Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra

Kosmoss kino un mākslā

© Publicitātes foto

Šodien sākas starptautiskais īsfilmu festivāls 2ANNAS, kas Rīgā, Kaņepes Kultūras centra kino Augusts un kinoteātrī KSuns, norisināsies līdz 16. februārim, un tā fokusa programma šogad koncentrējas uz kosmosa tēmu izpēti kino un mākslā.

Jau pirmajās festivāla dienās - 10. un 11. februārī - būs iespējams noskatīties Eiropas labāko jauno īsfilmu izlasi trīs Eiropas Kino akadēmijas seansos SHORT MATTERS. Kaņepes Kultūras centra kino Augusts varēs vērot izcilākās laikmetīgā kino filmas, kuras European Film Awards nominējuši ievērojamākie Eiropas īsfilmu festivāli - filmu Ziemassvētku dāvana (režisors Bogdans Muresanu, Rumānija, Spānija), arī animācijas no Francijas (fool time) job (režisors Gilles Cuvelier) un Cadavre Exquis (režisors Stéphanie Lansaque Franēois Leroy). Programmā arī spēlfilmas Telts (Teltet) (Rebecca Figenschau, Norvēģija) un Suņi, kas rej uz putniem (Leonor Teles, Portugāle). Tāpat pirmdien, 10. februārī, tiks piedāvāta Latvijā veidotu īsfilmu fokusa programma ar intriģējošu nosaukumu Kosmiskie latvieši, tajā atlasītas 21. gadsimtā tapušas latviešu režisoru filmas par latviešu kino ne visai bieži sastopamām tēmām - pasaules rašanos, bailēm no nāves, svešām planētām, laika mašīnu un citplanētiešiem. Programmā Short matters II iekļautas filmas Akmens jaunkundzes brīnumainās likstas (Gabriel Abrantes, Francija, Portugāle), Edna - viena no daudziem (Ziemeļmaķedonija, Beļģija, animācija) - abstrakts un poētisks mīlas stāsts, iestudēts neparastos apstākļos. Seansā arī Arbūzu sula (Irene Moray, Spānija), Ola (Martina Scarpelli, Francija, Dānija) un Patision avēnija (Thanasis Neofotistos, Grieķija). Savukārt Short matters III seansā - eksperimentāla filma Kustības brīvība (Maroan el Sani Nina Fischer, Vācija), arī Rekonstrukcija (Jirķ Havlķček Ondrej Novák, Čehija), Svarcēlājs (Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk, Ukraina, Polija) un Pārmērība mūs izglābs (Morgane Dziurla-Petit, Zviedrija).

11. februārī kinoteātrī Splendid palace tiks demonstrētas hipnotiski skaistas īsfilmas, kurās izspēlētie katastrofiskie scenāriji mudina aizdomāties par attieksmi pret mūsu planētu un tās ekoloģiju. Fokusa programmā Planētas A, Z, ? un 8 iekļauta Francijā dzīvojošās japāņu izcelsmes režisores Momoko Seto īsfilmu izlase ievedīs skatītājus hipnotizējošu vīziju mutulī, kur dažādos burtos un simbolos nosauktās planētas izspēlē katastrofiskus scenārijus. Pasākuma gaitā būs iespējams satikt un iepazīties ar festivāla žūriju, kā arī uzzināt par turpmākajiem notikumiem.

Piektdien, 14. februārī, pirmizrāde romantiskai piedzīvojumu filmai ar komēdijas elementiem Ceļojums uz Ogri, tās režisors Roberts Gobziņš par filmu saka: «Ogre nav tikai pilsēta. Ogre ir upe. Ogre ir meitenes vārds. Ogre ir dvēseles stāvoklis. Cilvēki savas dzīves laikā bieži komunicē ar kosmosu, līdz beidzot agri vai vēlu paši kļūst par to. Tomēr vienmēr ir bijuši varianti, kā nokļūt kosmosā - gan netīšām, gan apzināti. Filmā Ceļojums uz Ogri attēlots ceļojums uz kosmosu, kurš atrodas pasaku meitenes rokās.