Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra

Izstāde "Snīkeri: eko x ego"

© Kārlis Driķis

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā ir apskatāma izstāde par snīkeriem - sporta apaviem un to attīstības gaitu, tai skaitā ietekmi uz sabiedrības vērtībām un veselīga dzīvesveida uztveri.

Izstāde ir eksperiments ārpus redzētajām robežām un veido multidisciplināru vēstījumu par sporta un kultūras industriju, "vesela miesa, vesels gars" mārketingu un ražošanas tehnoloģijām.

Snīkeri ir spilgts piemērs tendencēm, jo tie ir gan vienkāršības un komforta simbols, gan sociāls prestiža aksesuārs. Regulāras inovācijas snīkeru dizainā un materiālu izvēlē liecina par ražotāju centieniem sekot ortopēdijas jaunākajām atziņām par cilvēka ķermenim veselīgu stāju. Tomēr modeļu straujā maiņa sporta apavu tirgū rada negatīvu ekoloģisku ietekmi uz vidi un cilvēku veselību.

Izstāde izmanto dažādus materiālus, sākot no etnogrāfiskiem 19. gadsimta fetiša priekšmetiem, “Air Jordan” sērijas kolekciju un beidzot ar Latvijā ražotu 3D printeru eksemplāriem, lai sniegtu pārskatu par tendencēm sporta apavu nozarē pēdējos trīsdesmit gados. Tomēr mūsdienās ekspozīcijā ir arī redzemas virtuālas vērtības: snīkeru prototipi, radīti ar mākslīgo intelektu un “ NFT ” produkciju.

Izstādē tiek meklēts skaidrojums visām šīm tendencēm un mēģināts prognozēt, kas snīkeru dizainā būs noteicošais nākotnē - ego vai eko?