Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto

Idejas brīvdienām

TAUTAS MĀKSLAS UN AMATU DIENAS OGRĒ

11. un 12. decembrī Ogres Kultūras centrā notiks sestās tautas mākslas un amatu dienas Baltā laipa, šā gada tēma – Krāsu ceļš. Abas dienas būs skatāmas vairākas izstādes, tostarp Tautas lietišķās mākslas studijas Saiva 55 gadu jubilejas izstāde. Notiks virkne dažādu pasākumu, piemēram, 12. decembrī pulksten 10 folkloras kopas Artava programma, pulksten 12 Suntažu KN folkloras kopas Saule, bet pulksten 14 – Tomes TN folkloras kopas Graudi koncerts. Darbosies tirdziņš un radošās darbnīcas. Pulksten 15 Mazajā zālē viesosies aktrise Zane Jančevska ar programmu Dziesmu dance, koncertā piedalās mūziķi Lauma Bērziņa – vijole, Ēriks Zeps – akordeons, Ansis Jansons – kokle, klarnete. Biļetes cena uz izrādi EUR 4, skolēniem, pensionāriem – EUR 3.

ZIEMASSVĒTKU GRĀMATU TIRDZIŅŠ

11. un 12. decembrī Latvijas Kara muzejā (Pulvertornī, Smilšu ielā 20) notiks Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas rīkotais Ziemassvētku Grāmatu tirdziņš. Tajā piedalīsies izdevniecības: Annele, Arto, Divpadsmit, Jāņa Rozes apgāds, Jumava, karšu veikals «Jāņa sēta», Kontinents, Madris, Mansards, Neputns, Omnia mea, Pētergailis, Turība, Upe tuviem un tāliem, Zinātne u.c. 12. decembrī no pulksten 12 līdz 14 varēs iegūt triju paaudžu dzejnieku – Jāņa Rokpeļņa, Kārļa Vērdiņa un debitantes Madaras Gruntmanes – autogrāfus.

Ieeja brīva. Grāmatu tirdziņš 11. decembrī būs atvērts no pulksten 11 līdz 18, 12. decembrī – no pulksten11 līdz 17. 

KĀ ES BRAUCU ZIEMEĻMEITAS LŪKOTIES

11. decembrī pulksten 19 Ģertrūdes ielas teātrī pirmizrādi piedzīvos izrāde pēc Kārļa Skalbes pasakas Kā es braucu Ziemeļmeitas lūkoties motīviem Andreja Jarovoja režijā. Skalbes pasaka «vēsta par jauna cilvēka pasaules redzējumu un aicina domāt par cilvēcību, brīvības mīlestību un alkām pēc garīga piepildījuma. 25 gadus vecais Skalbe to rakstīja pārmaiņu laikā, īsi pirms 1905. gada revolūcijas, kas būtiski izmainīja Rietumu Eiropas vēsturi, un tās rosinātie notikumi radīja priekšnoteikumus Latvijas valsts izveidei, kā arī iezīmēja ceļu uz 1917. gada revolūciju un valstu emancipāciju.

Līdzīga apokaliptiska gaisotne jūtama arī šodien, kad Ukrainā norit karš, savukārt pārējās Eiropas valstis pārpludina bēgļu straumes no Tuvajiem Austrumiem – mēs atrodamies jaunu izvēļu priekšā. Izrāde Kā es braucu Ziemeļmeitas lūkoties ir veltījums jaunajiem cilvēkiem, kuri ir sava ritma un pasaules redzējuma meklējumos. Dzīves prieks, prieks dzīvot, vitalitāte tās vissakāpinātākajā izpausmē ir izrādes galvenās tēmas, jo kalpo kā pretreakcija un politisks darbības akts kūtrumam un miegainībai, kas valda Miera un Pieticības malā,» norāda izrādes veidotāji. Izrādē spēlē: Andrejs Aļeņičevs, Anna Nele Āboliņa, Elīna Avotiņa, Ilva Centere, Aminata Grieta Diarra, Ieva Florence, Toms Veličko, Mārtiņš Velps, Oskars Vīksne, Toms Treinis, Mārtiņš Zariņš.

CIRKS BEZ DZĪVNIEKIEM

Svētdien, 13. decembrī, pulksten 14 Kalnciema kvartāla Brūnās mājas (kafejnīcas) zālē (Kalnciema ielā 35) notiks Liepājas ceļojošā cirka Beztemata papildizrāde Ziemassvētki rūķu ciemā. Cirka izrāde vēsta par mazajiem rūķiem, kas izkāpuši no sendienām un brīnumainajā Ziemassvētku laikā nokļuvuši mūsdienās. Rūķi lasa skaistākās un sirsnīgākās Margaritas Stārastes Ziemassvētku pasakas Ziemassvētku nakts virtuvē, Kāpēc sniegs vizuļo, Rūķis Svečulējējs un kopā ar mazajiem skatītājiem pasakas arī izspēlē. Pasaku varoņi atklās, kā Ziemassvētki tiek svinēti Rūķu ciemā, un piedzīvos maģiskas svinības ar noslēpumainiem burvju trikiem, žonglēs ar sniega pikām un ne tikai tām, trauksies kupenās uz monocikliem. Mazie izrādes rūķi, kas ikdienā steidzas un rosās kārtīgu rūķu pienākumos, parādīs, ka brīnumi notiek ne tikai pasakās, bet iespējami arī ikdienā un tos iespējams paveikt ikvienam. Biļetes iegādājamas iepriekšpārdošanā Biļešu paradīzes kasēs un pirms izrādes pie ieejas.