Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra

Ko 5. un 6. jūlijā vērts baudīt un apmeklēt Dziesmu svētku programmā?

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Vērmanes dārzā un Esplanādē visu Dziesmu un deju svētku nedēļu darbosies gadatirgus, kur ikvienam interesentam būs iespēja iepazīties ar Latvijas novadu amatnieku darinājumiem un arī iegādāties tos, kā arī izbaudīt plašu koncertu programmu.

5. jūlijā 11.00-23.30

Dailes teātra Mazā zāle un Kamerzāle

Latvijas amatierteātru izrādes. Amatierteātru dalībai Dziesmu svētkos ir senas tradīcijas - jau IV Vispārējos latviešu dziesmu un mūzikas svētkos Jelgavā piedalījušies biedrību teātru kolektīvi. Dienas laikā būs iespēja noskatīties vairāk nekā desmit latviešu autoru darbu iestudējumus labāko amatierteātru interpretācijā. Ieeja - bez maksas, ar ieejas kartēm.

PĀRRAIDE LMT STRAUME

5. jūlijā 12.00-22.00

Vērmanes dārzs

Tautu diena Rīta ausma. Visas dienas garumā uz trim īpaši veidotām skatuvēm - Viensēta, Ciema godi un Ausma - tiks kopts tikums, notiks dižošanās ar čaklumu un daiļumu. Ar savu tautu tradīcijām iepazīstinās Latvijas teritorijā sen dzīvojošās dažādas etniskās kopienas. Viensētā un tirgus laukumā varēs izbaudīt ģimenes godus, dažādu tautu folkloras bagātības, amatu prasmes, izgaršot tradicionālos ēdienus. Uz Vērmanes dārza estrādes varēs vērot attiecīgās tautības apvienoto amatierkolektīvu priekšnesumus. Svētku noskaņu papildinās arī ārvalstu latviešu mākslinieciskie kolektīvi. Bezmaksas.

5. jūlijā 19.00-21.00

Koncertzāle Palladium

Latviešu tautastērpu skate. Latviešiem tautastērps ir tautas kultūras kods un nacionālās identitātes simbols. Lai celtu tautas nacionālo pašapziņu, papildinātu mūsu zināšanas par veiksmīgāk atdarinātiem un komplektētiem tautastērpiem, kā arī uzlabotu Dziesmu un deju svētku dalībnieku ģērbšanās kultūru, jau piekto reizi kopš 1998. gada tiek rīkota Latviešu tautastērpu skate. Tērpi tiks vērtēti šādās kategorijās: koru un koklētāju ansambļu tautastērpi; deju kolektīvu tautastērpi; folkloras kopu un etnogrāfisko ansambļu tautastērpi; individuālais pašdarinātais tautastērps; individuālais nokomplektētais tautastērps; tautas lietišķās mākslas studijas, biedrības, SIA un citas personu grupas darinātais tautastērps un bērnu tautastērps. Maksas.

TV TIEŠRAIDE:

19.00-21.00 REPLAY.LV

ATKĀRTOJUMS:

06.07.2018. 18.30-20.00 LTV1; VISIEMLTV.LV

5. jūlijā 19.00-22.30

Dailes teātra Lielā zāle

Kokļu mūzikas koncertuzvedums Stīgo, brālīt! Stīgo, māsiņ!. Viņš uzvelk stīgas un aug... pāri koku lapotnēm, garām mākoņu malām, aiz saules vainaga... Stāsts par cilvēka meklējumiem pēc sevis, tautas un mīlestības. Kokļu koncertuzvedums Stīgo, brālīt, stīgo, māsiņ! ir muzikāls ceļojums laikā un telpā, kurā latviskā dvēsele piedzīvo iniciāciju caur kokles instrumentu. Uzvedumā tiek spēlētas dažādu komponistu latviešu tautasdziesmu apdares un oriģināldarbi, kā arī īpaši šim koncertam rakstītie Vitas Rudušas, Irīnas Rebhūnas, Valta Pūces un Riharda Zaļupes oriģinālskaņdarbi koklēm. Maksas.

