Ventspilī arheologi atklāj 400 gadus senu kultūrslāni

Ventspilī arheoloģiskās izpētes rezultātā atsegts apmēram 400 gadus sens kultūrslānis, informē Ventspils muzeja Vēstures nodaļas speciāliste Inese Māla.

10.augustā noslēgušies arheoloģiskie glābšanas izrakumi Ventspilī, Pils ielas 21.mājas pagalmā. Par glābšanas izrakumiem arheoloģijā dēvē arheoloģisko izpēti, kas tiek veikta vietā, kurā zemes darbu gaitā atsedzas nozīmīgas arheoloģiskas liecības. Šī gada jūlijā tādas konstatēja ūdensvada trases tranšejā Pils ielā. Apmēram četrus metrus garā posmā šeit atsegtas būvdarbos, labiekārtošanas darbos un citās ar zemes rakšanu saistītās darbībās pēdējā gadsimta laikā neskarts kultūras slānis. Tajā bija iespējams saskatīt 20.gadsimta sākuma pagalma bruģējumu, zem tā - nelielu ar būvdarbiem saistītu būvgružu slāni, tumšu 18. līdz 19.gadsimtā veidojušos nogūlumu līniju un 17.gadsimtā sapūsto, ap pusmetru biezo gaišo kāpu smilšu kārtu. Zem tā esošais tumšais kultūras slānis ir nozīmīgs avots pilsētas senākās vēstures izpratnei, skaidroja Māla.

Arheoloģiskās izpētes gaitā konstatēts, ka 1,30 metrus biezais apakšējais kultūras slānis veidojies 16.gadsimta beigās un 17.gadsimta pirmajā pusē un šī vieta bijusi saistīta ar pilsētnieku saimniecisko darbību. Iespējams, tuvumā atradies stallis - par to liecina lielais atrasto pakavu naglu skaits. Par nodarbošanos ar zveju savukārt stāsta pārsteidzoši labi saglabājies priedes mizas pludiņš un vairāki makšķerāķi. Atradumu nav skaitliski daudz: 1,50 - 1,70 metru dziļumā atsegtie labi saglabājušies priežu un ozola dēļu klājumi vēsta, ka senatnē šeit bijusi mitra vieta, kuru centušies noklāt ar kādreiz jau izmantotiem un nolietotiem dēļiem, nelieliem baļķiem, zariem un koka atšķilām. Iespējams, tādēļ tieši šajā vietā cilvēki uzturējušies retāk.

Izpētes rezultāti ļaus precizēt senās Ventspils robežas, apdzīvotības raksturu un datējumu konkrētajā kvartālā, kā arī iespējamo senāko ielu tīklu. Izrakumu materiāla apstrāde turpināsies Ventspils muzejā, bet ventspilniekus ar pētījumu rezultātiem nelielas izstādes veidā paredzēts iepazīstināt pēc šo darbu pabeigšanas.

Latvijā

Inovāciju, radošuma un sadarbības pasākums “Baltic AI Hack, Gen AI Hackathon” Rīgas Tehniskajā universitātē notika no 4. līdz 6. oktobrim un pulcēja studentus no visām Baltijas valstīm. Studentu uzdevums bija risināt reālās dzīves problēmas, izmantojot mākslīgā intelekta spēku. Viņi izstrādāja novatoriskus risinājumus tādās jomās kā dizains, mārketings un uzņēmējdarbība.