, franču un latviešu valodā.