Kopā ar ornitologiem meklēs risinājumu putnu bojāejai uz Vairogu satiksmes pārvada

Šodien Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāvjiem plānota tikšanās ar Latvijas Ornitologu biedrības pārstāvjiem, lai rastu kopīgu risinājumu un pēc iespējas ātrāk novērstu putnu bojāeju uz Vairogu satiksmes pārvada.

Lai operatīvi reaģētu un rastu labākos risinājumus putnu aizsardzībai, departamenta direktors Krišjānis Peters ar departamenta speciālistiem aizvadītajā nedēļā apsekoja Austrumu maģistrāles posma pārvadu, aģentūru LETA informēja Satiksmes departamenta komunikācijas speciāliste Ilze Dišlere.

"Satiksmes departamenta prioritāte ir satiksmes un gājēju drošība. Lai pasargātu putnus no bojāejas, nepieciešams ornitologu viedoklis. Jāņem vērā, ka starptautiskā prakse un normatīvie akti neparedz risinājumus, kā pasargāt putnus no bojāejas. Tāpēc esmu aicinājis ornitologus un dabas draugus uz tikšanos, lai iespējami ātri risinātu šo jautājumu," pauda Peters.

Patlaban uz satiksmes pārvada pār Meža prospektu, tāpat kā citur Eiropā, uz prettrokšņu ekrāniem ir uzlīmēti bīstamo putnu silueti. Apsekošanas laikā kā vienu no iespējamajiem variantiem šodien speciālisti pārrunāja uz stiklotajām virsmām rūpnieciski iestrādāt melnas līnijas. Pēc ornitologu ieteikumiem, šādas līnijas būtu labāk pamanāmas gan lielākiem, gan mazākiem putniem, taču arī šis variants nav pilnīgi drošs.

Jau ziņots, ka, šā gada jūlijā un augustā apsekojot Gustava Zemgala gatves Vairogu pārvada posmus gan uz, gan zem tilta, kas iet caur priežu mežu pie Gaujas ielas un Varoņu ielas, tika atrasti 46 pret stikla sienām nositušos putnu līķi no 18 putnu sugām. Starp bojāgājušajiem putniem bija gan dižraibais dzenis, melnais meža strazds, lauku zvirbulis, dziedātājstrazds, zilzīlīte, lakstīgala un citi.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais