KULTŪRA: Jauna deja jaunā vietā. Saldū

Pērn festivāls Jauna deja jaunā vietā notika Cēsīs, šogad tas risināsies Saldū © Publicitātes foto

Augusta vidū Saldus Mākslas un mūzikas skolā notiks interneta vietnes Dance.lv žurnāls rosinātais festivāls Jauna deja jaunā vietā, kas ietver laikmetīgās dejas izrādes, seminārus un meistarklases.

Jauna deja jaunā vietā pirmo reizi notika 2013. gada rudenī Latgales vēstniecībā Gors Rēzeknē. 2012. gadā Dance.lv žurnāls kļuva par Latviju pārstāvošo mediju Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbības projektā Writing Movement. Šis projekts tapa, apzinoties vēl aizvien vājo sadarbību reģiona valstu starpā, kā arī meklējot kopīgus risinājumus dejas kritikas jautājumiem, kultūras vietai medijos, kā arī sabiedrības izglītotībai un informētībai par laikmetīgo deju. Domājot par to, kāda būs Latvijas centrālā aktivitāte, Dance.lv žurnāls nolēma, ka projektam jānotiek ārpus Rīgas – vietā, kur laikmetīgā deja vēl ir ļoti maz pazīstama, tam jāaptver dažādas sabiedrības grupas un jāveicina izpratne par laikmetīgo deju un deju kopumā. Veiksmīgas sakritības dēļ 2013./2014. gada sezonā savu darbību sāka Latgales vēstniecība Gors un, pateicoties vadības ieinteresētībai, projekts Jauna deja jaunā vietā devās uz Rēzekni.

Savukārt, 2014. gada oktobrī festivāls risinājās Vidzemes koncertzālē Cēsis un šogad ceļos uz Saldu. Tur Latvijas, Ziemeļvalstu un ASV mākslas teorētiķu un horeogrāfu vadībā notiks apmācības un diskusijas starptautiskai dejas kritiķu grupai. Tai piepulcēsies arī vairāki horeogrāfi un dejotāji, kurus interesē plašāks skats uz profesiju un dialogs ar dejas aprakstniekiem.

2015. gadā noslēdzās projekts Writing Movement, tomēr daļa partneru nevēlējās pārtraukt veiksmīgo sadarbību, tāpēc Dance.lv žurnāls kļuva par nu jau vadošo organizāciju Baltijas Ziemeļvalstu īstermiņa sadarbības tīklā The Writing Movement Network, kas saņēma atbalstu no Ziemeļvalstu mobilitātes programmas Kultūra. Sadarbības ietvaros notiks četras reģiona dejas kritiķu laboratorijas, no kurām pirmā risināsies Saldū. Latvijā viesosies horeogrāfe Lusiana Ačuga (Luciana Achugar), horeogrāfs un dejas kritiķis Vils Ravls, kā arī vairāki dalībnieki no Bulgārijas, Igaunijas un ASV.

Sadarbībā ar Mākslu attīstības biedrību Ilizanna projektā Rozentāla vasaras skoliņa DEJO līdzās ierastajām glezniecības nodarbībām šogad notiks arī kustību meistarklases. Bet 17. augustā tiks izrādīta Elīnas Lutces un Kristas Dzudzilo dejas izrāde Korpuss, kurā tiekas vizuālā māksla un laikmetīgā deja. Izrāde nominēta Spēlmaņu nakts 2015 balvai nominācijā Gada sasniegums laikmetīgajā dejā.

Otrs publiskais festivāla pasākums notiks sadarbībā ar Rozentāla vasaras skoliņu. 18. augustā programmas Laikmetīga, vēl laikmetīgāka... laikā tiks rādīti ne tikai īsformāta solo darbi un dueti, bet satiksies arī divas šķietami nesavienojamas grupas – pieredzējuši deviņu valstu dejas kritiķi un deviņus desmit gadus veci mākslas skolas audzēkņi. Abas grupas rādīs meistarklašu laikā tapušas dejas un kustību instalācijas. Abi izrāžu vakari pieejami ikvienam skatītājam bez maksas.



Svarīgākais