TEĀTRA ZIŅAS: Kādas ieceres šosezon ir Latvijas teātriem?

© F64

Ko šosezon varam sagaidīt no Latvijas teātriem? Mūsu profesionālo valsts teātru, kā arī pašvaldības uzturētā Liepājas teātra 2014./2015. gada sezonas plāni liecina, ka gaidāmas vairākas atgriešanās un debijas, intriģējoši klasikas iestudējumi, kā arī Raiņa un Aspazijas godināšana, rakstnieku 150. jubileju sagaidot.

 Latvijas Nacionālais teātris

Latvijas Nacionālā teātra 96. sezona atklāta ar Agneses Rutkēvičas lugas «Mans nabaga tēvs» iestudējumu Elmāra Seņkova režijā. Latviešu literatūra ir viens no Nacionālā teātra repertuāra stūrakmeņiem, un šosezon vēl Mihails Kublinskis iestudēs Jāņa Jurkāna drāmu «Pulkstenis ar dzeguzi», Ināra Slucka – Zigmunda Skujiņa romānu «Miesas krāsas domino». Pavasarī plānoti divi kolektīvie darbi: «10 trauslu mīlas stāstu» režisors būs Regnārs Vaivars, bet izrādi «Tēti»kopā ar aktieriem veidos Elmārs Seņkovs. Pirmizrāde jau notikusi jaunā režisora Dāvja Auškāpa veidotajam Vladimira Majakovska lugas «Blakts»iestudējumam, bet Mihaila Bulgakova «Jaunā ārsta piezīmes» veidos Kaspars Zvīgulis un Jānis Vimba.

Nacionālajā teātrī strādās viesrežisori no Krievijas un Polijas. «Mirušo dvēseļu» un «Voiceka»režisors Kirils Serebreņņikovs nākamā gada janvārī laidīs klajā iestudējumu «Raiņa sapņi», bet Andžejs Bubeņs martā – Edena fon Horvāta «Vīnes meža stāstus».

Indra Roga Lielajā zālē iestudēs spāņu rakstnieka Migela de Unamuno «Miglu», Ģirts Ēcis – Alana Eikborna «Svētku laika pārpratumus», Edmunds Freibergs – Valda Zilvera un Jura Hirša muzikālo izrādi pēc Artura Konana Doila darbu motīviem «Bāskervilu leģendas». Vladislavs Nastavševs iestudēs kādu amerikāņu rakstnieka Gaja Devenporta darbu, Valters Sīlis – Margaritas Edsonas «Prātu».

Rudenī Nacionālā teātra un «Rīga 2014» kopprojektā «Šengenas zonas spožums un posts»taps vēl četri iestudējumi, kam pirmizrādes gaidāmas oktobrī. Vācijas režisors Julians Hecels Jaunajā zālē veidos izrādi – ceļojumu uz Eiropas robežām «Noķert RABIT», Lietuvas režisors Vids Bareikis – iestudējumu «Eiro vīzija», kas būs fantāzija par to, ka Latvija ir uzvarējusi Eirovīzijā un nu tai jārīko jaunais konkurss. Portugāļu režisore Marsija Lanca Lielās zāles izrādē «Spožums un posts» rādīs situāciju, kad visas robežas ir zudušas, izveidojot vienotu teritoriju, kas līdzinās Šengenas zonai, bet Islandes apvienības «Kviss bumm bang»performancē «Republika» Lielajā zālē tiks dibināta jauna republika un skatītāji kļūs par tās dalībniekiem.

 

Dailes teātris

95. sezona atklāta augusta beigās ar Lauras Grozas-Ķiberes veidoto iestudējumu bērniem «Pīters Pens», skatītāju vērtējumam nodots arī Jana Villema van den Bosa iestudētais mūslaiku farss «Vakariņas ar Elvisu» ar Artūru Skrastiņu galvenajā lomā. Šogad vēl Lielajā zālē gaidāms Gistava Flobēra «Bovarī kundzes» iestudējums, ko veidos viesrežisors no Lietuvas Rolands Atkočūns. Titullomā – Kristīne Nevarauska. Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Dž. Dž. Džilindžers iestudēs Maksima Gorkija lugu «Saules bērni», kas līdz šim Latvijā iestudēta vien trīs reizes: 1905. gadā Rīgas Krievu teātrī, 1906. gadā – Rīgas Latviešu teātrī un 1961. gadā – Valmieras teātrī. Džilindžers sezonas beigās vēl iestudēs Reja Kūnija un Maikla Kūnija situāciju komēdiju «Reāli sliktie puiši» ar Aldi Siliņu un jaunajiem Dailes teātra aktieriem Kasparu Zāli un Ediju Zalaku. Šis iestudējums būs zīmīgs Ilzei Vītoliņai, kura pirmoreiz veidos izrādes scenogrāfiju uz Dailes teātra lielās skatuves.

