ATPŪTA: Labirintos, koncertzālēs, foto orientēšanās spēlēs

© Publicitātes foto

Ziemassvētku brīvdienas šogad ir tik garas, ka, šķiet, pietiks laika it visam. Un ir arī gana plašs piedāvājums gan tiem, kas vēlētos pabūt cilvēkos, baudot ko šim laikam atbilstošu, gan tiem, kas dažādu apstākļu dēļ svētku sajūtu grasās noķert pie zilajiem ekrāniem.

Mūzikas skaņās

Tieši pirms Ziemassvētkiem, 23. decembrī, Spīķeros festivāla Eiropas Ziemassvētki ietvaros aizsāksies jauns koncertcikls Ielūdz Arturs Maskats. Koncertcikla pamatā ir trīs atslēgas vārdi – cilvēks, tēma, mūzika –, un šajā reizē komponista īpašais viesis būs režisore Māra Ķimele. Kā skaidro šā pasākuma «saimnieks», mūzika jaunajā ciklā allaž būs noslēpums, tas nozīmē, ka tikai koncertā varēs uzzināt mākslinieku sastāvu.

Rīgas Ziemassvētku koncerti, kas tradicionāli notiek Ķīpsalas hallē, šogad aicina 25. un 26. decembrī. Koncertā skanēs pazīstamas operu ārijas un fragmenti no Karla Orfa kantātes Carmina burana, arī Riharda Dubras opuss Silence, Love and Light (Klusums, mīlestība un gaisma) ar mātes Terēzes vārdiem un jaunā komponista Jēkaba Jančevska darbs Trakās dienas. Tāpat gaišu svētku noskaņu koncertā uzburs Raimonda Paula, Zigfrīda Muktupāvela un Aigara Voitišķa melodijas un neiztrūkstošās tradicionālās Ziemassvētku dziesmas. Koncertos piedalīsies pasaules slavu iemantojušais pianists Vestards Šimkus, operdziedātāja Elīna Šimkus, dziedātāji Ieva Kerēvica un Marts Kristiāns Kalniņš, baritons Kalvis Kalniņš, Rīgas Doma zēnu kora solists Patriks Tabaks, Vidzemes kamerorķestris, Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas koris un jauktais koris Aura, pie diriģenta pults būs Kaspars Ādamsons. Šķiet, Ziemassvētku koncertprogramma nav iedomājama bez Sergeja Jēgera koncerta, un šoreiz viņš savus talanta cienītājus aicina 26. decembra vakarā Rīgas Domā. Koncerta vienojošais motīvs – Ave Maria – cauri gadsimtiem jeb dažādu laikmetu un tautību komponistu skatījumā – līdz ar slaveno Baha/Guno versiju skan arī Šūberta, Sensānsa, Maskaņji, Maskata un citu skaņražu lūgšanas Dievmātei... Un līdz ar šīm skaņās tērptajām lūgšanām Otros Ziemassvētkus ieskandinās arī baroka ārijas, Arvo Perta un Riharda Dubras mūzika. Kontrtenora Sergeja Jēgera siltā un maiguma pilnā balss savijas ar Diānas Jaunzemes-Portnajas ieskandinātajām Rīgas Doma ērģeļu varenajām stabulēm un baznīcas velves pieskandina trompetes spēles meistara Jāņa Porieša dzidrais tonis.

Savukārt jaunā Dzintaru koncertzāle 26. decembrī aicina uz maestro Raimonda Paula, Latvijas Radio bigbenda un orķestra Sinfonietta Rīga stīgu grupas koncertu. Kino mūzikai piemīt nenovērtējams spēks un īpašs šarms: nereti tieši tā veido filmas panākumus un bieži kļūst tik pašvērtīga, ka turpina savu dzīvi arī pēc tam, kad kustīgās bildes jau nogūlušas aizmirstībā. Un patiesi: augstākās raudzes kino mūzika filmai piešķir papildu dimensiju, jo tajā ir viss: saturs, dziļums, noskaņa, krāsu paletes toņi un pustoņi. Šajā koncertā – divi īsteni šā žanra lielmeistari, kuri līdzās Holivudas kino mūzikas grandiem radījuši savu košu ēru 20. gadsimta filmmūzikas vēsturē. Kamēr latvieša Raimonda Paula (1936) veikums aptver mūziku vairāk nekā 50 latviešu filmām, neskaitāmus skaņu celiņus dažādu režisoru kinolentēm darinājis arī Gija Kančeli. Abu meistaru kino mūzikas sastapšanos vienā koncertā skaidrot viegli: viņu radošā draudzība ilgst teju 60 gadu. Ja vēl zinām, ka 80. jubileju šogad svin Gija, bet nākamgad – mūsu Maestro, komentāri lieki. Taču līdzās Maestro un Gijas Kančeli bagātīgajai filmmūzikas izlasei klausītājus gaida izkāpšana arī citās kino mūzikas ekspreša pieturās. Programmā: Kvinsijs Džonss, Viktors Jangs, Gija Kančeli, Hogijs Kārmaikls, Henrijs Mančīni, Džonijs Mersers, Raimonds Pauls, Nino Rota, Marģeris Zariņš.

