Viļņā atvēries Baltijas valstīs pirmais "Ikea" veikals

© Scanpix

Trešdien, 14.augustā, Viļņā vērs durvis Baltijas valstīs pirmais Zviedrijas mēbeļu un mājsaimniecības preču giganta "Ikea" veikals.

Ar milzīgo tirgotavu jau pirms atvēršanas varējuši iepazīties Lietuvas mediju pārstāvji.Veikals, kas atrodas netālu no Viļņas lidostas, uzcelts nepilna gada laikā. Tā kopējā platība ir aptuveni 26 000 kvadrātmetri. Līdzās atrodas autostāvvieta ar 1000 vietām.

Veikalā, kurā strādās aptuveni 240 cilvēki, būs iespējams iegādāties visu mājoklim nepieciešamo - no nelieliem interjera priekšmetiem, traukiem un mājsaimniecības precēm līdz pat masīvām virtuves vai viesistabas mēbelēm. Daļa mēbeļu ražotas Lietuvā. Kopumā Lietuvā top aptuveni 5% no visām "Ikea" mēbelēm.

Pirmajā stāvā varēs izvēlēties dažādas mājoklim vajadzīgas lietas - gaismekļus, virtuves piederumus, gultasveļu, paklājus, puķes. Otrajā stāvā apmeklētājiem pavērsies plaša ekspozīcijas zāle, kas iekārtota, īpaši domājot par to, kas visvairāk būtu pa prātam Viļņas iedzīvotājiem.

Kā portālam "Vz.lt" pastāstījis Viļņas veikala vadītājs Marjus Martinaitis, dizaineri un interjera speciālisti apmeklējuši dzīvokļus dažādos pilsētas rajonos, lai varētu izstrādāt piedāvājumu, piemēram, nelielam miteklītim Viļņas vecpilsētā vai plašākam dzīvoklim, kurā mīt ģimene ar bērniem.

Uz Lietuvas galvaspilsētu preces ceļo no noliktavas Polijā. Mēbeles un citas mājoklim nepieciešamās preces ražotas aptuveni 50 pasaules valstīs. Viļņas veikalā būs nopērkamas aptuveni 8000 nosaukumu preces, bet kopumā "Ikea" piedāvājumā ir apmēram 10 000 dažādu preču.

Pēc Martinaiša teiktā, virtuves mēbeļu komplektiem paredzēta 25 gadu garantija, sadzīves tehnikai, kas tiek ražota sadarbībā ar "Whirpool" un "Electrolux" - piecu gadu garantija. Preču sortiments tiks mainīts četrreiz gadā, viena gada laikā nomainot aptuveni 20% preču paraugu.

Netālu no kasēm atrodas pašapkalpošanās noliktava, kur pircēji varēs paņemt firmas katalogā vai veikalā izraudzītās mēbeles. Ja vajadzīgās preces veikalā tobrīd nebūs, uz to nāksies divas trīs dienas pagaidīt. Kā spriež portāls "Balsas.lt", visticamāk, lietuviešiem būs vajadzīgs zināms laiks, lai pierastu pie pašapkalpošanās sistēmas.

Pircējiem, kas nevar vai nevēlas mēbeles nogādāt mājās un salikt paši saviem spēkiem, par piegādi Viļņā būs jāmaksā 59 liti (12 lati), 50 kilometru rādiusā ap galvaspilsētu - 79 liti (16 lati), tālāk par 50 kilometriem - 199 liti (41 lats), uz Latviju - 449 liti (92 lati). "Ikea" darbinieki būs gatavi arī salikt nopirktās mēbeles par noteiktu samaksu, kas atkarīga no vietas. Pircējiem 90 dienu laikā būs tiesības preces atdot atpakaļ.

Līdztekus mēbelēm "Ikea" piedāvā arī dažādus ergonomiskus mājokļa iekārtošanas risinājumus. Konkrēti, šobrīd liela uzmanība tiek veltīta atkritumu šķirošanas un ekonomiska apgaismojuma iespējām.

Vecāku ērtībām veikalā ierīkota rotaļu istaba bērniem vecumā no trim līdz septiņiem gadiem. Apmeklētājus gaidīs restorāns ar tradicionālo zviedru virtuvi, kurā solītās cenas būšot krietni zemākas nekā lielākajā daļā Viļņas ēstuvju. Darbosies arī neliels zviedru pārtikas preču veikaliņš.

2011.gada beigās 41 pasaules valstī darbojās 325 "Ikea" tirdzniecības kompleksi.

Kompānijas "Ikea" apgrozījums visā pasaulē 2012.gadā sasniedza septiņus miljardus eiro (4,9 miljardus latu).

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais