Rīgas Apbedītāju biedrība: Policijas nauda var tikt izmantota korupcijas veicināšanai

Biedrība "Rīgas Apbedītāju biedrība" nosūtījusi vēstules LR Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, Iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei un Valsts policijas priekšniekam, ģenerālim Valdim Voinam, ar kuru vērš uzmanību situācijai, kad valsts nauda var tikt izmantota pelēkā biznesa atbalstam un koruptīvās vides veicināšanai.

Par to liecina Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes iepirkums "Par mirušo cilvēku (ķermeņa daļu) transportēšanu no notikuma vietas uz Valsts Tiesu Medicīnas Ekspertīzes centru", kurā par uzvarētāju tika atzīts uzņēmums ar cenu, kas ir zem pašizmaksas un vismaz divas reizes zemāka kā citiem konkursa dalībniekiem, informē "Rīgas Apbedītāju biedrības" valdes priekšsēdētājs Dzintars Kurmis.

"Mūsuprāt, par uzvarētāju atzītās kompānijas piedāvājuma realizēšana iespējama tikai izvairoties no likumā paredzēto nodokļu un nodevu nomaksas, kā arī saņemot ienākumus no bojāgājušo tuviniekiem, viņiem uzspiežot kāda konkrēta apbedīšanas nozares komersanta pakalpojumus. Nav pieļaujami, ka ar valsts konkursu palīdzību tiek veicināta pelēkā biznesa izplatība Latvijā. Budžeta līdzekļu deficīts, īpašs taupības režīms nav un nedrīkst būt arguments, lai izdarītu izvēli par labu pretrunīgi vērtējamiem pakalpojumu sniedzējiem un viņu piedāvājumiem," situāciju raksturo Dz. Kurmis.

"Rīgas Apbedītāju biedrība" ir vērsusies gan Valsts policijas, gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja uzmanību uz faktu, ka Latvijā pastāv "neformālas ķēdes", kurās ir iesaistīti Valsts policijas, ārstniecības iestāžu, neatliekamās medicīniskās palīdzības darbinieki, kuri nodarbojas ar informācijas tirdzniecību par mirušajām personām, saņemot neoficiālu atlīdzību.

"Rīgas Apbedītāju biedrība uzskata, ka valsts nauda nevar tikt izmantota, pērkot pakalpojumus no uzņēmumiem, kuri pārkāpj godprātīgas konkurences principus un vairo gan pašu korupciju, gan korupcijas riskus valstī. Mēs uzskatām, ka valsts, it īpaši Valsts policija, lai stiprinātu savu autoritāti un reputāciju sabiedrības acīs, nav pelnījusi negodprātīgus partnerus, kas iedzīvojas uz citu cilvēku nelaimes rēķina," saka Dzintars Kurmis.

Biedrība "Rīgas Apbedītāju biedrība" apvieno lielākos apbedīšanas pakalpojumu sniedzējus, kuri iestājas par Eiropas Savienības dalībvalstīs pieņemtiem apbedīšanas pakalpojumu sniegšanas standartiem, to iedzīvināšanu un nostiprināšanu Latvijā, sniedzot iedzīvotājiem augsta standarta pakalpojumus.

Latvijā

Latvijā intensīvāk apkaros dažādas invazīvās sugas, un iedzīvotājus sodīs ne tikai par latvāņu nepļaušanu, bet arī par Spānijas kailgliemežiem. Tos kā pirmos plāno iekļaut Latvijas invazīvo sugu sarakstā, kas top Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijā, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais