Budžetā papildus 3,56 miljonus piešķirs tiesām, prokuratūrai, VK un medijiem

Valdība šodien nolēma nākamā gada budžetā piešķirt papildu finansējumu 3 560 898 latu apmērā vairākām neatkarīgajām institūcijām - tiesām, Valsts kontrolei, prokuratūrai, sabiedriskajiem medijiem, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā.

Tiesu sistēmas pilnveidošanai nolemts piešķirt 1 882 363 latus. Līdzekļi tiks izmantoti tiesnešu kvalifikācijas novērtēšanas sistēmas ieviešanai, lietu izskatīšanas termiņu samazināšanai, drošības nodrošināšanai tiesās, spriedumu un gala nolēmumu padarīšanai anonīmai. Finansējuma izlietošanā ietilpts arī izdevumi tiesu namu un to infrastruktūras atbilstošai uzturēšanai un uzlabošanai, kā arī tīro tiesu instanču ieviešanai. Ar tīrajām instancēm izveido skaidru un vienkāršu lietu piekritības sistēmu, kurā visas lietas sākotnēji skata rajona (pilsētu) tiesas, to spriedumi ir pārsūdzami apgabaltiesā, kuras spriedums savukārt var tikt pārsūdzēts Augstākajā tiesā (AT). Vienlaikus tiek radīta iespēja izlīdzināt tiesu noslodzi, nodrošinot prognozējamus un viena veida lietās salīdzināmus lietu izskatīšanas termiņus.

AT sistēmas pilnveidošanai atvēlēti 143 005 lati. Piešķirto finansējumu izlietos AT informācijas tehnoloģiju uzturēšanai un attīstībai, tiesas spriedumu un gala nolēmumu padarīšanai anonīmai, kā arī AT infrastruktūras attīstībai.

Vēl 141 925 lati piešķirti Satversmes tiesai. Tos paredzēts ieguldīt Satversmes tiesas tiesnešu atlaišanas pabalstiem un atlīdzībai neizmantotiem atvaļinājumiem, juridiskā departamenta, jaunas Satversmes tiesas mājaslapas izveidei, kā arī lietvedības un personāla vadības sistēmas darbības nodrošināšanai.

Prokuratūrai tika nolemts piešķirt finansējumu 474 320 latu apmērā. Atvēlētos līdzekļus izlietos, lai stiprinātu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta kapacitāti, materiāltehniskajam nodrošinājumam prokuratūrai noteikto funkciju izpildei, apsaimniekošanā un lietošanā nodoto nekustamo īpašumu nomas maksai, kā arī prokuratūras struktūrvienības ēku remontdarbiem.

Valsts kontrolei piešķirti 354 525 lati. Tos paredzēts izlietot, lai nodrošinātu revīzijas pašvaldībās, kā arī nekavējoties izmeklētu sabiedrībai svarīgus notikumus.

Latvijas Radio un Latvijas Televīzijai kopā piešķirts finansējums 556 942 latu apmērā. To paredzēts izlietot interneta platformas uzturēšanai, kapitālieguldījumiem, nodrošināt atsevišķu raidījumu pieejamību cilvēkiem ar redzes un dzirdes traucējumiem, kā arī plašai auditorijai būtisku notikumu atspoguļošanai.

Nākamajās valdības sēdēs turpināsies diskusijas par 2014.gada budžeta veidošanu.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā valdība vienojās par vairāk nekā desmit miljonu latu finansējuma izlietojumu 2014.gada valsts budžetā dažādu ministriju vajadzību apmierināšanai. Finansējums 1,07 miljonu latu apmērā paredzēts mutvārdu un procesuālo dokumentu tulkošanai atbilstoši Kriminālprocesa likumam. Iestāšanās pasākumu nodrošināšanai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD) tiks atvēlēti 1,2 miljoni latu, bet no tiem vairāk nekā 700 000 latu tiks nodrošināti no papildu ieņēmumiem par vīzu izsniegšanu. Visām ministrijām un valsts iestādēm elektroenerģijas un komunālo maksājumu sadārdzinājuma kompensēšanai tiks atvēlēti 3,3 miljoni latu. Panākta arī vienošanās publiskajā sektorā strādājošo mēnešalgu izlīdzināšanai izlietot 5,6 miljonus latu.

Ministrijas gan iesniegušas pieprasījumus papildu finansējumam nākamā gada budžetā jaunām politikas iniciatīvām par summu, kuras kopējais apmērs daudzkārt pārsniedz lēsto papildu pieejamo līdzekļu apmēru.

Svarīgākais