Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

Ko 7., 8.un 9. jūlijā vērts baudīt un apmeklēt Dziesmu svētku programmā?

© F64

Vērmanes dārzā un Esplanādē visu Dziesmu un deju svētku nedēļu darbosies gadatirgus, kur ikvienam interesentam būs iespēja iepazīties ar Latvijas novadu amatnieku darinājumiem un arī iegādāties tos, kā arī izbaudīt plašu koncertu programmu.

7. jūlijs 22.00-0.30

Daugavas stadions

Deju lieluzvedums Māras zeme. Daugavas stadionā vairāk nekā 18 tūkstoši visu paaudžu dejotāju izdejos mūsu tautas vēstures nozīmīgākos brīžus no pirmsākumiem līdz šodienai, no baltu cilšu sanākšanas Daugavas krastos un laika, kad pirmoreiz minēts sarkanbaltsarkanais karogs, līdz Latvijas Republikas simtgades svinībām. Caur laukumā izveidoto ornamentu, mūziku, enerģiju, ritmu un krāsu četros nosacīti izveidotos tautas vēstures posmos tiks iezīmēta tautas dejas un dziesmas ciešā saikne ar cilvēka mūža ritumu un viņa laiku, bet katras daļas centrā īpašā aranžējumā būs sadzirdami arī dziesmu svētku repertuāra motīvi. Uzvedumā skanēs grupu Iļģi, Auļi mūzika, kā arī Jura Kulakova mūzika Kristapa Krievkalna aranžējumā un latviešu tautas mūzika Jura Vaivoda aranžējumā. Maksas.

7. jūlijs 22.00-0.30 | Rīgas Doms

Kokļu mūzikas nakts koncerts Skaņu raksti. Koncertā klausītājiem būs iespēja dzirdēt Latvijas koklētāju ansambļu, duetu un solistu daudzveidīgo spēli, kas koncerta noslēgumā izaugs līdz visaptverošam, tembrāli piesātinātam visu dalībnieku (apmēram 120 koklētāju) priekšnesumam apvienotā koklētāju ansambļa izpildījumā.

Programmā skanēs augstvērtīga latviešu komponistu oriģinālmūzika un latviešu tautasdziesmu apdares koklei. Koncerta skaņu rakstu paleti bagātinās kompozīcijas, kur koklēm pievienosies arī citi instrumenti - flauta, saksofons, vijole, ērģeles, kā arī cilvēka balss. Bezmaksas ieejas kartes ir beigušās.

LMT Straumes tiešraidē.

7. jūlijs 11-21 | Vērmanes dārzs

Folkloras diena Novadu sasaukšanās. Visu dienu Vērmanes dārzu pieskandinās gandrīz 100 Latvijas un ārvalstu latviešu folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi. Uz divām skatuvēm - lielās un mazās - kurzemnieki dižosies ar košajām tautas tērpu krāsām, skanīgajām balsīm un sklandu raušiem, zemgalieši - ar rozītēm brunču rakstos, sarežģītajiem kadriļu rakstiem un pamatīgajiem maizes klaipiem, vidzemnieki - ar strīpainajiem brunčiem, sparīgo dejas soli un siera rituļiem, un latgalieši - ar sievu spēcīgajām balsīm, aizrautīgo muzicētprieku un pašdarināto alu. Bezmaksas.

7. jūlijs 12-18 | Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs

Folkloras diena Taisat, tautas, augstas duris!. Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Latgales, Kurzemes, Vidzemes un Zemgales sētās skanēs dažādu novadu precību un kāzu dziesmas un tiks rādīti kāzu rituālu fragmenti. Latgales sētā notiks īstas latgaliešu kāzas, kurās divi jaunieši (Zanda un Kristaps) tiks salaulāti pēc sensenām tradīcijām - ar līgavas māsām, mičošanu, «čigāniem», kāzu galdu un kāzu dančiem. Maksas.

PĀRRAIDE LMT STRAUME

7. jūlijs 12-14 | Esplanāde

Bērnu folkloras kopu koncerts Roku rokā ritinām. Bērni kā tradīcijas pārmantotāji, iedzīvinātāji un sava redzējuma radītāji kopā ar vecākiem un vecvecākiem atklās sava novada krāsainību, ritinās dziesmu kamolu gan individuāli, gan mazās grupās, kopā sadziedās, kopīgi rotāsies rotaļās un dančos. Tas viss par godu Mātei Latvijai. Piedalās labākās bērnu folkloras kopas un solisti (apmēram 400 dalībnieku) no visas Latvijas.

Bezmaksas.

PĀRRAIDE LMT STRAUME

7. jūlijs 12.00-13.30; 16.00-17.30

Dailes teātra Lielā zāle

Bērnu vokālo ansambļu muzikālais uzvedums Vilkam tāda dvēselīt’. Bērnu vokālie ansambļi no visas Latvijas izdzied stāstu par divām atšķirīgām pasaulēm - cilvēkiem un vilkiem. Tas ir stāsts par attiecībām, cilvēcību un vēlmi sadzirdēt sevi un citus. Tas aicina izjust, pārdzīvot, domāt un caur vilcēna dzīvi spēt labāk saprast savējo. Koncerta muzikālo noformējumu rada divi jauni un veiksmīgi Latvijas mūziķi - komponisti Andris Sējāns un Reinis Sējāns. Koncerta programmu veido oriģināldziesmas, instrumentāli jaundarbi, kā arī intermēdijas - uzveduma sižetu un caurviju darbību atspoguļojoši jaundarbi. Maksas.

