Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

VAKARA ZIŅAS. Elīnai Vaskai Eiropas zvaigznes slava šķiet kā liela ārišķība

© Ingrīda Punka

Beidzamajā laikā latviešu jaunās aktrises Elīnas Vaskas (22) vārds skaļi izskanējis Berlīnes kinofestivāla ietvaros, kad viņa tika izvēlēta prestižajā «Shooting Stars» («Filmu zvaigznes») programmā kā viena no desmit daudzsološākajām jaunajām Eiropas zvaigznēm. Turklāt Elīna nu iekļauta Eiropas jauno aktieru izlasē. Viņa gan atzīst, ka tāpēc nav sajutusies superslavena, jo šādā kategorijā baidās par sevi domāt.

«Atgriežoties no Berlīnes kinofestivāla, viss norit savu gaitu. Šobrīd saņemu piedāvājumus uz provēm. Tādēļ sūtu starptautisku kino projektu režisoriem tepat Latvijā nofilmētas proves. Ziniet, es vispār neesmu māņticīga, bet laikam nav pareizi stāstīt par projektiem un filmām, kuras līdz galam nav īstenojušās. Kamēr es pati sevi neesmu redzējusi uz ekrāna, es vairos runāt,» izvairīgi par nākotnes perspektīvām izsakās pašmāju kino zvaigzne Elīna Vaska.

Vaicājot, kā Elīna sadzīvo ar daudzsološās jaunās Eiropas zvaigznes slavu, viņa paskaidro, ka tā ir liela ārišķība. «Tas jau neko nepasaka, kas ar mani turpmāk notiks. Es Berlīnes kinofestivālu uztveru citādāk. Tā man ir iespēja satikt aktieru atlases režisorus un ne tik daudz spozmes un sarkanā paklāja pasākumu, kas ir vairāk kā izklaide. Tikšanās un sarunas ar nozares speciālistiem jau nenotiek svinīgajās pieņemšanās vai uz sarkanā paklāja. Es tiešām nebūt nejūtos ārkārtīgi slavena. Iespējams, ka pati tam tik ļoti nepievēršu uzmanību. Man par šādiem jautājumiem, kas saistīti ar slavu, pat ir neērti domāt, es to pati nepamanu,» savu nostāju pauž Elīna.

Aktrise šobrīd nodarbināta Dailes teātra un «Dirty Deal Teatro» izrādēs, un līdztekus tam viņai ir arī skolas lietas Latvijas Kultūras akadēmijā, kur Elīna studē kino un teātra vēsturi. Turklāt Elīna arī izskata jaunas studiju iespējas, kas, iespējams, būs saistītas ar aktiermeistarību: «Meklēju to, kas mani interesē. Vai tās būs studijas, vai kursi, bet es jūtu nepieciešamību pēc zināšanām, citādāk es tādā diletantes līmenī palikšu. Zināšanas nevienam nenāk par sliktu!»

Jāpiezīmē, ka par Elīnu Vasku skaļāk sāka runāt 2016. gadā, kad režisora Renāra Vimbas veidotā debijas spēlfilma «Es esmu šeit», kurā jaunā aktrise atveido galveno lomu, 66. Berlīnes starptautiskā filmu festivāla konkursa programmā «Generation» saņēma kategorijas «14 plus» galveno balvu «Kristāla lāci» - tikai otro Latvijas kino vēsturē. Jaunā aktrise piedalījusies arī epizodiskā lomā BBC veidotajā daudzsēriju filmā «War and Peace» («Karš un miers»).