Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Kultūra

PASĀKUMS. Reveranss Latgales keramiķim

MUZEJĀ Jasmuiža atrodas vērienīga Latgales keramikas kolekcija, tajā eksponēti vairāk nekā 200 novada podnieku darinātie saimniecības trauki un dekoratīvā keramika © Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Šogad aprit 125 gadi Latgales keramiķim Polikarpam Vilcānam (1894–1969), tāpēc ikgadējos keramiķu svētkos Raiņa muzejā Jasmuiža 9. un 10. augustā notiks pasākumi par godu izcilā vecmeistara jubilejai.

Silajāņu keramiķis Polikarps Vilcāns (1894-1969) amata prasmes apguvis pie sava tēva Joahima, piedalījies daudzās izstādēs Latvijā un ārzemēs. 1937. gadā Francijā Starptautiskajā mākslas un tehnikas izstādē viņam piešķirta zelta medaļa un diploms, bet 1938. gadā Starptautiskajā amatniecības izstādē Berlīnē podniekam piešķirts Goda diploms. Polikarpu Vilcānu var dēvēt par vienu no dekoratīvās keramikas aizsācējiem un izcilu grafiskā ornamenta meistaru. Viņš ieviesis dažādu toņu glazūru salikumus, bijis teicams kolorists. Keramiķis viens no pirmajiem sācis darināt dažādas dzērienu servīzes. Viņi abi ar brālēnu Andreju Paulānu bija pirmie, kuri 20. gadsimta 30. gados sāka veidot sarežģītus vairākstāvu svečturus. Pie Polikarpa Vilcāna amata prasmes apguvuši daudzi Latgales podnieki. Viņa keramikas priekšmeti atrodas daudzu Latvijas un ārzemju muzeju krājumos, kā arī privātkolekcijās.

Piektdien, 9. augustā, ap pulksten 14 notiks keramikas cepļa iekurināšana Andreja Paulāna darbnīcā - ceplī, to kurinās Tautas lietišķās mākslas studijas Rēzeknes apriņķa podnieki meistari. Pulksten 16 notiks izstādes Polikarpam Vilcānam - 125 atklāšana un lasījumi. Tajā ar referātu piedalīsies Raiņa un Aspazijas muzeja izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem vadītāja Gaida Jablovska, kas stāstīs par Latgales keramiķa Polikarpa Vilcāna lomu Raiņa muzeja Jasmuiža keramikas kolekcijas tapšanā. Uzstāsies arī dubultmonogrāfijas par Polikarpu Čerņavski un Veroniku Kučinsku Līgsmības koki autore Anta Rugāte. Savukārt Raiņa un Aspazijas muzeja vadītājas vietniece Solvita Kleinarte stāstīs par Polikarpa Vilcāna keramiku Latvijas muzejos - Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. Andreja Paulāna Tautas lietišķās mākslas studijas vadītāja Evija Vasilevska vēstīs par Polikarpa Vilcāna keramikas kolekciju Latgales kultūrvēstures muzeja krājumā. Ar priekšlasījumiem uzstāsies Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājuma glabātāja Antra Saliņa, Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja izglītojošā darba vadītāja Silvija Ivanovska un Ludzas Novadpētniecības muzeja izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem vadītāja Aina Loseviča, kas stāstīs par Polikarpa Vilcāna darbiem savu muzeju krājumos.

Pulksten 18 tiks demonstrēta dokumentālā filma Dzīvais māls (1965. g., režisors Rodrigo Rihards), kurā 20. gadsimta 60. gadu sākumā iemūžināti slavenie Latgales podnieki Polikarps Vilcāns, Andrejs Paulāns, Antons Šmulāns, Polikarps Čerņavskis, Antons Ušpelis un Julijans Zagorskis. Pulksten 20 Polikarpa Vilcāna brālēna Andreja Paulāna darbnīcā - ceplī būs iespēja piedalīties keramikas meistarklasē/radošajā darbnīcā, kur kopā ar Latgales keramiķiem būs iespēja izveidot savu māla suvenīru.

Savukārt sestdien, 10. augustā, pulksten 11 notiks viktorīna Ko tu zini par Polikarpu Vilcānu un Latgales keramiku? un keramikas cepļa izņemšana.