Gatavojas izrādei un apmīļo "Silmaču" skatuvi

© Publicitātes foto

Sader kopā! Par to sestdien, 4.jūnijā, Druvienā varēja atkal jau pārliecināties Nacionālā teātra aktieri un režisore Indra Roga, iemēģinot "Silmaču" brīvdabas skatuvi. Stāsts par skriderdienām ir sensenais, bet kopš pēdējās Nacionālā teātra brīvdabas izrādes Druvienā ir pagājuši 25 gadi (pēdējo reizi teātris ar izrādi tur viesojies 1991.gadā). Ir nomainījušās aktieru, režisoru un skatītāju paaudzes. Atjauninātas aprises un apjomīgāku veidolu ir ieguvusi arī "Silmaču" brīvdabas skatuve. Tomēŗ kaut kas joprojām nav mainījies. Tā ir vispārējā latviešu tautas mīlestība pret šo Rūdolfa Blaumaņa lugu un arī pret tāš iestudējumu tieši Nacionālajā teātrī un spēlējot ieši Druvienā, visīstākajā "Silmaču" zemē.

"Visas tradīcijas ir saglabātas!" tā par savu iestudējumu un par tā spēlēšanas manieri Druvienā laikraktam saka I.Roga. Lai nekas netiktu izlaists no redzesloka, izrādē ieviesti jauni tēli - tā saucamie sargi jeb gari, kas mitinās bēniņos. Šie sargi ir un izrādē būs "visi tie aktieri, kas ir jau spēlējuši "Silmačos", viņi skatās, lai viss notiktu tā kā vajag", klāsta I.Roga. Režisore atzīst, ka tieši šo lugu iestudēt "ir ļoti grūti, jo visi zina, kā vajag". "Aktieriem nav viegli atrast to savu skanējumu, to jauno, pielikt klāt to mazo rozīnīti, kas turpinās dzīvot kā tradīcija," pārdomās dalās I.Roga. Fenomens esot tur, ka laika gaitā caur iestudējumiem, aktieru darbu izrāde ir apaugusi ar tā saucamajām tradīcijām, kuras pats autors lugā nemaz nav uzrakstījis. Varbūt no autora puses tā ir sava veida brīvība, kas dota aktieriem. No aktieriskās veiksmes un enerģijas ir atkarīgs, vai ktram nākamajam lomas atveidotājam izdodas visiem zināmajā tēlā atstāt "savu nospiedomu", ar kuru būs jārēķinās katram nākamajam, kurš reiz ķersies pie šīs pašās lomas. Esot tādas nianses ne tikai lugā kā tādā, bet arī aktirspēlē, ko skatītājs paši gaida. "Ja reiz "Silmačos" neuzsprāgs krāsns, tad man liekas, ka Latvija aizies bojā," saka I.Roga.

Nacionālā teātra aktieris Uldis Anže, kura dzimtā puse ir Gulbene, laikrakstam saka, ka ir bērnībā redzējis Druvienā Alfrēda Jaunušāna iestudētās "Skroderdienas "Silmačos"". Savas profesionālā aktiera dzīves laikā viņš no Kārlēna lomas ir izaudzis līdz Joskem un no Joskes līdz Dūdaram, kuru atvaidos šoreiz.

Nacionālā teātra Muzikālās daļas vadītājsValdis Zilveris arī ir dzimis gulbenietis. Viņš laikrakstam stāsta, ka ar "Skroderdienām "Silmačos"" ir bijis saistīts visus gadus, kopš ir teātrī, jo šī ir ļoti muzikāla izrāde. Taču IRogas iestudējumā V.Zilveris ir beidzos nonācis uz skatuves kopā ar savu akordeonu un tādējādi zināmā mērā kļuvis par aktieri šajā izrāde. Viņš saka, ka izrādes dziesmas ir tik ļoti folklorizējušās, ka zināmā mērā arī tāpēc izrāde ir tautā tik mīļa. ""Zaļo krūzi" dzied visi un visur!" Jaunajai paaudzei tā būs pilnīgi jauna dziesma, kas jāiemācas. Tā ir jauka mūzika, tāpat kā mūsu tautasdziesmas, kurām ir sava kvalitāte," klāsta V.Zilveris.

Sestdien Druvienā "Silmaču" skatuves apdzīvošana, apmīļošana turpinājās visu dienu līdz vēlam vakaram. Dienas gaitā Nacionālā teātra aktieriem pievienojās tauta - Gulbenes novada dziedošie un dejojošie kolektīvi, lai izmēģinātu līgošanas ainu. Savās lomās iesildījās arī četrkājainie aktieri - sešas gotiņas no Druvienas zemnieces Ausmas Krešovas fermas, divi zirgi - Zuze un Maksis - no Stāmerienas zemnieku saimniecības "Pilssēta", kā arī āzis Zuntis no Tirzas kopā ar saimnieci Ligitu Zvirbuli. Dzīvniekiem dalība profesionālā teātra izrādē būs debija.

"Tik priecīgs noskaņojums, ka liekas - jau ir Jāņi," par mēģinājuma norises atmosfēru laikrakstam saka Druvienas "Silmaču" muzeja vadītāja Sandra Āre. Viņa prognozē, ka šī brīvdabas izrāde ļaus ne tikai zinātājiem atkal satikties ar savas iemīļotās lugas varoņiem, bet arī jauno paaudzi ievedīs šajā brīnišķīgajā pasaulē, lai iemīlētos tajā. "'Sodien jau mēģinājumu vēroja daudzi jaunieši, kuri izrādi nav nekad redzējuši. Redzu, ka viņi ir ieinteresēti. Tas mani dara laimīgu," saka S.Āre.

"Biļetešu pārdošana uz 23.jūnija izrādi Druvienā tuvojas beigām. Tās ir 4000 sēdvietas. Nav jābaidās, ka varbūt brīvas palikušas tāš it kā ne labākās vietas. Visas ir labas! Ļoti daudzi biļetes pērk internetā," stāsta Druvienas pagasta pārvaldes vadītājs Juris Graumanis. Viņš saka - noteikti atkal skatītāji uzmanīgi sekos visai izrādes gaitai. Savulaik publika Druvienā bija izlutināta ar šo brīvdabas izrādi un tvēra izrādes ainas izlases veidā. "Toreiz bija tā. Noskatījās sievu kautiņu, gāja uz bufeti slāpes dzesēt. Zināja, ka tūlīt ir jāsprāgst krāsnij, gāja atkal skatīties izrādi," jokojot atceras J.Graumanis.

23.jūnijā Druvienas "Silmačos" rosība sāksies jau no pulksten 15.00, kad tur nitiks Vislatvijas amatnieku, meistaru, mājražotāju Līgo tirgus un latviskās Zāļu dienas radošās darbnīcas. Izrāde sāksies pulksten 19.00. Bērniem līdz 7 gadu vecumam ieeja uz pasākumu ir bez maksas. Pēc izrādes būs Līgo nakts un Jāņu rīta danči kopā ar grupām “ElektroFolk”, “Auļi” un “Dārdi”.

Svarīgākais