Uz savdabīgu koncertu Rīgas Sv. Pestītāja jeb anglikāņu baznīcā aicina jauniešu koris Balsis (23. decembrī un 25. decembrī). Šajos koncertos pirmo reizi Latvijā skanēs emocijām bagāta kataloņu komponista Valentīno Miseraha oratorija Beata Virgo Maria. Līdzās jauniešu korim Balsis atskaņojumā piedalīsies Rīgas mūzikas skolu apvienotais simfoniskais orķestris, kā arī solisti – soprāns Laima Lediņa, mecosoprāns Sabīne Krilova, tenors Mārtiņš Zvīgulis un baritons Nauris Indzeris. Kopā koncertā piedalīsies gandrīz 100 mūziķu. Koncertā tiks dziedātas arī Ziemassvētku dziesmas, baudīts karstais dzēriens un koristu pašceptās piparkūkas.

Aktīvi un kopā ar bērniem

Ja ir vēlēšanās svētku dienas pavadīt arī kaut mazliet aktīvi, ir vērts padomāt par piedalīšanos pirmajā Ziemassvētku foto orientēšanās spēlē ģimenēm un draugu kompānijām. Ziemassvētku foto orientēšanās spēle notiks otrajos Ziemassvētkos, 26. decembrī, Jūrmalā (). Dalībniekiem pieejami trīs maršruti – pastaigu maršruts vienas līdz divu stundu garumā ģimenēm ar bērniem, sportiskais maršruts varētu ilgt no trim līdz četrām, bet izklaides maršruts – apmēram trīs stundas. Foto orientēšanās sacensības norisināsies Jūrmalas pilsētas centrālajā daļā, un dalībniekiem būs jāapmeklē sacensību kontrolpunkti, kuros jārisina uzdevumi, mīklas, jāapmeklē fotoobjekti, cenšoties savākt pēc iespējas vairāk punktu. Dalības maksa tiks ziedota Jūrmalas veco ļaužu pansionātam noderīga inventāra iegādei. Vairāk informācijas un reģistrēšanās www.baltijasmaratoni.lv.

Savdabīgs piedāvājums meklējams un atrodams Valmierā. Tā kā Ziemassvētki un gada nogale ir gaišo pārdomu laiks un arī brīdis, kad ikviens cilvēks kaut neviļus izstaigā aizvadītā gada notikumu, domu un cerību taciņas, celiņus un labirintus, Valmierā iespējams to izdarīt tīri praktiski – tur ierīkots Saulgriežu pārdomu labirints, kas darbosies vēl līdz 28. decembrim. Ainavu dizainere Vineta Radziņa izveidojusi eglīšu labirintu no vairāk nekā 350 eglītēm. Labirints ir veidots latviskā garā – latvju zīmes formā. Staigājot labirintu, ikvienam ir iespēja izpētīt eglīšu daudzveidību – labirinta veidošanā izmantotas dažādas eglīšu šķirnes. Pēc Valmierā pavadītā laika visas eglītes atgriezīsies atpakaļ Strenču kokaudzētavā, no kurienes tās tiks realizētas saskaņā ar savu sākotnējo mērķi – pārdotas vai stādītas kādā no atjaunojamajiem mežiem.

Izglītojošs piedāvājums Ziemassvētku brīvdienām meklējams Norvēģijas filmu programmā bērniem, kas no 25. decembra līdz pat 3. janvārim norisināsies kinoteātrī K.Suns. Filmu programmā ir iekļautas trīs spēlfilmas un viena animācijas filma. Turpinot iesākto tradīciju, Pirmajos Ziemassvētkos, 25. decembrī, tiks demonstrēta 1976. gadā uzņemtā pasaku filma ģimenei Ceļojums uz Ziemassvētku zvaigzni. Šī filma joprojām ir populāra Norvēģijā – Norvēģijas sabiedriskā televīzija ik gadu demonstrē šo filmu Ziemassvētku vakarā ,un tā ir neatņemama Ziemassvētku tradīcija daudzās norvēģu ģimenēs. Filma ir uzņemta pēc tāda paša nosaukuma lugas motīviem, kuru 1924. gadā sarakstīja norvēģu dramaturgs Sverre Brandts (1880–1962). Luga vairākkārt iestudēta teātros Skandināvijas valstīs. Šā gada filmu programmā bērni varēs redzēt arī turpinājumu stāstam par diviem draugiem – puisēnu Kaštenu un meiteni Petru filmā Kaštena un Petras brīnišķīgie Ziemassvētki (2014). Filma ir turpinājums iepriekšējos Ziemassvētkos demonstrētajām filmām Kaštens un Petra – labākie draugi un Kaštena un Petras ziemas brīvdienas. Filmas ir uzņemtas pēc bērnu grāmatu sērijas par Kaštenu un Petru, kuru sarakstījis Norvēģijā plaši pazīstamais rakstnieks Tūrs Oge Bringsvers un ilustrējusi māksliniece Anne Gerda Holta. Mazākos skatītājus noteikti aizraus animācijas filma par policijas auto Pelles piedzīvojumiem – Policijas mašīna Pelle uz pēdām. 2013. gadā šī filma tika atzīta par labāko bērnu un jauniešu filmu Norvēģijā, iegūstot Norvēģijas Nacionālā kino balvu Amanda. Lielākajiem bērniem tiks piedāvāta filma Vispatiesākā mīlestība (2011), kas ir dzīvespriecīgs stāsts par desmit gadu veco meiteni Anni, viņas attiecībām ar vienaudžiem un par pirmo mīlestību. Filma ir uzņemta pēc norvēģu autores Vigdis Jortas populārās bērnu grāmatas ar tādu pašu nosaukumu un ir guvusi vairākas balvas starptautiskos filmu festivālos. Filmas tiek demonstrētas norvēģu valodā ar tulkojumu latviešu valodā. Bērniem un vecākiem ar bērniem ieeja bez maksas.

Pie tālrādes

Ziemassvētku vakarā, 24. decembrī, pulksten 20.20 TV3 aicina būt kopā ar pašmāju seriāla UgunsGrēks varoņiem, lai baudītu Ziemassvētku dziesmoto pasaku ar laimīgām beigām. Dziedošajā pasakā piedalīsies Aivars, Milda, Lidija, Krista, Dāvids, Jezups, Magda, Intars, Sandija, Gunārs, Helēna, Fēlikss, Jevgēņija, Dana un Gatis. Kopā iemīļotie varoņi ceps piparkūkas, pušķos eglīti, daudz dziedās, priecāsies un – pats galvenais – aizmirsīs par nedienām un kopā svinēs svētkus! To visu uzburt palīdzēs brīnumnūjiņa. Vai arī sniegu svētkos tā uzburs, lai zirgus varētu jūgt kamanās, nevis ratos? Skatītājiem būs unikāla iespēja ieraudzīt Pētersonu viesnīcu svētku krāšņumā! Savukārt LTV1 pulksten 21.15 piedāvā noskatīties koncertu Kad mīlestība dzimst. Šis koncerts ir Jāņa Lūsēna jaunā Ziemassvētku programma, kur gan pavisam jaunās, gan agrāk dzirdētās dziesmās satiksies divi unikālas balss īpašnieki Ance Krauze un Zigfrīds Muktupāvels. Šā Ziemassvētku koncerta galvenais uzdevums ir nojaukt laika robežas starp bijušo un esošo, starp sapņiem un realitāti. Blakus draiskām, bērnišķīgām izpausmēm mūzikā un dzejā klausītājs varēs baudīt bezgalības gaisotni. Īpaši Ancei Krauzei un Zigfrīdam Muktupāvelam komponists radījis 12 jaunu dziesmu, iedvesmojoties no latviešu klasiķu un arī šodienas autoru dzejas. Skaņdarbi izskanēs tieši šai programmai izveidotā Jāņa Lūsēna Ziemassvētku orķestra pavadībā, un klausītāju un mūziķu kopības sajūtu katrā no koncertu norises vietām stiprinās pilsētas skanīgāko koru piedalīšanās koncerta noslēguma daļā.

