Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Kultūra

Teātris iziet Valmieras ielās

RAINIS VALMIERMUIŽĀ. Ko nesagaidījām Raiņa jubilejas gadā teātru namos, to sagaidīsim šonedēļ Valmieras vasaras teātra festivālā Valmiermuižas laidara pagalmā, – Raiņa Spēlēju, dancoju iestudējumu, ko speciāli festivālam veidojis Mārtiņš Eihe © Publicitātes foto

Valmierā nedēļas nogalē teātris izies ārpus telpām gan tiešā nozīmē – brīvā dabā –, gan paplašinot priekšstatu robežas par laikmetīga teātra izpratni.

No 5. līdz 7. augustam pilsētvidē risināsies Valmieras vasaras teātra festivāls, kas piedāvā plašu mākslas programmu dažādu paaudžu auditorijai. To nevar gluži pielīdzināt leģendārajiem Eiropas vasaras teātra festivāliem, taču asociācijas rodas - teātris vasarā iziet pilsētvidē, piepilda ar teātra garu ielas, teātrim speciāli nebūvētas un nepieradinātas vietas. Valmieras festivāla rīkotāji norises vietām devuši teātrim pietuvinātus īpašus nosaukumus. Piemēram, Laidara teātris Arēna, Vecpilsētas internacionālais teātris, Depo kamerteātris, Jaunatnes brīvais teātris, Dabaszāle… Turklāt festivāla teātra sadaļu papildinās kino un mūzikas programmas.

Festivāla idejas saknes stiepjas no Rūdolfa Blaumaņa Teātra festivāla, kas Valmierā pirmo reizi notika 1999. gadā, pēc tam reizi trīs gados pulcējot kopā un izvērtējot labākos dažādu teātru repertuāros esošos Blaumaņa lugu iestudējumus. Vasaras festivāls ir šīs tradīcijas evolūcija, starpdisciplinārs festivāls, kas, pēc rīkotāju ieceres, varētu notikt reizi divos gados.

Vērienīgākais un intriģējošākais teātra programmas notikums ir Raiņa Spēlēju, dancoju iestudējums. To veido režisors Mārtiņš Eihe kopā ar postfolkloras un folkroka grupu Iļģi, un tas notiks senā muižas kompleksa laidara pagalmā Valmiermuižā ar skatītāju tribīnēm vismaz 500 apmeklētājiem. Veidotāji sola «nakti ar velniem, maskām, mīlestību» (izrāde katru vakaru sāksies 21.30) - mūzikas un dejas piesātinātu uzvedumu ar Valmieras teātra aktieru, Ilgas Reiznieces, Māra Muktupāvela, Gata Gaujenieka, koristu un dejotāju piedalīšanos.

Gaujmalā pie Stāvajiem krastiem jeb Dabaszālē būs iespēja pieredzēt unikālu skaņas izrādi, «audiālu instalāciju koncerta formā» Purva bridējs. Ciltskoks, ko pēc Rūdolfa Blaumaņa noveles motīviem veido komponists Kristaps Pētersons. Tas būs elektroakustisks skaņdarbs - centrā atradīsies cilvēku balsis no solo līdz korim visdažādākajās niansēs, savukārt izrādes perifēriju veidos vides trokšņi. Komponists, stāstot par ideju un tās īstenojumu, atzīst: «Lasot Blaumani, šķiet, ka tur runā mani senči. Runā skaidri un saprotami. Nedaudz citādākā valodā, tomēr par tām pašām lietām, kuras ietiecas arī mūsdienās. Ir nepārprotami, ka esmu ar viņiem saistīts. Viņu runas intonācijas ir melodiskas, viņu runas ritma spēks suģestē un ievelk sevī. Un tās ir būtiskas lietas, par kurām runā Blaumanis - piemēram, par mīlestību, nodevību, gribasspēku. Un tie notikumi, kuros šīs lietas ievērptas, ir svarīgi - kaut vai saderināšanās ar nemīlētu cilvēku. Audiālajā instalācijā kopā ar aktieriem un dziedātājiem mēģināšu to materializēt. Ļoti precīzi un uzmanīgi - vārds vārdā. Netiks likts klāt nekas cits kā vien vides skaņas - tās, kuras Blaumanis pats ir ierakstījis savā darbā. »

Vēl vienu laikmetīgu Blaumaņa darba interpretāciju piedāvās starptautiski pazīstamie modes mākslinieki MAREUNROL’S, mūziķis Shipsea sadarbībā ar režisoru Elmāru Seņkovu. Tā ir «modes skaņu poēma» Tālavas taurētājs - Rūdolfa Blaumaņa balādes versija. To varēs piedzīvot Depo kamerteātrī jeb Valmieras vēsturiskajā dzelzceļa depo (Dzelzceļa ielā 5), kas valmieriešiem labāk zināma kā ZAAO Eko laukuma teritorija iepretim bijušajam Valmieras gaļas kombinātam. Šis darbs uzmanību pievērsa jau kādu laiku iepriekš, jo tīmekli apceļoja aicinājums pieteikties modeļus dalībai iestudējumā, un meklēti tika abu dzimumu pārstāvji vecumā no 16 līdz 40 gadiem. Veidotāji sola, ka viņu Tālavas taurētājs būs «vizuāls kostīmu un skaņas uzvedums - stāsts par cilvēka bailēm no drosmīgas rīcības un par drosmi to atzīt, par tautas kopumu un tā izšķīšanu izšķirīgos mirkļos, par katra cilvēka pašapziņu un kolektīvo zemapziņu. Tas būs cieņas apliecinājums drosmīgiem cilvēkiem, kuri top par tautas kodolu un ved līdzi pārējos.» Vēl lielāku interesi par šo darbu raisa fakts, ka radošajai komandai pievienojies Minhenes teātra Kammerspiele aktieris Gundars Āboliņš.

