Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Kultūra

Gada izskaņa kopā ar aktieriem – teātros un baznīcās

© F64

Ziemassvētku laiks koncertdzīvē ir ļoti aktīvs – paskatoties bagātīgo piedāvājumu, pat sāk mākt bažas, vai Latvijā maz ir tik liels pieprasījums, proti tik daudz cilvēku, kas var un grib ļauties svētku noskaņas gūšanai un baudīšanai. Kā ierasts, svētku koncertus un uzvedumus piedāvā teātri, un šajā apskatā pievēršam uzmanību arī koncertiem, kuros piedalās aktieri.

Sestdien, 19. decembrī, Dailes teātrī sākas Vecgada koncertu sērija Mana sirds uz trotuāra. Šāgada gadumijas koncertu režisore ir Laura GrozaĶibere, un kopā ar mūzikas konsultantu Juri Vaivodu, scenogrāfu Mārtiņu Vilkārsi, kostīmu mākslinieci Ilzi Vītoliņu un horeogrāfi Lieni Gravu tapis koncertuzvedums, kas skatītājiem ļaus pārcelties uz 20. gadsimta 30. gadu Rīgu un ielūkoties mākslinieku bohēmā. «Neilgu laiku pirms liktenīgajiem vēstures griežiem vēl mirkli var iemirdzēties šīs sabiedrības spožums un posts – latviešu komponistu dziesmās ar tā laika dzejnieku vārdiem, kas saskaras arī ar mūsu laiku,» norāda koncerta veidotāji. Uz Dailes teātra Lielās skatuves šajā uzvedumā kāps Lilita Ozoliņa, Ieva Kerēvica, Vita Vārpiņa, Ērika Eglija, Kristīne Nevarauska, Sarmīte Rubule, Lelde Dreimane, Artis Robežnieks, Dainis Gaidelis, Gints Grāvelis, Intars Rešetins, Aldis Siliņš, Gints Andžāns. Mana sirds uz trotuāra būs atrodama Dailes teātrī ne tikai decembra beigās, bet arī divas reizes janvārī un vienu – februārī.

Nacionālais teātris šogad Ziemassvētkus svin tikai Jaunajā zālē, toties – īsti. Gribu ziemu. Īsto ir muzikāla izrāde, nākamā ciklā, kurā iepriekš tapuši Īstie Jāņi,  Īstais Teātris un Īstā bērnība. Īsto aktieri dzied, dejo un jautrojas, un sola, ka pikosies mazāk, nekā dziedās. Par muzikālo noformējumu atbild Kārlis Kazāks, kā arī piedalās izrādē līdzās aktieriem Jānim Vimbam, Kristapam Ķeselim, Mārtiņam Eglienam, Martai Grasei, Agnesei Cīrulei, Ilzei Blaubergai, Mārtiņam Brūverim, Jānim Āmanim, Ģirtam Liuzinikam, Raimondam Celmam, Arturam Krūzkopam. P.S. Izrāde netiek cenzēta.

Liepājas teātrī gada nogalē tapis Ziemassvētku koncerts Apvij rokas Herberta Laukšteina režijā. Koncerta programmu viņš veidojis kopā ar teātra muzikālās daļas vadītāju Normundu Kalniņu un dramaturģi Rasu Bugavičuti, Ziemassvētku un citas skaistas latviešu un ārzemju komponistu dziesmas latviešu valodā papildina skatītāju atmiņas un stāsti par Ziemassvētkiem, kurus ikviens tika aicināts iesūtīt vairāku mēnešu garumā. Liepājas kamerorķestra spēlētās mūzikas pavadībā dzied Lienes Rolšteinas vakartērpos ģērbtie aktieri – Agnese Jēkabsone, Everita Pjata, Inese Kučinska, Sigita Jevgļevska, Edgars Pujāts, Viktors Ellers, Rolands Beķeris, Kaspars Kārkliņš un Sandis Pēcis. «Mēs šajā pasaulē esam tik dažādi! Ir svarīgi iemācīties vienam otru pieņemt tādus, kādi esam, bet pāri visam ir savas sirds dziedināšana patiesai mīlestībai, patiesai cieņai un patiesai līdzjūtībai! Padarīt mūsu sirdis tīras – tādas, kādas tās bija, ierodoties šajā pasaulē,» koncerta noskaņas atklāj Herberts Laukšteins.

Valmieras teātrī nav veidots svētku koncerts, taču 28. un 29. decembrī ar gadumijas koncertprogrammu Saule griežas. Spēlēju viesosies grupa Iļģi. Savu ziemas saulgriežu dziesmu koncertprogrammu Iļģi spēlē tikai reizi gadā, un šogad pirmo reizi Valmierā. 29. decembrī pēc koncerta notiks Valmieras teātra balvu pasniegšanas ceremonija.

