Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis

© F64

Idejas brīvdienām

Mana tievā māsa

No piektdienas, 15. janvāra, kinoteātrī Kino Bize rādīs zviedru režisores Sannas Lenkenas drāmu Mana tievā māsa (Min lilla syster), kas ir Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla konkursa Generation Kplus galvenās balvas Kristāla lācis ieguvēja un viena no 2015. gada daudzsološākajam kino debijām. Pirmizrāde pulksten 19. Stokholmas Dramatiskā institūta absolventes Sannas Lenkenas filma, balstīta režisores pašas piedzīvotajā, ir intriģējošs un sirsnīgs ieskats māsu attiecībās. Tas jūtīgi iemūžina bērna skatu uz vissarežģītākajām dzīves norisēm un paradoksālo spēju ar tām dažbrīd tikt galā labāk par pieaugušajiem. Filma tiek demonstrēta oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu valodā.

VALMIERAS TEĀTRIS RĪGĀ

Sestdien un svētdien Rīgā, Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā Zirgu pasts, viesosies divas Valmieras teātrī tapušās režisora Reiņa Suhanova Raiņa un Aspazijas 150. jubilejai veltītās triloģijas dzejas izrādes – Aspazijas Sarkanās puķes un Raiņa Vētras sēja.

Sarkanās puķes kopā ar Ingu Apini, Daci Everss un Māru Menniku iedziļinās un aptver Aspazijas dzejas krājuma liriskā varoņa iekšējās dzīves sarežģīto karti un teritoriju – emocionālu ceļojumu no bezgalīga tukšuma līdz tādam iekšējam spēkam, kas spēj aizraut pasauli ar jaunām domām un idejām. Vētras sējā piedalās Māris Bezmers, Mārtiņš Meiers un Kārlis Neimanis, un iestudējums uzrunā jaunu cilvēku, kas atrodas ceļā uz pieaugšanu. Vētras sēja tiks rādīta 16. janvārī pulksten 15 un 19, Sarkanās puķes – 17. janvārī pulksten 19.

KOMPONISTI JUBILĀRI

Sestdien pulksten 13 kino Splendid Palace sāksies trešā saruna ciklā Nāc, ieklausies orķestrī «Rīga!», kas šoreiz būs veltīta komponistiem, kuri 2016. gadā svinēs nozīmīgas jubilejas. Sarunas vadītājs Daumants Kalniņš (attēlā) runās par dzimšanas dienas svinību paradumiem un to izpausmēm mūzikā. Atceroties jubilārus, būs iespēja dzirdēt virkni populāru skaņdarbu: M. Brauna dziesmu Mammu, es gribu!, I. Kalniņa Velna dziesmu no kinofilmas Sprīdītis, Jurjānu Andreja Ačikopu un R. Kalsona Kāzu dziesmu. Orķestris Rīga diriģenta Valda Butāna vadībā ieskatīsies arī pasaules kalendāra lappusēs, atskaņojot citu tautu komponistu – jubilāru daiļradi. Skanēs A. Pjacollas Tango, D. Šostakoviča Galops un fragmenti no S. Prokofjeva muzikālās pasakas Pēterītis un vilks. Biļetes cena – 5 eiro.

BARIKĀŽU REKONSTRUKCIJA

Piektdien un sestdien ir vērts aiziet uz Doma laukumu, kur diennakts garumā notiks 1991. gada janvāra barikāžu rekonstrukcijas akcija. Tāpat kā pirms 25 gadiem, degs ugunskuri, būs izvietota vēsturiskā autotehnika, kā arī sagatavota kultūras programma. 15. janvārī no pulksten 17 līdz pat 23 kravas automašīnas KamAZ kravas kastē iekārtotajā skatuvē muzicēs dziesminieki Uldis Kākulis, Andris Mičulis, Uldis Ozols, Arnis Miltiņš, Valdis Atāls, Ainārs Ašaks, tautas mūziku atskaņos Iveta un Vidvuds Medeņi kopā ar folkloras grupu Burdons, uzstāsies folkloras kopas Nāburgi un Skandinieki. Koncertā piedalīsies arī kapela Bumerangs, grupas Pērkons, Zvani un Jānis Bukums. Uz sadziedāšanos pie ugunskuriem aicinās vīru koris Tēvzeme, rekonstrukcijas dalībniekus sveiks arī Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris. Kā īpaši gaidīts viesis naktī barikāžu akcijas dalībniekus sola priecēt arī Ainars Virga. 16. janvārī dienas pirmajā pusē uzstāsies J. Mediņa Rīgas mūzikas skolas solistu ansamblis un Rīgas vīru koru dziedātāji. Līdztekus no pulksten 11 Vides filmu studija piedāvās noskatīties režisora Olafura Rognaldsona dokumentālo filmu Tie, kas uzdrošinās. Vēl varēs noskatīties arī režisora Pētera Krilova filmu Uz spēles Latvija. Līdzās koncertiem un filmu seansiem Doma laukumā varēs aplūkot Barikāžu laika foto liecības, klausīties Latvijas Radio 1991. gada janvāra dienu ziņu ierakstus.