Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Kultūra

Lielais dzintars uzcelts

© F64

Gaidot laikmeta prasībām atbilstošas koncertzāles tapšanu Rīgā, beidzamo gadu laikā esam piedzīvojuši reģionālo koncertzāļu atklāšanu.

2013. gadā – Latgales vēstniecība GORS Rēzeknē, 2014. gadā – Vidzemes koncertzāle Cēsīs, šoruden – Lielais dzintars Liepājā. Tas ir daudzfunkcionāls kultūras centrs, arī mājvieta Liepājas simfoniskajam orķestrim un Emiļa Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskolai.

Liepājas koncertzāles vēsture dalās divās daļās – sapnis un realitāte. Jau 1896. gadā Liepājas dome pieņēmusi lēmumu par šādas būves nepieciešamību un sāka krāt naudu. Laiki un varas mainījās, sapnis par koncertzāli palika. 2002. gadā pēc toreizējā Liepājas simfoniskā orķestra mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Imanta Rešņa iniciatīvas tika nodibināts Liepājas koncertzāles atbalsta fonds. Tā paša gada nogalē Liepājas dome pieņēma lēmumu par koncertzāles projektu ideju konkursu. 2004. gada novembrī tika paziņots konkursa uzvarētājs – Austrijas arhitektu firmas Gienche&Company projekts, pēc tam Liepājas koncertzāles tehnisko projektu izstrādājis šī arhitektu biroja dibinātājs arhitekts Folkers Gīnke. Liepājas koncertzāles būvniecība sākta 2013. gada rudenī, tās būvniecības, būvuzraudzības un autoruzraudzības izmaksas, neskaitot pievienotās vērtības nodokli, ir 30,17 miljoni eiro, no kuriem puse ir ES fondu līdzfinansējums.