Jūrmalas dome neizpratnē par FM paziņojumu saistībā ar Ķemeru sanatoriju

Finanšu ministrijas (FM) Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padome pieņēma lēmumu atbalstīt Jūrmalas pilsētas domes pieprasījumu saņemt aizņēmumu Ķemeru sanatorijas iegādei, tomēr pēc padomes sēdes publiskotā FM informācija rada nopietnas bažas par aizdevuma saņemšanas reālajām iespējām, norāda Jūrmalas dome paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem.

Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS) uzsver, ka šodien padomes sēdē Jūrmalas dome sniedza vispusīgu informāciju par pieprasījuma mērķiem un pašvaldības finansiālajām iespējām Ķemeru sanatorijas kompleksa glābšanai.

"Sēde norisinājās pozitīvā un konstruktīvā gaisotnē, tādēļ it kā guvām pārliecību, ka mūsu pieprasījums valstiski tiek atbalstīts un vienīgais, kas domei jāizdara - jāiesniedz precizējoša informācija, ko arī plānojam šonedēļ izdarīt. Taču pēc padomes sēdes FM mājaslapā tika publicēta informācija, kas īsti neatbilst padomes sēdes laikā runātajam un faktiski uzliek Jūrmalas domei par pienākumu "pildīt mājasdarbus", kas ir valsts un citu institūciju, nevis Jūrmalas domes kompetencē," klāsta pilsētas mērs.

Viena no svarīgākajām padomē pārrunātajām problēmām bija par iespējamajiem riskiem saistībā ar mantinieku tiesību aizsardzību Latvijā un kreditoru interešu neievērošanu. Zvērinātu advokātu birojs "Raidla Lejiņš & Norcous" ir publiskojis vēstuli, kurā pausts viedoklis, ka "Ķemeru sanatorijas pārdošana Jūrmalas domei bez izsoles ir pretēja tiesību aktu prasībām un kreditoru interesēm". Izskatot šo vēstuli, Jūrmalas pilsētas dome neredz nekādu pamatu atcelt savu lēmumu iegādāties Ķemeru sanatorijas kompleksu par piespiedu pārdošanas vērtību, lai nodrošinātu tā iekonservēšanu un saglabāšanu.

"Neizpratni rada FM publiskotā informācija, ka Jūrmalas domei jāiesniedz padomei izvērtējums par advokātu biroja vēstulē minētajiem iespējamajiem riskiem. Uzskatām, ka šāda izvērtējuma veikšana ir valsts, nevis pašvaldības, pienākums un kompetence," pauž Truksnis.

Viņš arī piebilst, ka pilnībā piekrīt padomes nosacījumam, ka Jūrmalas dome varētu iegādāties Ķemeru sanatorijas kompleksu tikai tad, ja šīs ēkas tiks atbrīvotas no esošajiem apgrūtinājumiem, - tāds vienmēr ir bijis arī Jūrmalas pilsētas domes uzstādījums attiecībā uz nekustamā īpašuma iegādi," turpina domes priekšsēdētājs. "Taču nekustamā īpašuma atbrīvošana no apgrūtinājumiem ir maksātnespējas administratora pienākums, tādēļ uzskatām, ka ir nekorekti norādīt, ka tas ir Jūrmalas domes "mājasdarbs"," argumentē Truksmis.

Šīs nedēļas laikā padomei tiks iesniegts rakstisks apliecinājums, ka Jūrmalas pašvaldība ir spējīga nodrošināt nepieciešamo finansējumu sanatorijas kompleksa uzturēšanai un konservācijai no sava budžeta, kā arī jau šogad no pašvaldības 2013.gada budžeta līdzekļiem šiem mērķiem piešķirt 236 000 latu.

Jūrmalas pilsētas dome varēs saņemt aizdevumu Ķemeru sanatorijas kompleksa iegādei, tomēr tai būs jāizpilda nosacījumi, lai aizdevums tiktu piešķirts.

Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padome šodien izskatīja Jūrmalas domes pieteikumu par finansējuma piešķiršanu Ķemeru sanatorijas kompleksa iegādei.

Maksātnespējīgās SIA "Ominasis Latvia" kreditoru sapulce 17.jūlijā vienbalsīgi nolēma piekrist pārdot Ķemeru sanatorijas kompleksu bez izsoles Jūrmalas pilsētas domei vai pašvaldības dibinātam uzņēmumam atbilstoši piespiedu pārdošanas vērtībai - 4,6 miljoni latu.

Latvijā

Jāņu dienā valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, nepabrīdinot saimniekus, ieradies ciemos pie populārā dziedātāja un mākslinieka Igo, viņa lolotajā Mūzikas un mākslas centrā “Ceplis”.