Brīvdienu ceļvedis

© F64

Idejas brīvdienām

INDRIĶA ĢELŽA OBJEKTI

Fonda Mākslai vajag telpu vasaras mājā (Kalnciema ielā 36/38) apskatāma izstāžu cikla Džemma Skulme trešā izstāde – Indriķa Ģelža objekti, kuri aplūkos mākslinieka spēju parastu un šķietami nenozīmīgu materiālu pārvērst ievērojamā kultūrvērtībā un laikmeta nospiedumā. Tādā veidā autors centīsies atklāt veidus, kā lūkoties uz vispārējo mākslinieka būtību un tā lomas nozīmi.

Vasaras mājas izstāžu cikla galvenais motīvs ir Džemma Skulme – māksliniecei šogad būs 90 gadu jubileja. No konteineriem radītā mākslas platforma veidota kā atgādinājums, ka Rīgā joprojām nav muzeja, kurā atspoguļota Latvijas pēckara un mūsdienu māksla. Kā vispiemērotāko vietu šādam muzejam fonds Mākslai vajag telpu saredz RTU ēku Kaļķu ielā 1.

EDVARDA STEIHENA FOTOGRĀFIJAS

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls (Vecrīgā, Torņa ielā 1) atvērta izstāde Edvards Steihens. Fotogrāfija, kas pirmo reizi Rīgā ļauj aplūkot izcilā 20. gadsimta fotogrāfa Edvarda Steihena (Edward Steichen, 1879–1973) darbus no Luksemburgas Nacionālā vēstures un mākslas muzeja kolekcijas.

Edvards Steihens bija gleznotājs, fotogrāfs, dizainers, kurators, muzejnieks, jauno talantu mednieks, arī profesionāls dārznieks. Viņu var pieskaitīt pie piktoriālisma, simbolisma un modernisma pārstāvjiem, tāpat pie meistarīgiem slavenību portretistiem, reklāmas un dokumentālās fotogrāfijas kultivētājiem.

Arsenālā eksponētas 86 Edvarda Steihena oriģinālfotogrāfijas, kas ilustrē gan autora radošās darbības agrīno posmu, kura spilgtākais atskaites punkts ir atgriešanās Eiropā 1900. gadā un dzīve Parīzē, gan brieduma gadus, strādājot Ņujorkā izdevniecībā Condé Nast, radot slavenību portretus un modes fotogrāfijas žurnāliem Vanity Fair un Vogue. Apmeklētāji var aplūkot ikoniskus aktieru Grētas Garbo, Čārlija Čaplina, Mirnas Lojas, vēsturiski nozīmīgu politiķu Vinstona Čērčila, Teodora Rūzvelta un daudzu citu pazīstamu cilvēku portretus.

KARA VĒSTURES REKONSTRUKCIJAS KLUBU FESTIVĀLS

Sestdien, 11. jūlijā, no pulksten 10 Daugavpils cietoksnī pirmo reizi notiks vērienīgs Kara vēstures rekonstrukcijas klubu festivāls, kas veltīts Daugavpils (Dinaburgas) cietokšņa ugunskristību 203. gadadienai. 1812. gada jūlija sākumā nepabeigtā cietokšņa garnizons drošsirdīgi atvairīja Franču Lielās armijas vairākus uzbrukumus.

Festivālā piedalīsies viens kara vēstures klubs no Rīgas, divi klubi no Lietuvas un viens no Krievijas. Visu dienu būs iespēja fotografēties ar festivāla dalībniekiem, kas būs ģērbti vēsturiskajos formas tērpos, pavizināties ar zirgiem, nolūkot sev tīkamu mantu krāmu un amatnieku tirdziņā. Notiks cietoksnī uzņemtās hronikas un mākslas filmu fragmentu demonstrējumi, jauno mūziķu koncerts. Bērni varēs interesanti pavadīt laiku, jo būs sporta atrakcijas, leļļu teātris un faceart (zīmējumi uz sejas). Ieeja bez maksas.

ROMANA KOROVINA GLEZNU IZSTĀDE

Kalnciema kvartāla galerijā būs apskatāma Romana Korovina gleznu izstāde Dirty Yellow. Romans Korovins ir Latvijā dzīvojošs un strādājošs mākslinieks, kurš ir saistīts ar daudziem un dažādiem lokālās kultūras vides dalījumiem un grupām, piemēram, tekstgrupu Orbīta, Vilks Production studiju, Film Angels Studio un Latvijas fotomākslinieku eliti, kas regulāri tiek prezentēta ārvalstīs, piemēram, šā gada Venēcijas biennāles Paralēlās programmas izstādē.

Izstādē Kalnciema kvartāla galerijā (Kalnciema ielā 35) skatāmas Romana Korovina pēdējos gados tapušās gleznas. Galerija atvērta no pirmdienas līdz sestdienai no pulksten 10 līdz 22.

JOMAS IELAS SVĒTKI

Sestdien un svētdien Jūrmalā notiks Jomas ielas svētki. Apjomīgajā programmā ir virkne gan bērniem, gan pieaugušajiem saistošu pasākumu. Piemēram, 11. jūlijā uz lielās skatuves uzstāsies gan Aija Andrejeva, gan 7 dēli, Jānis Bukums un Pienvedēja piedzīvojumi. 12. jūlijā turpat notiks arī grupas Pērkons koncerts. Bērniem būs interesantas gan teātra izrādes, gan radošās darbnīcas. Ieeja brīva.



Kultūra

Viņa ir kā skaista salapojusi, ziedoša liepa vasaras plaukumā, savā sievišķīgajā trauslumā un spēkā vienlaicīgi. Pārcietusi milzīgus pārbaudījumus dzīvē, Dārta Daneviča atzīta par 2023. gada labāko aktrisi par darbu monoizrādē “Zēni nav meitenes”, kas būs redzama Dailes teātra repertuārā arī jaunajā teātra sezonā. Par savu gatavošanās rutīnu katrai izrādei, par uzlabojamo savā teātrī, par darbu kopā ar Holivudas zvaigzni Džonu Malkoviču ekskluzīvā intervijā “nra.lv” stāsta Dārta Daneviča.

Svarīgākais