TV TIEŠRAIDE:

19.00-22.00 REPLAY.LV

ATKĀRTOJUMS:

07.07.2018. 18.30-20.30 LTV1; VISIEMLTV.LV

5. jūlijā 20.00-21.30 | Arēna Rīga

Latviešu vokālsimfoniskās mūzikas koncerts. Vokālsimfoniskās mūzikas koncerti ir tradicionāla Dziesmu svētku sastāvdaļa - tā ir vēl viena svētku krāsa, kurā spoži iemirdzas Latvijas labāko amatieru un profesionālo kolektīvu kopkoris, profesionālo orķestru un solistu balsu spēks. Koncertā skanēs latviešu komponistu Jurjānu Andreja, Jāņa Ivanova, Jāzepa Vītola, Lūcijas Garūtas, Tālivalža Ķeniņa, Alfrēda Kalniņa, Emīla Dārziņa, Artura Maskata, Zigmara Liepiņa opusi, kā arī Ērika Ešenvalda jaundarbs korim, orķestrim un koncertkoklēm. Maksas.

TV TIEŠRAIDE:

20.00-21.30 REPLAY.LV

PĀRRAIDE: 21.25-23.05 LTV1; VISIEMLTV.LV

5. jūlijā 20.00-21.30

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris

Vokālo ansambļu laicīgās mūzikas koncerts Laiku viju gredzenā. 11 vokālo ansambļu no visas Latvijas muzikālā uzvedumā izdziedās diennakts ritējumu, gaismas un tumsas saspēli četros gadalaikos. Latviešu komponistu oriģināldziesmas un tautasdziesmu apdares a cappella savienos solomākslinieku - Valda Muktupāvela un Reiņa Sējāna - instrumentālas un vokālas improvizācijas. Maksas.

5. jūlijā 22.00-0.30 | Daugavas stadions

Deju lieluzveduma Māras zeme ģenerālmēģinājums. Daugavas stadionā vairāk nekā 18 tūkstoši visu paaudžu dejotāju izdejos mūsu tautas vēstures nozīmīgākos brīžus no pirmsākumiem līdz šodienai, no baltu cilšu sanākšanas Daugavas krastos un laika, kad pirmoreiz minēts sarkanbaltsarkanais

karogs, līdz Latvijas Republikas simtgades svinībām. Caur laukumā izveidoto ornamentu, mūziku, enerģiju, ritmu un krāsu četros nosacīti izveidotos tautas vēstures posmos tiks iezīmēta tautas dejas un dziesmas ciešā saikne ar cilvēka mūža ritumu un viņa laiku, bet katras daļas centrā īpašā aranžējumā būs sadzirdami arī Dziesmu svētku repertuāra motīvi. Uzvedumā skanēs grupu Iļģi, Auļi mūzika, kā arī Jura Kulakova mūzika Kristapa Krievkalna aranžējumā un latviešu tautas mūzika Jura Vaivoda aranžējumā. Maksas.

6. jūlijā 11.00-00.00 | Vērmanes dārzs

Kapelu maratons. Vērmanes dārzu šajā dienā pieskandinās Latvijas instrumentālās tautas mūzikas grupas - tautas mūzikas ansambļi, folkloras, postfolkloras un sadzīves mūzikas kapelas. Uz vairākām skatuvēm būs iespēja klausīties dažādu stilu tautas mūzikas mākslinieciskās apdares un interpretācijas dažādos instrumentu salikumos. Pasākumu papildinās diasporas deju kopu priekšnesumi, kā arī pašiem apmeklētājiem dienas gaitā būs iespēja iesaistīties tautiskos dančos vai iejusties īstas lauku zaļumballes noskaņās.

6. jūlijs 12.00-23.30

Dailes teātra Mazā zāle un Kamerzāle

Latvijas amatierteātru izrādes. Amatierteātru dalībai Dziesmu svētkos ir senas tradīcijas - jau IV Vispārējos latviešu dziesmu un mūzikas svētkos Jelgavā piedalījušies biedrību teātru kolektīvi. Dienas laikā būs iespēja noskatīties vairāk nekā desmit latviešu autoru darbu iestudējumu labāko amatierteātru interpretācijā. Ieeja - bez maksas, ar ieejas kartēm.