Teātra programmā ir viena viesizrāde, un tas nav speciāli festivālam tapis darbs - Igaunijas projektu teātra MTÜ Kell Kümme theatre iestudējums. Rūdolfa Blaumaņa laikabiedra Augusta Strindberga lugas Jūlijas jaunkundze versija Romana Baskina režijā tiks spēlēta Vecpilsētas internacionālajā teātrī jeb Valmieras muzeja pagalmā. Igaunijā izrāde, kuras aprakstā lietots apzīmējums «kvēls un nekaunīgi intensīvs teātra uzvedums», atzīta par augstākā un profesionālākā līmeņa Vasaras teātra izrādi - tā tiek spēlēta jau trīs gadus, ieguvusi teātra profesionāļu atzinību. Jūlijas jaunkundzes atveidotāja Kersti Heinlo par šo lomu 2014. gadā saņēmusi Igaunijas Teātra balvu (Estonian Theatre Awards) kategorijā Gada aktrise. Izrādei tiks nodrošināts sinhronais tulkojums latviešu valodā.

Festivāla rīkotāji ir domājuši par bērniem un jauniešiem. Daudzdzīvokļu namu pagalmos (sestdien Linarda Laicena ielas 9 rotaļu laukumā, svētdien - Georga Apiņa ielas 22 pagalmā), bērniem līdzdarbojoties, taps muzikāla izrāde Nāc laukā!. Tā būs iespēja kopā ar teātra māksliniekiem iepazīt un sekot līdzi tam, kā top izrāde. Un «tā stāstīs par dzīvi pagalmā pirms interneta un par dzīvi pagalmā šodien. Par nedarbiem un cēlsirdību, par kautiņiem un pirmo mīlestību», sola viens no izrādes veidotājiem, aktieris un režisors Kārlis Krūmiņš.

Valmieras skeitparkā notiks izrāde jauniešiem Supsupsukas, ko veido jaunās paaudzes skatuves mākslinieki - režisors Jurijs Djakonovs, aktieri Ance Kukule, Klāvs Mellis un Uldis Sniķers. Viņi savu ieceri skaidro šādi: «Izrādes personāži nekad nav bijuši teātrī, nekad nav lasījuši Raini un nezina, kas ir Māra Ķimele, Elmārs Seņkovs, Oļģerts Kroders, Silvija Radzobe vai Lilija Dzene. Bet arī viņi grib runāt. Arī viņi grib atrast veidu, kā atdzīvināties, kā izārstēt sāpes sev un citiem. Mēs vēlamies izprast, kā ir būt fanātiķiem, kā ir spridzināt. Jo dziļāk tu krīti, jo augstāk tu celsies. Free Pussy Riot!» Uz šiem bērniem un jauniešiem domātajiem iestudējumiem biļetes nav jāpērk.

Katru festivāla dienu Valmiermuižas Alus dārzā noslēgs mūzikas vakari, kuros būs iespēja bez maksas baudīt alternatīvās mūzikas programmu. Piektdien spēlēs grupa TESA, sestdien - Jēkaba Nīmaņa grupa Mūsdienas, svētdien pulksten 16 dziesmas ar Čaka vārdiem, kas pirms vairākiem gadiem tapa izrādei Egoisti Valmieras teātrī, kopā ar domubiedriem izpildīs mūzikas autore Anete Kozlovska. Pusnaktī festivāla izskaņā gaidāmi danči ar grupu Iļģi.

Valmieras vasaras teātra festivāla brīvdabas kino programma tapusi sadarbībā ar Rīgas Starptautisko kino festivālu (Riga IFF), un tajā apvienots abiem festivāliem kopīgais virziens - kultūru tilta pētniecība un veidošanās starp Latviju un Ziemeļvalstīm. Piektdienas vakarā būs iespēja redzēt road movie žanrā tapušo islandiešu komēdiju Lauku kāzas (režisore Valdisa Oskarsdotira, Sveitabrúðkaup, 2008), sestdien - Parīzē dzimušā islandiešu režisora Dagura Kari filma angļu valodā Labā sirds (The Good Heart, 2009), svētdien - Riga IFF konkursa programmas filma Ne savā dabā (Mot naturen, 2014). Visi seansi būs bez maksas.

Vairāk informācijas: www.valmierasfestivals.lv, tostarp arī noderīgas praktiskas ziņas, piemēram, bezmaksas autostāvvietu karte.