Bērnu un ģimenes krīzes centri Rīgā pārpildīti

Rīgā pērn un šogad strauji audzis pieprasījums pēc krīzes centra pakalpojumiem un esošie trīs krīzes centri tikai ar grūtībām spēj sniegt nepieciešamo palīdzību ģimenēm un bērniem, aģentūra LETA uzzināja Rīgas domes Labklājības departamentā.

Kā liecina departamenta mājaslapā pieejamā informācija, krīzes centra pakalpojumu nodrošina trīs organizācijas - palīdzība bērniem 2 līdz 18 gadu vecumā, kā arī ģimenēm ar bērniem pieejama Rīgas pašvaldības Bērnu un jauniešu centra struktūrvienībā "Marsa gatve", kur ir 60 vietas, un biedrības "Latvijas Samariešu apvienība" Krīzes centrā bērniem un sievietēm "Māras centrs", kur ir 40 vietas.

Sociālo pakalpojumu aģentūra "Ģimenes krīzes centrs "Mīlgrāvis"" sniedz pakalpojumus sievietēm ar nepilngadīgiem bērniem un sievietēm, un tajā kopējais vietu skaits ir tikai 12.

Tikmēr pieprasījums pēc krīzes centra pakalpojumiem ir strauji audzis un turpina augt. Piemēram, 2012.gadā krīzes centra pakalpojumus saņēmusi 701 persona jeb par 37% vairāk nekā 2011. un 2010.gadā, kad krīzes centru palīdzība bijusi nepieciešama aptuveni 500 cilvēkiem.

Būtisks pieprasījuma kāpums jūtams arī šā gada pirmajā pusē, kad pusgada laikā krīzes centra pakalpojumi bijuši nepieciešami jau 716 personām.

Krīzes centrs ir īslaicīga sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcija, kurā tiek nodrošināta profesionāla psihosociālā un cita veida palīdzība krīzes situācijās nonākušām ģimenēm ar bērniem un bērniem.

Ik gadu gandrīz puse no personām, kam nepieciešami krīzes centra pakalpojumi, ir bērni - pērn krīzes centrā nonācis 301 bērns vecumā no diviem līdz 18 gadiem, 2011.gadā - 262 bērni, 2010.gadā - 213 bērni. Krīzes centros strauji audzis arī pilngadīgu personu ar bērniem skaits - 2012.gada laikā šo pakalpojumu saņēmušas 400 personas, 2011.gadā - 247, 2010.gadā - 278. Lielākā daļa no šīm personām ir bērni un sievietes.

Krīzes centrā nonāk bērni, kuri cietuši no vardarbības ģimenē, ir pamesti novārtā vai kuru vecāki atrodas psihotropo vielu un alkohola reibumā sabiedriskās vietās. Bērni tiek ievietoti krīzes centrā arī pēc konfliktsituācijām ģimenē un nepilngadīgo klaiņošanas, kā arī īslaicīgi tur uzturas vecāku un citu aprūpes personu slimības dēļ.

Lielu daļu bērnu krīzes centros ievieto bāriņtiesa. Rīgas bāriņtiesas vadītājs Aivars Krasnogolovs aģentūrai LETA skaidroja, ka šovasar īpaši strauji audzis tādu gadījumu skaits, kad vecāki pārmērīgi lieto alkoholu, tomēr mainījusies ne tikai kopējā situācija sabiedrībā, bet arī uzlabojies bērnu tiesību aizsargājošo iestāžu darbs - notiek ļoti aktīva un pozitīva sadarbība starp bāriņtiesu, Valsts policiju, Rīgas Pašvaldības policiju, Sociālo dienestu, izglītības iestādēm, kā rezultātā šādus gadījumus atklāj un novērš ātrāk, līdz ar to aug arī lietu un no ģimenēm izņemto bērnu skaits.

Ģimenes ar bērniem krīzes centrā nonāk, ja tām ir problēmas ar dzīvesvietu, konfliktējošas attiecības ģimenē, partnera vardarbība, nepietiekamas prasmes un iemaņas bērnu aprūpē un sadzīves vadīšanā, kā arī gadījumā, ja ir nepietiekami materiālie resursi.

Jautājumu par krīzes centru pieejamību aktualizējusi situācija, kad pēc ģimenes strīda pametusi mājokli sieviete ar bērnu vērsusies Rīgas Sociālajā dienestā pēc palīdzības, bet tā darbinieki piektdienas pēcpusdienā ieteikuši vērsties pēc palīdzības pirmdien, jo krīzes centros neesot brīvu vietu. Sievietei ieteikts vērsties pie fonda "Ziedot.lv". Labdarības organizācijā sieviete tomēr saņēmusi pārtiku sev un mazulim, kā arī fonda darbiniekiem izdevies sarunāt viņai vietu "Māras centrā".

Svarīgākais