Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

IDEJAS brīvdienām - ko darīt, kurp doties

© Publicitātes foto

Brīvdienu ceļvedis

DZIESMAS BEZ VĀRDIEM LIEPĀJĀ

Sestdien, 4. novembrī, pulksten 18 Liepājas viesnīcas Promenade Hotel Hika zālē ar koncertu Dziesmas bez vārdiem uzstāsies saksofonists Arvīds Kazlauskis un Sinfonietta Rīga stīgu kvartets. Biļetes nopērkamas Biļešu paradīzes sistēmā. Skolēniem, studentiem un pensionāriem ir atlaides. Bērniem līdz 7 gadu vecumam, neaizņemot sēdvietu, ieeja koncertos ir bez maksas. Organizatori lūdz izvērtēt koncertu piemērotību bērna vecumam. Koncerts notiks cikla Iededz gaismu ietvaros. Tajā skanēs Maikla Naimana mūzika no filmas Piano (1993), F. Mendelszona-Bartoldi, S. Rahmaņinova skaņdarbi, kā arī K. Veila un Č. Koreja kompozīcijas kabarē un džeza noskaņās.

GINTERS GRASS PAR BEIDZAMĪBU

Neko darīt, Nobela prēmijas laureāta Gintera Grasa talanta cienītājiem šajās brīvdienās jāsteidz uz grāmatnīcu pēc 2015. gadā mūžībā aizgājušā rakstnieka pēdējās grāmatas Par beidzamību. «Šīs ir Gintera Grasa atvadas - tik pašironiskas un gaišas, kādas varēja izdoties vienīgi viņam. Vārdi nav zaudējuši nenieka no sava trāpīguma, valoda ir elastīga un jauna kā vienmēr, interese par pasauli ir dzīva, un jutekliskās grafikas runā pārliecinoši. Aug sēnes un mazbērni, putni aizmūk no lodēm, un tukšā zārkā ir jāglabā puķu sīpoli. Visam cauri vijas rudenīgs rūgtums, tomēr pēdējā svītra ir pavilkta, rokai nenodrebot,» grāmatas ievadā raksta Silvija Brice. Jāatgādina, ka latviski izdoti Gintera Grasa darbi Skārda bungas, Kaķis un pele, Krabja gaitā, Lobot sīpolu, Brīnumkaste. Visas Gintera Grasa grāmatas latviešu valodā tulkojusi Silvija Brice.

VEĻU VAKARS SVENTĀJĀ UN RUCAVĀ

Rudens un sala laika mijā Rucavā un Sventājā viesosies Katlakalna folkloras kopa Rāmupe (vadītājs Andris Kapusts). 2017. gada 4. novembrī pulksten 16 Sventājas publiskajā bibliotēkā notiks improvizēts Veļu vakara uzvedums.

Savukārt Rucavas Tradīciju mājā sestdienas vakarā kopā ar mājas saimnieci Sandru Aigari un Rucavas sievām tiks iezīmētas Veļu laika beigas.

Sventājā īpaša uzmanība tiks veltīta senajiem kurseniekiem, kuru stāstus un dziesmas latviešu folkloras un tradīciju kopēji zina krietni sen, vismaz kopš Sventājas dziesmu, ierakstu un video krājuma iznākšanas mūzikas apgādā Upe tuviem un tāliem sērijā Mantojums 2010. gadā. Sventāja ir vieta ar īpašu tradīcijas vērsumu un ar īpašām dziesmām bagāta. Ar to iepazīstinās vietējās kursenieku (latviešu) kopienas līderis un vēstures zinātājs Miķelis Balčus.

TEĀTROS BIĻETES IZPĀRDOTAS

Pārlūkojot nedēļas nogales teātru afišu piedāvājumu, nācās secināt - biļetes jāpērk laikus. Lielajos Rīgas teātros un Valmierā šīs nedēļas nogale ir faktiski izpārdota, kaut ko ieteikt būtu riskanti, jo vietu var nebūt. Turklāt Dailē sestdien norisināsies amatierteātru festivāls Rīga spēlē teātri 2017. Svētdien bērnus iespējams aizvest uz operu. Tur pulksten 12 un 15 notiks divas Mazās burvju flautas izrādes - diriģents Andris Veismanis. Spriežot pēc LNOB mājaslapas informācijas, biļetes vēl ir, bet neatlieciet to iegādi uz svētdienas rītu.

KINO VILINĀJUMS

Kinoteātra Splendid Palace repertuārs nedēļas nogalē sola labas filmas. Ilonas Brūveres dokumentālā spēlfilma Ievainotais jātnieks par tēlnieku Kārli Zāli tiek rādīta vairākos seansos, skandalozā Alekseja Učiteļa Matilde lielajā zālē, stāsts par klasiķi Dž. Dž. Selindžeru un viņa šedevru Uz kraujas rudzu laukā režisora Denija Stronga versijā ir tikai daļa no kinoteātra piedāvājuma. Informāciju par biļešu cenu un seansiem meklējiet vietnē splenidpalace.lv.