Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas iestādes jautājumā par Čalovska izdošanu īpaši negaidīs ECT lēmumu

© F64 Photo Agency

Latvijas varas iestādes jautājumā par ASV kibernoziegumos apsūdzētā Denisa Čalovska izdošanu īpaši negaidīs Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) lēmumu, šorīt telekanālā LNT pastāstīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK).

Kā ziņots, Latvijas valdība ir nolēmusi izdod Čalovski tiesāšanai ASV, tikmēr apsūdzētā advokāti ir vērsušies ECT, lai tā piemērotu pagaidu noregulējumu un apturētu Čalovska izdošanu.

Ministrs uzsvēra, ka Latvijas tiesībsargājošās iestādes no ECT Čalovska lietā neko īpaši negaidīs, jo nav atrunāts, cik ilgā laikā tiesa varētu paziņot kādu lēmumu. Turklāt gadījumā, ja pagaidu noregulējums tiek atteikts, ECT iesaistītajai valstij par to varot pat nepaziņot.

Ja ECT piemēros pagaidu noregulējumu brīdī, kad Čalovskis jau būs izdots ASV, Latvijas valdība vērtēs tiesas lēmumu un rīkosies atbilstoši nolēmumam, teica Bordāns.

Bordāns atkārtoti uzsvēra, ka lēmums par Čalovska izdošanu ASV nav politisks valdības lēmums, bet gan tiesu sistēmas lēmums.

Ministru pārsteidzot dārgā kampaņa ar dārgajiem advokātiem Čalovska aizstāvībai, bet īpaši viņš pārmeta politiķiem, kuri ar piebalsošanu kampaņai iejaucoties tiesas darbā. Bordāns retoriski jautāja, vai politiķi, kas aizstāv Čalovski, tāpat aizstāvēs kādu, kas apsūdzēts par vardarbīgiem noziegumiem pret Latvijas iedzīvotājiem. Bordāns uzsvēra, ka par kibernoziegumu upuriem var kļūt ikviens, tostarp Latvijas iedzīvotāji.