Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pārāk apsēstus "Facebook" lietotājus pāraudzina ar elektrošoku

Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta (MIT) studenti ir izstrādājuši ierīci, kas fiksē, cik ilgi datora lietotājs pavada sociālajā tīklā "Facebook", un pēc laika limita pārsniegšanas veic nelielu elektrošoku, vēsta portāls "TechCrunch".

Studenti savu veikumu ir nosaukuši par "Pavlova dunku", jo, visticamāk, ir ietekmējušies no pazīstamā krievu fiziologa Ivana Pavlova nosacījuma refleksu pētījumiem.

MIT studentu radītā ierīce sastāv no programmatūras, kas vēro datora lietotāja darbības uz "Arduino" kontroliera bāzes veidotas ierīces, kas vajadzības gadījumā uz klaviatūras paliktni palaiž elektrisko lādiņu. "Strāvas trieciens ir nepatīkams, bet nav bīstams," stāsta viens no ierīces veidotājiem Dens Makdafs.

Par iemeslu šīs pāraudzinošās ierīces radīšanai esot bijusi studentu apjausma, ka "Facebook" viņi pavadot vidēji ap 50 stundām nedēļā un tas nopietni kaitējot produktivitātei mācību darbā. Uz jautājumu, vai "Pavlova dunka" ir nostrādājusi, tās veidotāji atbild dažādi un atzīstas, ka bijuši spiesti savu ierīci atvienot, jo strāvas triecieni esot bijuši pārāk neciešami.

"Tiesa, nelielas izmaiņas manos "Facebook" lietošanas paradumos bija novērojamas," saka otrs izstrādātājs Roberts Moriss. Viņš arī atzīst, ka, visdrīzāk, laiks, kad "Pavlova dunka" tika pielietota, bija pārāk īss, lai veidotos kāds noteikts pāraudzinošs efekts.

Kā daudz efektīvāku paņēmienu "Facebook" pārmērīgas lietošanas kontrolei abi "Pavlova dunkas" veidotāji prezentē savu jaunāko projektu. Makdafa un Morisa jaunākajam darinājumam pagaidām vēl nav izdomāts nosaukums, bet tā darbības princips ir savā ziņā līdzīgs.

Abi studenti ir izveidojuši programmatūru, kas novēro lietotāja aktivitātes un cenšas tās koriģēt nevis ar negaidītu strāvas triecienu, bet gan ar zvanu no nepazīstama cilvēka, kurš nokaunina par pārmērīgu "Facebook" skatīšanos. Pie laika limita sasniegšanas Makdafa un Morisa programma izveido darba sludinājumu "Amazon Mechanical Turk" portālā, kur par 1,4 dolāriem (aptuveni 0,7 lati) tiek prasīts piezvanīt uz doto telefona numuru un nolasīt sagatavoto tekstu, ar kuru "Facebook" lietotājs tiek nokaunināts.

Šie abi projekti ir izstrādāti Makdafa un Morisa doktora studiju projektā, kurā viņi abi pēta veidus, kā modernā komunikācija ietekmē mūsu dzīvi.