KULTŪRA: Hermanis, Brodskis, Barišņikovs

Rīgā dzimusī baleta zvaigzne Mihails Barišņikovs rudenī būs redzams uz Jaunā Rīgas teātra skatuves © Publicitātes foto: Ben HASSETT

Ziņa par to, ka Alvis Hermanis sadarbībā ar Mihailu Barišņikovu iestudē izrādi Brodskis/Barišņikovs, kas šā gada oktobrī piedzīvos pirmizrādi Jaunajā Rīgas teātrī, saviļņoja Latvijas kultūrtelpu kā dīķī iemests akmens.

Viņi – ievērojamais krievu dzejnieks, Nobela prēmijas laureāts Josifs Brodskis un Rīgā dzimusī baleta zvaigzne Mihails Barišņikovs – bija draugi. Brodskis Barišņikovam veltījis dzejoļus. Populārajā seriālā Sekss un lielpilsēta Barišņikovs, spēlējot Kerijas Bredšovas mīļāko Aleksandru Petrovski, Parīzē lasa viņai Brodska dzejoli angļu valodā. Brodskis un Barišņikovs ar savu finanšu ieguldījumu piedalījušies krievu restorāna Russkij samovar dibināšanā Ņujorkā, kas atvērts 1986. gadā akurāt Josifa Brodska dzimšanas dienā. Beidzamajos gados Barišņikovs teātra projektos ir sadarbojies ar ievērojamiem māksliniekiem – gan ar Krievijas režisoru Dmitriju Krimovu, gan amerikāni Robertu Vilsonu. Tagad arī ar latvieti Alvi Hermani.

The New York Times Barišņikovs sacījis, ka šis iestudējums nebūs biogrāfisks, tā uzmanības lokā būs Alvja Hermaņa atlasītā Brodska dzeja. Barišņikovs arī atklājis, ka darbs ar tekstiem notiek, izmantojot skaipu, kas viņam ir jauna pieredze. «Šajā īpašajā teatrālajā piedzīvojumā Barišņikovs interpretēs Brodska dzeju. Hermanis un Barišņikovs aizvedīs skatītājus iedomātā pasaulē, ļaujot līdzpārdzīvot Brodska sarežģīto, lirisko un iedarbīgo vārdu spēli. Dzejai skanot dzejnieka dzimtajā valodā, iestudējums Brodskis/Barišņikovs ar tekstu un kustību atklās dzejnieka daudzpusīgo garīgo pasauli, kas piepildīta ar dziļu jēgu un patiesām emocijām,» sola Jaunais Rīgas teātris. Biļetes uz šo notikumu sāks pārdot augusta beigās vai septembra sākumā. Kā vēsta The New York Times, 2016. gadā starptautiskās tūres ietvaros iestudējums būs skatāms ASV.

Kultūra

Valdība otrdien konceptuāli atbalstīja Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku māksliniecisko kolektīvu vadītāju atalgojuma reformas sākšanu, aģentūru LETA informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pārstāve Lana Kazlauskiene.

Svarīgākais