Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto, Gunārs JANAITIS

Idejas brīvdienām

UTKINS. VASKS. DZENĪTIS

Piektdien, 11. martā, pulksten 19 Rīgas Latviešu biedrības namā notiks koncerts Utkins. Vasks. Dzenītis, kurā piedalīsies klavierkvartets Quadra. Koncertprogrammā līdzās nostatīti komponisti – skolotāji un skolēni, kuru pēctecība izsekojama līdz pat latviešu mūzikas pirmsākumiem – Latvijas Konservatorijas dibināšanai –, Valentīna Utkina 2. klaviersonāte, Pētera Vaska Episodi e canto perpetuo, Andra Dzenīša Lacrimae un Madaras Pētersones pirmatskaņojums Multiverss. Triju dimensiju ceļi.

BALLE SAVOJĀ

Šosvētdien, 13. martā, pulksten 18 kultūras pilī Ziemeļblāzma notiks Latvijas Operetes fonda jauniestudējuma – Paula Abrahama džeziskās operetes Balle Savojā pirmizrāde. Operetē atspoguļots dekadences laiks Veimāras Vācijā, kad sieviete kļūst par cilvēku ar savām tiesībām un domām, nevis tikai sava vīra sievu. Doma, ka katrā cilvēkā, personībā ir gan vīrišķais, gan sievišķais, raksturīga divdesmito gadu Vācijas kabarē kultūrai un ir viena no pamatidejām arī šai operetei. Brīvs cilvēks un brīva griba, līdztiesība neatkarīgi no dzimuma. Balles Savojā režisors ir Gundars Silakaktiņš, diriģents Normunds Vaicis, horeogrāfs Alberts Kivlenieks, scenogrāfs Ivars Noviks, kostīmu māksliniece Jurate Jurjāne-Silakaktiņa, gaismu mākslinieks Krišjānis Strazdīts. Nākamās izrādes notiks 28. martā pulksten 15, 3. un 24. aprīlī pulksten 18 kultūras pilī Ziemeļblāzma. 2. aprīlī pulksten19 – operetes viesizrāde Liepājas teātrī.

VIEGLPRĀTĪBAS SEKAS

Sestdien, 12. martā, pulksten16 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs (Rīgā, Elizabetes ielā 57a, dz. 26; ieeja caur pagalmu, 5. stāvs) un māksliniece Baiba Sprance aicina uz radošo grafikas darbnīcu Vieglprātības sekas, kas norisināsies izstādē Romans Suta un Sigismunds Vidbergs. Divu meistaru radošais dialogs. Nodarbība piemērota dalībniekiem no sešu gadu vecuma. Dalības maksa: 2,00 EUR. Nepieciešamos materiālus muzejs nodrošinās uz vietas. Pirms darbnīcas būs iespējams apskatīt muzeja pastāvīgo ekspozīciju un jauno izstādi. Visiem, kas vēlas noskaidrot, kādas sekas var būt vieglprātībai mākslā, jāpiesakās iepriekš, zvanot pa tālruni 67288800 vai rakstot uz e-pastu sbm@lnmm.lv. Vietu skaits ierobežots!

VOICEKS LTV7

Svētdienā, 13. martā, raidījumu ciklā Teātris.zip LTV7 pulksten 21.30 ir iespēja noskatīties Nacionālā teātra 2012. gada iestudējumu Voiceks Kirila Serebreņņikova režijā. Tā pamatā ir vācu ekspresionista Georga Bīhnera 24 gadu vecumā uzrakstītā luga – stāsts par Voiceku, kurš greizsirdībā un izmisumā nogalina savu mīļoto Mariju. Tas jau 200 gadu nodarbina teātru režisorus savas teatrālās valodas dēļ. Nacionālā teātra Voiceks strādā laikmetīgās mākslas galerijā un, pats to neapzinādamies, kļūst par artefaktu, ko pēta citi – tie, kuru varā ir manipulēt ar tā sauktajiem mazajiem cilvēkiem. Izrāde ir saņēmusi Spēlmaņu nakts 2011./2012. apbalvojumus: Gada scenogrāfs – Kirils Serebreņņikovs un Gada mūzikas autors dramatiskajā izrādē – Jēkabs Nīmanis. Pirms izrādes notiks Ojāra Rubeņa saruna ar mākslas zinātnieci Helēnu Demakovu un aktieri Gundaru Grasbergu (attēlā kopā ar Uldi Dumpi).

KONKURSS LAI SKAN!

11. un 12. martā J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā notiks ceturtais Jāzepa Vītola Bērnu un jauniešu koru un vokālo ansambļu konkurss Lai skan! Šoreiz tas veltīts komponistam Jēkabam Graubiņam, kuram šogad aprit 130 gadu jubileja, tādēļ arī konkursa obligātie skaņdarbi koriem un ansambļiem ir izvēlēti no Jēkaba Graubiņa daiļrades, kurš rakstījis samērā grūtu un tomēr muzikāli interesantu repertuāru, ļaujot kolektīviem plašas interpretācijas iespējas. Konkursam pieteikušies 53 kolektīvi no visas Latvijas, apvienojot vairāk nekā 1600 dalībnieku desmit dalības kategorijās. Konkursa žūrijā aicināti kormūzikas un vokālo ansambļu lietpratēji: diriģenti Māris Sirmais, Arvīds Platpers, Romāns Vanags, muzikologs Guntars Prānis, komponiste Ilze Arne, metodiķe Irēna Nelsone, metodiķe Ilze Vilde, kā arī diriģenti Jānis Erenštreits un Jānis Ozols. Sīkāka informācija atrodama www.jvlma.lv.