Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Kultūra

KULTŪRA: Ko vēsta jaunais Teātra Vēstnesis

© Twitter

Gada nogalē iznācis žurnāla Teātra Vēstnesis ceturtais numurs.

Numura tēma šoreiz ir Latvijas teātra, scenogrāfijas, kritikas un dejas skola. Par to Pētera Krilova saruna gan ar Andri Freibergu, gan ar žurnāla galveno redaktori Edīti Tišheizeri. Tēmas sadaļā publicēts arī Intas Balodes rakstītais laikmetīgās dejas skolotājas Olgas Žitluhinas portrets un Ditas Jonītes pētījums par skolām un ietekmēm dejas izglītībā 20. gadsimta sākumā.

Procesā aplūkoti vairāki sezonas jauniestudējumi. Līga Ulberte un Maskavas Lielā teātra redaktore, baleta kritiķe Varvara Vjazovkina raksta par JRT iestudējumu Brodskis/Barišņikovs. Īpaša uzmanība pievērsta Mihaila Bulgakova romāna Meistars un Margarita pirmiestudējumam Latvijā, Valmieras teātrī. Par to publicēti Maijas UzulasPetrovskas un Denisa Hanova viedokļi. Bet iestudējuma režisore Indra Roga atklātā vēstulē polemizē ar citiem autoriem, kas viņas iestudējumu vērtējuši un nenovērtējuši. Edīte Tišheizere raksta par Mihaila Gruzdova iestudēto Avantūrista grēksūdzi Nacionālajā teātrī. Valda Čakare analizē Dž. Dž. Džilindžera šīs sezonas pirmās puses darbus Liepājas un Dailes teātrī – izrādes Sniegbaltīte un septiņi rūķīši un Amerika jeb Bez vēsts pazudušais. Zane Radzobe vērtē četrus Dailes teātra mazo zāļu jauniestudējumus – Viestura Meikšāna Oskars un Rozā dāma, Andreja Žagara Ziloņa dziesma, Intara Rešetina Ja tevis vairs nebūtu un Paula Timrota Svēta lieta. Ieva Rodiņa analizē Viestura Meikšāna Portreti. Vilki un avis Liepājas teātrī un Vladislava Nastavševa iestudēto Melno spermu Ģertrūdes ielas teātrī. Olga Gudisa stāsta par Rīgas Krievu teātra iestudējumu Neatkarības bērni. Mārīte Gulbe raksta par Reiņa Suhanova Raiņa un Aspazijas dzejas triloģiju Valmieras teātrī – izrādēm Bērns, vārdā Rainis, Sarkanās puķes, Vētras sēja.

Šajā Teātra Vēstneša numurā Maija Svarinska sarunājas ar aktrisi Rēziju Kalniņu, kas Nacionālajā teātrī iestudējusi Viktora Igo romānu Cilvēks, kas smejas. Sadaļā Jaunie teātrī Linda Ģībiete portretējusi Gvinplēna lomas atveidotāju Kasparu Aniņu. Šajā rubrikā arī Linas Ovčiņņikovas saruna ar Rīgas Krievu teātra aktrisi Jūliju Berngardti.