Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto

Idejas brīvdienām

SARKANĀS PUĶES VALMIERAS TEĀTRĪ

Piektdien, 16. oktobrī, pulksten 18.30 Valmieras teātrī, LMT Mansarda zālē, notiks otrā Sarkano puķu izrāde. Jauniestudējuma pamatā ir Aspazijas pirmais dzejoļu krājums, kas ievadīja jaunu ēru latviešu literatūrā. Režisors Reinis Suhanovs šajā izrādē vēlējies šo krājumu atklāt kā pirmo ļoti intīmo dzejas krājumu. Izrādē Sarkanās puķes spēlē trīs aktrises – Inga Apine, Dace Everss un Māra Mennika. Sarkanās puķes ir otrs Reiņa Suhanova šīs sezonas darbs Raiņa un Aspazijas 150. jubilejai veltītajā triloģijā. Pirmā bija mazākajiem skatītājiem domātā izrāde Bērns, vārdā Rainis, un vēl top Raiņa Vētras sēja.

ROMANA SUTAS UN ALEKSANDRAS BEĻCOVAS AKVAREĻI

Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā (Elizabetes ielā 57a, dz. 26, Rīgā) apskatāma izstāde Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas akvareļi. Akvarelim Romans Suta (1896–1944) un Aleksandra Beļcova (1892–1981) pievērsās visos savas daiļrades posmos, veidojot gan skices, gan gatavus darbus. Viņu radošo meklējumu rezultāts ir augstu vērtējams, par to liecina arī fakts, ka autoru akvareļi vizuāli un saturiski papildina LNMM izstāžu zālē Arsenāls paralēli notiekošās izstādes Akvarelis Latvijā. 19.–21. gadsimts ekspozīciju. Ja darbu atlase lielajam projektam ļauj saprast Sutas un Beļcovas pienesuma nozīmi un viņu mākslas vietu Latvijas akvareļglezniecības attīstībā, tad neliela izstāde abu mākslinieku vārdā nosauktajā muzejā akcentē akvareļa lomu katra radošajā mantojumā, atspoguļo izmaiņas viņu pieejā šai tehnikai, tās sniegtajām iespējām. Izstādē apskatāmi darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja krājuma un dažādām privātkolekcijām, kuri hronoloģiski aptver laikposmu no 1915. līdz 1960. gadam. Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs piektdienās un sestdienās atvērts no pulksten 11 līdz 18, svētdienās – slēgts.

PAZUDIS ARHĪVĀ DAUGAVPILĪ

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā atklāta izstāde Pazudis arhīvā, kas veidota, balstoties uz Latvijas Laikmetīgās mākslas centra datubāzes un arhīva materiāliem – plašāko informācijas krātuvi par Latvijas laikmetīgās mākslas procesiem. Izstādes darbos mākslinieku un kuratoru tandēmi pievērsušies arhīva kā nozīmīga kultūras krājuma potenciālam, apskatot to kā daudzpusīgu informācijas nesēju, kas veido un pārformulē attiecības ar vēsturi, kā arī iesaista skatītāju kā aktīvu arhīva un mākslas darba lietotāju. Izstādes dalībnieki: Jānis Borgs un Laura Feldberga, Līga Lindenbauma un Kristaps Grundšteins, Aiga Dzalbe un Kristaps Epners, Ieva Epnere, Baiba Kļava, Haralds Matulis un Ieva Saulīte.

BAHS UN LATVIEŠI

Piektdien, 16. oktobrī, pulksten 19 Rīgā, Sv. Jāņa baznīcā notiks Rudens kamermūzikas festivāla noslēguma koncerts Bahs un latvieši. Kaspars Putniņš rosinājis trīs latviešu komponistus radīt mūziku ar 16. gadsimta Venēcijas skolai raksturīgo izpratni, kad par kori dēvēja jauktu dziedātāju un instrumentu grupu. Vai iespējams šodien radīt skanīgu, krāsās trausli mirdzošu un dzīvu instrumentu, kādu to pazina gan Klaudio Monteverdi, gan vēl arī Johana Sebastiāna Baha laikā? To lūkos Ruta Paidere, Jānis Petraškevičs un Mārtiņš Viļums, saplūdinot Latvijas Radio kora grupas un Sinfonietta Rīga mūziķu tembrus. Programmā: Johana Sebastiāna Baha Motete Jesu, meine Freude BWV 227, Mārtiņa Viļuma Aizsapņu saule (pirmatskaņojums), Rutas Paideres Sens vējš (pirmatskaņojums), Jāņa Petraškeviča Jaundarbs balsīm un ansamblim.



Kultūra

Viņa ir kā skaista salapojusi, ziedoša liepa vasaras plaukumā, savā sievišķīgajā trauslumā un spēkā vienlaicīgi. Pārcietusi milzīgus pārbaudījumus dzīvē, Dārta Daneviča atzīta par 2023. gada labāko aktrisi par darbu monoizrādē “Zēni nav meitenes”, kas būs redzama Dailes teātra repertuārā arī jaunajā teātra sezonā. Par savu gatavošanās rutīnu katrai izrādei, par uzlabojamo savā teātrī, par darbu kopā ar Holivudas zvaigzni Džonu Malkoviču ekskluzīvā intervijā “nra.lv” stāsta Dārta Daneviča.

Svarīgākais