Jaunu Ziemassvētku programmu Latvijas dievnamos piedāvā mūziķu apvienība Tev tuvumā – aktieris Artūrs Skrastiņš (pirmais attēls), mūziķi Aija Andrejeva, un Marts Kristiāns Kalniņš, grupa Putnu balle, Agate Ozoliņa (čells), Jānis Miltiņš (klavieres), Valters Sprūdžs (bass), Kaspars Kurdeko (sitamie instrumenti). Koncertā skanēs skaistākās latviešu komponistu Ziemassvētku dziesmas – līdztekus Raimonda Paula, Imanta Kalniņa, Aigara Voitišķa, Aivara Hermaņa un citu komponistu populārām melodijām, arī iepriekš neatskaņotas Kārļa Lāča un Kārļa Būmeistera kompozīcijas. Pirmais koncerts notiks 19. decembrī Cēsu Sv. Jāņa baznīcā, pēc tam Rīgā, Valmierā, Liepājā, Jelgavā, Cesvainē. 21. decembrī būs īpašs koncerts Bruknas muižā, jo visi mākslinieki tajā piedalīsies bez atlīdzības, ienākumus ziedojot baznīcas celtniecībai. Šo koncertu filmēs LTV1, un 25. decembrī pārraides laikā šim mērķim varēs ziedot arī skatītāji.

Rēzija Kalniņa (2.) un draugi – grupas The Sound Poets solists Jānis Aišpurs, diriģents Ainārs Rubiķis, dziedātāja Ilze Dzenīte, Dailes teātra aktrise Ilze ĶuzuleSkrastiņa (3.) un mūziķi – aicina uz Ziemassvētku koncertiem Meklētāja Roze. Programmā iekļautas skaistākās Imanta Kalniņa dziesmas ar dzejnieku Veltas Tomas, Paulīnas Bārdas, Valdas Moras, Zinaīdas Lazdas, Kārļa Skalbes un Jāņa Poruka vārdiem. Pirmais koncerts notiks sestdien, 19. decembrī, Dikļu pilī, pēc tam – Siguldas koncertzālē Baltais flīģelis, Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā, Mārupes kultūras namā, Jelgavas Sv. Annas baznīcā, Ogres Sv. Meinarda baznīcā, Kandavas kultūras namā, Latgales vēstniecība Gors, Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē un 29. decembrī – Rīgas Lutera baznīcā Torņkalnā.

Uz Ziemassvētku koncertu visai ģimenei Ar sirdi eņģeļa plaukstā aicina aktieris Ģirts Ķesteris (4), dziedātāji Endija Aleksandra un Dainis Skutelis, kā arī jaunā dziedātāja Melisa Kovaļova. Koncertprogrammu caurvīs tēlojumi, miniatūras un dzeja, būs dzirdamas skaistākās dziesmas no latviešu un pasaulslaveno izpildītāju repertuāra. Pie taustiņiem būs Juris Kristons, ar ģitāru – Māris Kupčs. «Ar šo programmu vēlamies klausītājiem atdot atpakaļ šolaik mazāk novērtēto ģimenes aspektu. Tieši ģimenes vērtības pauž svētku laika dziļāko jēgu un garīgo nozīmi. Ģirts Ķesteris ir unikāls aktieris, kas suģestē skatītājus ar savu dzejas skatījumu, un tas nešaubīgi skatītājiem ļaus sadzirdēt jaunu un dziļāku nozīmi izcilo dzejnieku Kārļa Skalbes, Friča Bārdas un Jāņa Poruka darbos,» stāsta koncerta režisors Valdis Pavlovskis. Šī koncertprogramma būs skatāma deviņās Latvijas pilsētās. Pirmo reizi tā izskanēs piektdien,  18. decembrī, Aizkraukles Romas katoļu baznīcā, pēc tam Kuldīgas Sv. Annas baznīcā, Rīgas Lutera baznīcā Torņakalnā, Salacgrīvas kultūras namā, Brocēnu kultūras centrā, Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē,  Jelgavas Sv. Annas baznīcā, Dobeles ev. luter. baznīcā un 29. decembrī Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā.

Svētku laikā Latvijas baznīcās viesosies arī Nacionālā teātra aktrises Dita Lūriņa (5.) un Zane Dombrovska ar Aigara Voitišķa ziemas dziesmu koncertu Leduspuķes tavā logā. Tie ir akustiski koncerti, kuros skan dažādos laikos tapuši Aigara Voitišķa ziemas un Ziemassvētku tematikai veltīti skaņdarbi ar dzejnieka Pētera Brūvera, Vizmas Belševicas, Ingus Ulmaņa un citu autoru vārdiem. Aktrišu dziedājumu papildina ne vien autora Aigara Voitišķa, bet arī Ginta Solas ģitāras akustiskais skanējums. Koncerta laikā izskanēs arī vairāki instrumentālie skaņdarbi no Ginta Solas albuma Ziema. Pirmais koncerts jau bijis Ventspilī, bet 22. decembrī koncerts būs baudāms Kuldīgas Annas baznīcā, 26. decembrī – Rīgas Jaunajā Sv. Gertrūdes baznīcā, 26. decembrī – Baltezera baznīcā, 27. decembrī – Cēsu Sv. Jāņa lauku ev. lut. baznīcā, 27. decembrī – Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā.