Novadpētnieka grāmata par Kārsavas cilvēku likteņiem

© www.karsava.lv

Adventes laikā Kārsavas pilsētas bibliotēkā prezentēta Kārsavas novadpētnieka Nikolaja Nikuļina grāmata Tikšanās un šķiršanās.

Bibliotēkas vadītāja Inta Jurča uzsver, ka grāmatā var rast gan tēlainas sen pagājušo laiku ainas, gan Nikolaja laikabiedru dzīvesstāstus, gan lielāku vēsturisku notikumu atblāzmu Kārsavas novadā. Šajā grāmatā skarti ne tikai Kārsavas pilsētas cilvēku likteņi, bet arī stāsti par apkārtējo pagastu ļaudīm un Krievijas pierobežas apdzīvotajām vietām. Stāstot par jauno grāmatu, autors atzīst, ka tā ir daudz personiskāka, nekā iepriekš izdotās, jo tajā ir dažādos dzīves posmos piedzīvotais un novērotais.

«Ar šo grāmatu autors simboliski noslēdz triloģiju par Kārsavas novadu. Iepriekš tika izdotas grāmatas Kārsavas ielu un māju vēsture (2008) un Atmiņas par Kārsavu (2011). Tomēr nenogurstošais pētnieka gars un līdzcilvēku pamudinājumi liek turpināt meklēt, pētīt un aprakstīt. Jo ikviens stāsts, tajā iedziļinoties, atklāj aizvien jaunus faktus.

Ar lielu interesi grāmatas atvēršanas svētku dalībnieki klausījās Nikuļina kunga stāstījumā par Kārsavas stacijas vēsturi, par leģendām un faktiem, kas saistīti ar tās celtniecību un atrašanās vietu. Tas liek aizdomāties, cik vēsturiskiem notikumiem un noslēpumiem bagāts ir ikviens, šķietami necils, Latvijas stūrītis. Vajadzīgs tikai kāds neatlaidīgs pētnieks, kurš šīs bagātības atklāj, taču nepieciešams arī līdzcilvēku atbalsts,» stāsta I. Jurča. Šīs grāmatas izdošanu atbalstīja Kārsavas uzņēmējs Andris Ivanovs, taču būtu nepieciešams arī grāmatas tulkojums. Tāpat autors vēl iecerējis papildināt un atkārtoti izdot pirmo grāmatu, kura tika laista klajā par pašvaldības līdzekļiem, tāpēc nebija pieejama tirdzniecībā.



Kultūra

"Straujiem soļiem dodamies pretī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem! Kopā ar skolu koru diriģentiem un svētku virsdiriģentiem izdziedājām noslēguma koncerta "Te aust" repertuāru. Nu laiks nodot apgūto tālāk skolēniem!" pēc notikušā skolu koru diriģentu semināra vēsta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Par gatavošanos svētkiem un ar to saistītajām problēmām, no kurām galvenā ir koru neesamība pat dažās lielās skolās, "Neatkarīgajai" pastāstīja koncerta "Te aust" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols.

Svarīgākais