Pirmajos Ziemassvētkos telekompānija LNT pulksten 20.35 piedāvā Zigfrīda Muktupāvela un Raimonda Paula koncertu. Jaunajā Ziemassvētku koncertprogrammā Z. Muktupāvels ir vienīgais solists, kurš muzicē kopā ar instrumentālo grupu un pašu maestro, lai skatītājus priecētu ar iemīļotām maestro melodijām. Dziesmām ar Alfrēda Krūkļa, Jāņa Petera, Pētera Brūvera, Jāņa Poruka, Māras Zālītes, Ziedoņa Purva un citu latviešu dzejnieku vārdiem ir radīti Ziemassvētku noskaņām niansēti aranžējumi instrumentālajai grupai, kuras sastāvā ietilpst taustiņinstrumentālists un mutes harmoniju spēlētājs Raimonds Macats, basģitārists Oskars Sproģis, sitaminstrumentālists un vibrafonists Artis Orubs, kā arī pianists Raimonds Pauls.

Otrajos Ziemassvētkos, 26. decembrī, LTV1 skatāms labdarības koncerts Nāc līdzās Ziemassvētkos!, kurā kopā ar talantīgākajiem bērniem un jauniešiem ar īpašām vajadzībām piedalās tā dēvētie Labās sirds mākslinieki, jo visi dziedātāji ziedo savu laiku un talantu, lai piedalītos šim koncertam speciāli veidotā kopīgā koncertpriekšnesumā ar kādu no bērniem ar īpašām vajadzībām. Šā gada koncerts notiks jaunuzceltajā Liepājas koncertzālē Lielais dzintars. Tieši tādēļ par koncerta muzikālo vadītāju izvēlēts bijušais liepājnieks Uldis Marhilevičs. Viņa vadītā orķestra pavadībā kopā ar Nāc līdzās! laureātiem uzstāsies – LNO soliste Ilona Bagele, operdziedātāja Evita Zālīte, dziedātāji Aija Andrejeva, Rūta Dūduma, Jānis Ķirsis, Ivo Fomins, Lauris Reinis, Guntis Veits, Nikolajs Puzikovs un Nāc līdzās! jauniešu koris Rūdolfa Bērtiņa vadībā. Koncertā piedalīsies arī komponists un ģitārists Aivars Hermanis un Liepājas Valsts ģimnāzijas koris Jēkaba Ozoliņa vadībā.

Pašā nedēļas nogalē, 27. decembrī, LTV1 pulksten 18.20 aicina skatīties labdarības akciju Nepaej garām!, kuras mērķis ir atbalstīt daudzbērnu ģimenes, kuras pieņēmušas bērnus bāreņus un bērnus, kuru bioloģiskajiem vecākiem atņemtas vecāku tiesības. Šī būs septītā akcija decembrī un piektā, kuras mērķis ir atbalstīt no vardarbības cietušus bērnus un ģimenes. Šogad ziedojumi tiks novirzīti Allažu bērnu un ģimenes atbalsta centra jaunās ēkas būvniecībai. Koncertā piedalīsies zvanu ansamblis Campanella, ģitāristi Miks Akots un Kristens Kupčs, dziedātājas Aleksandra Špicberga, Patrīcija Anna Doniņa, Ginta Krievkalna un Kristapa Krievkalna grupa, vijolnieks Daniils Bulajevs, dejotāja Veronika Antoščenko, baleta studija Freska, Rīgas Doma kora skolas 1.–2. klašu audzēkņu koris, Jelgavas bigbends Raita Ašmaņa vadībā, dziedātāji Annija Putniņa, Daumants Kalniņš, ģitāristu duets Aivars Hermanis un Kaspars Zemītis.



Svarīgākais