PĀRRAIDE: LMT STRAUME

6. jūlijā 17.00-22.30 | Esplanāde

Pūtēju orķestru Dižkoncerts. Jau kopš 2003. gada, kad tika iedibināta pūtēju orķestru Dižkoncerta tradīcija, šis notikums ik reizi pārsteidz ar jauniem izteiksmes līdzekļiem un kvalitatīvām inovācijām. Šoreiz Dižkoncerts notiks Esplanādē - vietā, kur 20. gadsimta sākumā izskanējuši vairāki Dziesmu svētku koncerti. Koncerta programmā iekļauta tikai latviešu komponistu oriģinālmūzika, aranžējumi un tautasdziesmu apdares. Muzicēs Latvijas novadu apvienotie pūtēju orķestri, bet noslēguma daļā - dižorķestris ar 500 pūtēju orķestru dalībniekiem. Bezmaksas.

TV TIEŠRAIDE:

17.00-22.30 REPLAY.LV; VISIEMLTV.LV

21.10- 00.00 LTV1

6. jūlijs 19.30-20.00

Dailes teātra Lielā zāle

Bērnu vokālo ansambļu muzikālais uzvedums Vilkam tāda dvēselīt’. Bērnu vokālie ansambļi no visas Latvijas izdzied stāstu par divām atšķirīgām pasaulēm - cilvēkiem un vilkiem. Tas ir stāsts par attiecībām, cilvēcību un vēlmi sadzirdēt sevi un citus. Tas aicina izjust, pārdzīvot, domāt un caur vilcēna dzīvi spēt labāk saprast savējo. Koncerta muzikālo noformējumu rada divi jauni un veiksmīgi Latvijas mūziķi - komponisti Andris Sējāns un Reinis Sējāns. Koncerta programmu veido oriģināldziesmas, instrumentāli jaundarbi, kā arī intermēdijas - uzveduma sižetu un caurviju darbību atspoguļojoši jaundarbi. Maksas.

6. jūlijs 22.00-0.30 | Daugavas stadions

Deju lieluzvedums Māras zeme. Daugavas stadionā vairāk nekā 18 tūkstoši visu paaudžu dejotāju izdejos mūsu tautas vēstures nozīmīgākos brīžus no pirmsākumiem līdz šodienai, no baltu cilšu sanākšanas Daugavas krastos un laika, kad pirmoreiz minēts sarkanbaltsarkanais karogs, līdz Latvijas Republikas simtgades svinībām. Caur laukumā izveidoto ornamentu, mūziku, enerģiju, ritmu un krāsu četros nosacīti izveidotos tautas vēstures posmos tiks iezīmēta tautas dejas un dziesmas ciešā saikne ar cilvēka mūža ritumu un viņa laiku, bet katras daļas centrā īpašā aranžējumā būs sadzirdami arī Dziesmu svētku repertuāra motīvi. Uzvedumā skanēs grupu Iļģi, Auļi mūzika, kā arī Jura Kulakova mūzika Kristapa Krievkalna aranžējumā un latviešu tautas mūzika Jura Vaivoda aranžējumā. Maksas.

6. jūlijs 22.00-0.30 | Rīgas Doms

Kokļu mūzikas nakts koncerts Skaņu raksti. Koncerta gaitā klausītājiem būs iespēja dzirdēt Latvijas koklētāju ansambļu, duetu un solistu daudzveidīgo spēli, kas koncerta noslēgumā izaugs līdz visaptverošam, tembrāli piesātinātam visu dalībnieku (apmēram 120 koklētāju) priekšnesumam apvienotā koklētāju ansambļa izpildījumā.

Programmā skanēs augstvērtīga latviešu komponistu oriģinālmūzika un latviešu tautasdziesmu apdares koklei. Koncerta skaņu rakstu paleti bagātinās kompozīcijas, kur koklēm pievienosies arī citi instrumenti - flauta, saksofons, vijole, ērģeles, kā arī cilvēka balss. Bezmaksas ieejas kartes ir beigušās.

TIEŠRAIDE: LMT STRAUME