Deputāti lems par savu algu samazināšanu

Vēl līdz jaunajam gadam Saeimas deputāti lems par izmaiņām Saeimas Kārtības rullī, kas paredzēs viņu algu samazinājumu.

Attiecīgi Saeimas Kārtības ruļļa grozījumi jau ir sagatavoti un tiks virzīti izskatīšanai parlamentā, lai tos vēl šogad pieņemtu galīgajā lasījumā, laikrakstam "Diena" atzinusi Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece (TP).

Atšķirībā no ministriem un pašvaldību deputātiem parlamenta deputātu atalgojumu neregulēs otrdien galīgajā lasījumā pieņemtais likums "Par valsts un pašvaldību institūciju un amatpersonu atlīdzības sistēmu", jo Saeimas deputātu algas regulē Kārtības rullis, kurā noteikts ne tikai mēnešalgas apmērs, bet arī piemaksa par darbu komisijās un dažādu kompensāciju apmērs.

Deputātu algas tiek aprēķinātas, Centrālās statistikas pārvaldes aprēķinātajam sabiedriskajā sektorā strādājošo iepriekšējā gada vidējās algas apmēram piemērojot koeficientu 3,2. Tādējādi, ja sabiedriskā sektora algas valstī palielinās, aug arī deputātu atalgojums, bet, ja tas samazinās, jātiek samazinātai arī deputātu algai. Parasti pārrēķinātās algas deputātiem sāk izmaksāt ar kārtējā gada 1.aprīli.

Deputātu amatalgas apmērs patlaban ir 986 lati pirms nodokļu nomaksas, taču, kā liecina Saeimas mājaslapā internetā pieejamā informācija, piemaksas par darbu komisijās šā gada oktobrī atsevišķiem deputātiem pārsniegušas 500 latu. Turklāt deputāti saņem arī kompensācijas, kuru apmērs šā gada oktobrī bijis no 135 līdz pat 756 latiem.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.