NATO sauszemes kravas no Rīgas pārņem Klaipēda

© Scanpix

Visas NATO sauszemes kravas, kas uz Afganistānu līdz šim vestas caur Rīgu, turpmāk ceļos caur Klaipēdu, pirmdien vēsta Lietuvas radio un televīzijas ziņu portāls "Lrt.lt".

Viena no Lietuvas lielākajām loģistikas pakalpojumu kompānijām - "VPA Logistics" - Vašingtonā parakstījusi sadarbības līgumu ar NATO pilnvaroto pārstāvi "GaTe Logistics" par pārtikas un citu kravu pārvadāšanu uz Afganistānu un no turienes caur Klaipēdu.

Jau septembra sākumā Klaipēdas konteineru termināli sasniegs pirmie simts refrižeratoru konteineri ar saldētu pārtiku un citām precēm. Kopumā plānots pārtransportēt aptuveni 200 konteinerus nedēļā, kas veidos aptuveni 6% no Klaipēdas ostas kopējās pašreizējās konteineru plūsmas. Daļa kravu tiks transportētas caur Šauļu lidostu.

Kā izteicies Lietuvas aizsardzības ministrs Jozs Oleks, jaunais līgums apliecina, ka gan Lietuvas valsts struktūru, gan darba devēju un diplomātu centieni bijuši auglīgi.

"Arī es pats esmu vairākas reizes lidojis uz Afganistānu un runājis ar amatpersonām par šīm kravām. Nākotnē mēs šo ekonomisko un diplomātisko misiju turpināsim," viņš paziņojis. "Vienmēr ir cerība, ka iegūsim vēl vairāk [kravu]. Pirmā pieredze būs atkarīga arī no mums - ja veiksies, ja iepatiksies tiem, [kuri šīs kravas] sūta, (..) apjoms var vēl pieaugt."

"VPA Logistics" ģenerāldirektors Darjus Beinorts Lietuvas biznesa ziņu portālam "Vz.lt" pastāstījis, ka šis līgums vainagojis "rūpīgu, sistemātisku darbu divu gadu garumā". "Mēs piedāvājām patiesi sarežģītu loģistikas risinājumu attiecībā uz dažādu veidu NATO kravām. Mūs kopā ar projekta partneriem - Klaipēdas konteineru termināli un Šauļu lidostu - gaida interesants un sarežģīts darbs," viņš norādījis.

Latvijā

Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes loceklei Elitai Mīlgrāvei nav skaidrs, kāpēc valsts iestādes pievienojušās jaunajai popmūzikas balvai "Gamma", kuras nolikums vēl neeksistē.

Svarīgākais