Ar ziedu nolikšanu svinēs Latvijas Zemessardzes 22. gadskārtu

Šodien Latvijas Zemessardzei aprit 22.gadskārta, kuru Rīgā atzīmēs ar tradicionālu ziedu nolikšanas ceremoniju, aģentūru LETA informēja Zemessardzes štāba Vadības grupas speciāliste Guna Freimane.

Plkst.11 Rīgas Brāļu kapos pie Svētās uguns altāra un Mātes Latvijas tēla ziedus noliks aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, Aizsardzības ministrijas izpildsekretārs militāro spēju jautājumos brigādes ģenerālis Juris Kiukucāns, aizsardzības ministra padomnieks Zemessardzes jautājumos Jānis Derkusovs un Zemessardzes komandiera pienākumu izpildītājs pulkvedis Imants Ziediņš.

Ceremonijā piedalīsies arī vairāki uzaicinātie viesi - Igaunijas Zemessardzes komandieris, Lietuvas Zemessardzes štāba priekšnieks, kā arī Polijas un Vācijas militārie atašeji.

Zemessardze ir NBS sastāvdaļa, kuras mērķis ir iesaistīt Latvijas pilsoņus valsts teritorijas un sabiedrības aizsardzībā un kura piedalās valsts aizsardzības uzdevumu plānošanā un izpildē atbilstoši likumā noteiktajiem uzdevumiem.

Zemessardzes galvenie uzdevumi ir sagatavot Latvijas pilsoņus dienestam Zemessardzē un apmācīt Zemessardzes personālsastāvu, pildīt valsts aizsardzības uzdevumus, likumos un starptautiskajos līgumos noteiktajā kārtībā piedalīties starptautiskajās operācijās un ātrās reaģēšanas spēkos, piedalīties uzņēmējvalsts atbalsta sniegšanā, kā arī iznīcināt sprādzienbīstamus priekšmetus. Tāpat Zemessardze piedalās ārkārtējo situāciju izraisījušo notikumu seku likvidēšanā, avāriju, ugunsdzēsības un glābšanas darbos, kā arī nodrošina NBS komandiera noteikto objektu apsardzi un sniedz atbalstu valsts un pašvaldību institūcijām likumpārkāpumu novēršanā, sabiedriskās kārtības un drošības garantēšanā.

Latvijā

Latvijā patēriņa cenas šogad septembrī salīdzinājumā ar augustu pieauga par 0,3%, bet gada laikā - šogad septembrī salīdzinājumā ar 2023.gada septembri - palielinājās par 1,4%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.