Brīvdienu ceļvedis

© F64

Idejas brīvdienu pavadīšanai

MAIZES GODI

Svētdien, 23. augustā, Brīvdabas muzejā no pulksten 10 līdz 16 notiks Maizes godi. Vidzemes sētā būs iespēja izzināt, kā kūla labību Rizgu rijā, kā mala maltuvē un kā berza graudus ar graudberžiem. Slietenī latvisko godu rīkotāja Vivita Kepse mācīs vārīt kāzu putru. Varēs dziedāt un iet rotaļās ar folkloras kopu Artava no Ogres Andra Kapusta vadībā. Nidas dūmistabā notiks malēju darbi un dziesmas ar folkloras kopu Mālis no Mālpils. Zemgales sētā Latviskā kultūras mantojuma saimniece Daira Jātniece cienās ar Zemgales virteņiem un muzeja draugi dos iespēju katram uzcept savu pankūku. No Ates dzirnavām būs atvesta īsta kuļmašīnam un tiks kulta labība. Kurzemes sētā mazos un lielos apmeklētājus gaidīs seno spēļu meistars Aldonis Baldiņš. Priedes krogā saimniekos Latviskā kultūras mantojuma saimniece Ilze Briede, kas atjaunotajā maizes krāsnī ceps saldskābmaizi. Pulksten 14 paredzēta karstā cepuma izņemšana un maizes godināšana pie lielā saimes galda. Notiks dejas un rotaļas ar folkloras kopu Rikši no Rēzeknes. Priedes krogā varēs baudīt Maizes godu īpašos saldēdienus. Pie Kurzemes un Vidzemes sētām būs Kukuļtirgus.

PATIESĀ PRIVĀTĀ DZĪVE

«Dzīve ir it kā izdevusies. Ir nosvinēta 25. kāzu diena, ir dēls, ir darbs, ir dzīvoklis. Kas var būt labāks par šo? Bet ir arī vīramāte un sievasmāsa, kuras, vienatnē dzīvojot, tik ļoti nogarlaikojušās, ka nolēmušas šo to pielabot pēc sava scenārija. Kas var būt ļaunāks par šo?» – uz šo jautājumu atbild Ivara Šterna luga, ko teātra klubā Austrumu robeža iestudējis Zigurds Neimanis. Lomās: Akvelīna Līvmane, Ausma Ziemele, Esmeralda Ermale un Ivars Šterns. Izrādi Patiesā privātā dzīve iespējams noskatīties 22. augustā pulksten 19.

INDRIĶIS ĢELZIS UN DIVI NEGAIDĪTI APMEKLĒTĀJI

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā skatāma Indriķa Ģelža personālizstāde Divi negaidīti apmeklētāji. Mākslinieku nodarbina objektu, subjektu un telpas savstarpējā relativitāte, «interesē cilvēku radniecīgās un reizē oriģinālās uztveres īpatnības, kuras nosaka individuālie raksturi, gaumes, zināšanas un pieredzes, kā rezultātā viena universa ietvaros veidojas miljoniem personīgas pasaules. Viņš asprātīgi, bet vienlaikus nopietni cenšas vizualizēt šīs savstarpējās nobīdes, pārklājot vai izgriežot un atkal savienojot atšķirīgās realitātes kopijas». Izstādē izvietoti četri telpiski objekti un viens videodarbs, kuri šā gada sākumā bija eksponēti mākslinieka personālizstādē We have a thing in common Viļņā, mākslas galerijā Vartai un grupas izstādē Influx Ņujorkā.

Kannu kinofestivālA filmu RETROSPEKTĪVA

Splendid Palace telpās esošā Cafe Film Noir sadarbībā ar Francijas kultūras centru organizē Francijas kultūras nedēļu, kas apvieno prestižā Kannu kinofestivāla filmu skatīšanu ar Francijas vīnu un ēdienu baudīšanu. 21. un 23. augustā pulksten 17 ir iespēja noskatīties drāmu Piroga, 21. augustā pulksten 19 un 23. augustā pulksten 15 – drāmu Maestro, 21. augustā pulksten 21 – dokumentālo filmu Pasaules malā. Sestdien, 22. augustā, pulksten 17 drāmu Ardievas, Garij, pulksten 19 Kliedzošais vīrs, pulksten 21 – komēdiju Kamillas atgriešanās. Seansi notiek franču valodā ar angļu valodas subtitriem.

Intelektuālās meditācijas

Svētdien, 23. augustā, pulksten 20 Ģertrūdes ielas teātrī notiks multimediāls pasākums – intelektuālās meditācijas Da.zA ar latviešu un franču mākslinieku līdzdalību. Rūdolfa Bekiča režisētajā meditācijā autores lasījumā skanēs Liānas Langas dzeja no cikla Peršas Lielajam Nekam (atdzejotājas – Astra Skrābāne un Rose-Marie François). Domātājs un mākslinieks Bernārs Sordē (Bernard Sordet) lasīs fragmentus no manuskripta Jaunā laikmeta paātrinājums... Luksusa pasaules jeb Globālā kapitālisma noriets (ar tulkojumu latviski subtitros; tulkotāja – Kristīne Našeniece, redaktore – Rudīte Kalpiņa). Dzeju un filozofisko domu ieskaus kinorežisora Arno Ferē (Arnaud Féret) attēli no videofilmas Parādīšanās – pazušana. Īpaši šim notikumam radītas muzikālās improvizācijas izpildīs mūziķi – etnomuzikoloģe Zane Šmite, multiinstrumentāliste Ilze Grunte un dīdžejs Kristaps Krievs (DJ Krii). Pēc meditācijas paredzēta tikšanās ar māksliniekiem. Ieeja bez maksas.



Kultūra

Viņa ir kā skaista salapojusi, ziedoša liepa vasaras plaukumā, savā sievišķīgajā trauslumā un spēkā vienlaicīgi. Pārcietusi milzīgus pārbaudījumus dzīvē, Dārta Daneviča atzīta par 2023. gada labāko aktrisi par darbu monoizrādē “Zēni nav meitenes”, kas būs redzama Dailes teātra repertuārā arī jaunajā teātra sezonā. Par savu gatavošanās rutīnu katrai izrādei, par uzlabojamo savā teātrī, par darbu kopā ar Holivudas zvaigzni Džonu Malkoviču ekskluzīvā intervijā “nra.lv” stāsta Dārta Daneviča.

Svarīgākais