Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra

Vīrusa dēļ atcelts Starptautiskais Londonas grāmatu tirgus

© Ekrānšāviņš

Trešdienas pievakarē tūkstošiem klientu saņēma elektronisko pastu no Starptautiskā Londonas grāmatu tirgus (London Book Fair – LBF) par to, ka 10. martā paredzētā tirgus atklāšana ir atcelta un tirgus šogad nenotiks vispār. Tāds lēmums pieņemts koronavīrusa Covid–19 draudu ēnā.

Šī ziņa, no malas skatīta, varētu šķist kaut kas nedaudz eksotisks un pasauli neskarošs. Tomēr grāmatu industrija ir viena no pasaules lielajām industrijām. Ja te kaut kas tiek nolikts uz bremzēm, tad lēmumam ir arī finansiālas sekas. Varu pieļaut, ka šobrīd, kad top šīs rindas, tūkstošiem izdevniecību un poligrāfijas uzņēmumu pārstāvju veic sarunas par iespējām atcelt Londonas viesnīcu, konferenču un citu telpu rezervācijas, lidojumu biļetes, tādējādi mēģinot atgūt braucienā ieguldītās izmaksas, kas jau ir tikušas pārskaitītas caur bankām. LBF lēmums ir nācis pēdējā brīdī, kad līdz atklāšanai bija palicis mazāk par nedēļu. Tas nozīmē - liela daļa ekspozīciju šajās dienās velti ceļo uz Anglijas galvaspilsētu. Runa ir par grāmatām un stendiem, kas nebūt nav viegla krava un reizēm prasa īpašu loģistiku.

Visnelāgākajā situācijā laikam ir nonākusi fokusa valsts - Sardžas emirāts, kam 2020. gads bija paredzēts Londonas viesu valsts statusā. Visticamāk emirāts šajā pasākumā jau ir investējis miljonus. Gluži tāpat kā 2018. gadā apvienotā Baltijas valstu ekspozīcija. Protams, LBF rīkotāji sola, ka nākamgad būšot labāki nekā jebkad agrāk, tomēr pagaidām lielas skaidrības, kā tiks segti iespējamie zaudējumi, nav. Varbūt iemaksas tiks automātiski pārnestas uz nākamā gada izstādi, bet var būt arī citi varianti.

Komentējot situāciju, platformas Latvian Literature pārstāve Juta Pīrāga Neatkarīgajai teica:

«Šogad Latvijas nacionālā literatūras un grāmatniecības stenda vizuālās identitātes koncepts bija Adīšana ir introvertu joga. Atsaucoties uz pētījumiem par adīšanas ietekmi uz sirdsdarbību un miera stāvokļa sasniegšanu, tā tika salīdzināta ar jogas praksi. Tika īstenota lielas, Latvijas autoru adītas segas ideja. Katra autora adīšanas process tika iemūžināts video formātā un tiktu demonstrēts ar autoru citātiem subtitru formātā. Lielā adītā sega tika papildināta ar desmit apdrukātiem spilveniem, lai apmeklētājiem būtu iespēja ieritināties segā un, turot rokās spilvenu ar kādu no Latvijas autoru citātiem, nofotografēties. Attīstot jogas un miera ideju, kā šī gada apmeklētāju suvenīri ar tekstu Don’t talk just squeeze tika apdrukātas arī antistresa bumbas. Reinis Pētersons izveidoja stenda vizuālo izskatu ilustrāciju veidā - latviešu rakstnieka viesistabu.

Grāmatu tirgus laikā bija plānoti trīs pasākumi - 10. martā stenda pieņemšana, 11. martā diskusija par ilustrētajām bērnu grāmatām no Baltijas valstīm, 12. martā diskusija par dažādiem formātiem bērnu literatūrā un kā tos promotēt Lielbritānijā.

Morāli, protams, tas ir sāpīgs, bet sagaidāms iznākums, redzot, kā rīkojās pārējie pavasara grāmatu tirgi (Boloņas grāmatu tirgus pārcelts uz maija sākumu, Leipcigas grāmatu tirgus - atcelts). Gaidām, ka Londonas grāmatu tirgus atcelšana ietekmēs autortiesību pārdošanas rādītājus, jo klātienē nesatiksim ieinteresētos izdevējus, taču turpināsim elektronisku saziņu ar izdevējiem, rīkosim trīs izdevēju vizītes Rīgā šogad un mēģināsim atgūt iekavēto Frankfurtes grāmatu tirgū (domājam par visu suvenīru un izveidotā objekta eksponēšanu Frankfurtē). Ja būs nepieciešams, organizēsim vairākus literāro aģentu braucienus uz konkrētām valstīm vizītēs pie ārvalstu izdevējiem.

Par materiālajiem zaudējumiem vēl ir pāragri spriest, jo neviens no atceltajiem grāmatu tirgiem nav precizējis, ko tas nozīmē finansiāli, vai visu ieguldīto atgriezīs vai pārcels uz nākamā gada dalību tirgos. Pašlaik esam saziņas procesā, lai atgūtu viesnīcai samaksāto naudu un atgrieztu par aviobiļetēm samaksāto.»

LBF atcelšana, protams, rada zaudējumus, jo diezin vai kāds var sarēķināt nepārdoto autortiesību apjomus. Tāpat jāņem vērā, ka daudzu valstu izdevēji izmanto lēto aviokompāniju un aviokompāniju izpārdošanas laika piedāvājumus, kas lielākoties ir neatmaksājamas biļetes. Arī viesnīcu rezervācijā bieži vien tiek dota priekšroka non refundable piedāvājumiem, kas paredz neatmaksājamu viesnīcas numuru priekšapmaksu. Turklāt LBF tikusi atcelta pēdējā brīdī, kas nozīmē, ka arī atmaksājamās rezervācijas visticamāk netiks atgūtas pilnībā. Kā teicis rakstnieks Kurts Vonegūts - tā gadās.