7. jūlijs 12.30-18.00

Vecrīgas ielas un laukumi

Vokālo ansambļu ielu koncerti. Vokālo ansambļu dziedājumi Vecrīgas ielās un laukumos - tas ir piedzīvojums, kurā saplūdīs vecpilsētas skaņas un cilvēka balsu vijums, kurā pulsēs dzīvesprieks un skaistums, aizrautīga muzicēšana un īpašs kontakts ar klausītājiem! Bezmaksas.

Koncertu vietas: Rātslaukums 7 - pretī Melngalvju nama ieejai, pie Rolanda statujas; Torņa iela 4 - starp I B un I C ieejām Jēkaba kazarmās, pretī Zviedru vārtiem; Smilšu iela 1 - uz kāpnēm pie ēkas centrālās ieejas (Līvu laukuma apjoms); Kalēju iela 9/11; Konventa sēta - pretī Porcelāna muzejam; Vecpilsētas iela 13/15 - laukumā pie Tautas frontes muzeja ieejas; Mazā Pils iela 17 - Trīs brāļi; Herdera laukums 6 - pie Rīgas Doma baznīcas: sānu ieejas Doma laukuma pusē pie laternām; Skārņu iela 19 / Sv. Pētera baznīca - baznīcas sānā, skvērā ar skatu uz Skārņu ielu.

7. jūlijs 15-17 | Esplanāde

Svētku viesmākslinieku koncerts. Bezmaksas.

7. jūlijs 20.00-0.00

Mežaparka Lielā estrāde

Noslēguma koncerta Zvaigžņu ceļā ģenerālmēģinājums. Noslēguma koncerta ieceres pamatā - iziešana pa Zvaigžņu ceļu caur vairākiem likteņa, vēstures, paaudžu un dabas lokiem un krustcelēm, lai beigās pa Piena Ceļu atgrieztos mājās… Katrā no koncerta lokiem (daļām) ietvertas laika griežu liktenīgās dziesmas, latviešu profesionālās kormūzikas spilgtākie darbi. Piedalās - kori, deju kolektīvi, pūtēju orķestri, folkloras ansambļi, solisti u.c., kopā 18000 dalībnieku. Maksas.

8. jūlijs 11.00-12.00

Vērmanes dārzs

Svētku viesmākslinieku koncerts. Bezmaksas.

8. jūlijs 12.00-16.00

Vērmanes dārzs

Ārvalstu viesu kolektīvu koncerts. Bezmaksas.

8. jūlijs 17.00-20.00

Vērmanes dārzs

Latviešu dziesminieku koncerts. Dziesminieki - dzejas dziedātāji, tā ir mūsdienu folklora, viena no Latvijas kultūras vērtībām. Dziesminieks ir sava stāsta vēstītājs, personība un reizē arī vienkāršs cilvēks no tautas. Vienkāršība mijas ar izcilo. No pirmā skata vienkāršā muzikālā materiālā un formātā ietērpts dziļš saturs - vēstījums. Koncertā tiks risināts stāsts par daudzveidīgo dziesminieku kustību šodien - par dažādiem spilgtiem un aktīviem latviešu dziesminiekiem, kā arī par aktualitātēm, dziesminieku festivāliem un to veidotājiem, dziesminieku kopā saucējiem un tradīcijas turpinātājiem Latvijā.

8. jūlijs 20.00-0.00

Mežaparka Lielā estrāde

Noslēguma koncerts Zvaigžņu ceļā. Noslēguma koncerta ieceres pamatā - iziešana pa Zvaigžņu ceļu caur vairākiem likteņa, vēstures, paaudžu un dabas lokiem un krustcelēm, lai beigās pa Piena Ceļu atgrieztos mājās… Katrā no koncerta lokiem (daļām) ietvertas laika griežu liktenīgās dziesmas, latviešu profesionālās kormūzikas spilgtākie darbi. Piedalās - kori, deju kolektīvi, pūtēju orķestri, folkloras ansambļi, solisti u.c., kopā 18000 dalībnieku. Maksas.

TIEŠRAIDE:

20.00-0.00 LTV1; REPLAY.LV; VISIEMLTV.LV

9. jūlijs 0.01-5.00

Mežaparka Lielā estrāde

Sadziedāšanās nakts. Tikai reizi piecos gados visi - gan dziesmu un deju svētku dalībnieki, gan skatītāji, gan svētku veidotāji - pēc noslēguma koncerta rada lielo kopkori un no sirds var izdziedāt tautā iemīļotās dziesmas. Mežaparka Lielā estrāde un skatītāju zona pārvēršas par teju 45 000 lielu dziesmotu jūru, kurā katrai balsij, katram sirdspukstam un katram vārdam ir nozīme. Neaizmirstams brīdis, kuru aicinām piedzīvot ikvienu - sadziedāšanās nakti varēs baudīt gan tie, kas iegādājušies biļetes uz noslēguma koncertu, gan tie skatītāji, kas vēlēsies apmeklēt tikai Sadziedāšanās nakti.

TIEŠRAIDE:

0.00-5.00 LTV1; REPLAY.LV; VISIEMLTV.LV