Dailes teātrī atgriezīsies bulgāru režisors Aleksandrs Morfovs, lai iestudētu Kena Kīzija «Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu»ar Artūru Skrastiņu Makmērfija lomā.

Mazajā zālē pirmizrāde jau bijusi Krievijas režisora un scenārista Genādija Ostrovska paša rakstītajai melodramatiskajai komēdijai «Divi kapteiņi». Interesants fakts – Dārtas Danevičas atveidotās Ņinas mātes lomu autors rakstījis speciāli Agnesei Zeltiņai. Vēl šogad Gundars Silakaktiņš iestudēs godalgoto Kristofera Durenga lugu «Vaņa un Soņa un Maša un Spaiks». Dailes teātrī atgriezīsies arī režisors Mārtiņš Eihe, iestudējot Kanādas dramaturga un režisora Važdi Muavada lugu «Ugunsgrēki». Laura Groza-Ķibere strādās ar britu dramaturga, Dailes teātrī iestudētā «Amadeja»autora Pītera Šefera drāmu «Equus», kas 1975. gadā saņēmusi Tonija balvu kā gada labākā luga. Bet 2007. gadā tapušajā Vestendas uzvedumā Londonā un 2009. gada atjaunojumā Brodvejā Alana lomu spēlējis Daniels Redklifs. Dailes teātra iestudējumā šajā lomā būs redzams Dainis Grūbe.

Dailes teātris pievērsīsies arī latviešu dramaturģijai – Mihails Gruzdovs iestudēs jauno Leldes Stumbres lugu «Droši kā tankā», kur autore tēlo Otrā pasaules kara pēdējās dienas, pamestā tankā ceļmalā liekot satikties latvietim, krievam, baltkrievam, tadžikam un čeham. Bet Kamerzālē Kārlis Auškāps iestudēs Mārtiņa Zīverta lugu «Rīga dimd».

Sezonas otrajā pusē jaunais režisors Dmitrijs Petrenko iestudēs divas izrādes: vācu rakstnieka Bernharda Šlinka bestsellera «Lasītājs» dramatizējumu «Visas viņas grāmatas» un Aleksandra Jugova melno anekdoti «Čuhņa». Mihails Gruzdovs pievērsīsies Fjodora Dostojevska garstāstam «Lēnprātīgā» par Lēnprātīgās un Nepazīstamā nenotikušo mīlestību, ko izspēlēs Ieva Segliņa (Viņa), Ģirts Ķesteris (Viņš), Lilita Ozoliņa (Lukerja).

Dailes teātrī strādās arī Regnārs Vaivars, kurš šoreiz iestudēs krievu dramaturga un scenārista Aleksandra Molčanova lugu – mūsdienīgu stāstu par mūsdienu jauniešiem «Ne-slepkava».

Jaunais Rīgas teātris

Jaunā Rīgas teātra (JRT) sezona atklāta septembra sākumā ar Gata Šmita iestudēto Ļeva Tolstoja «Tumsas varu jeb Nadziņš ieķēries – putniņš pagalam».Arī nākamo Lielās zāles iestudējumu pamatā ir krievu literatūra. Kinorežisors Boriss Frumins iestudē Aleksandra Vampilova lugu «Provinces anekdotes». Pēc sezonu ilgas pauzes savā teātrī izrādi iestudēs tā mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis, un tā būs Iļjas Ilfa un Jevgeņija Petrova slavenā romāna «Divpadsmit krēsli» skatuves versija. Tāpat kā sākusies, sezona izskanēs ar krievu autora darbu – Vladislavs Nastavševs turpinās strādāt ar Mihaila Kuzmina romānu «Peldošie – ceļojošie», iestudējot otro daļu. JRT jaunajā sezonā debitēs režisors Viesturs Meikšāns, kurš iestudēs vācu dramaturga Mariusa fon Maienburga lugu «Suns, nakts un nazis».

Nākamajā, Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas, gadā Aspazijas personības izpētei pievērsīsies rakstniece Inga Ābele un režisore Māra Ķimele. JRT 2014./2015. gada sezonas plānos ir arī Maijas Apines veidots muzikāls iestudējums – dažādu autoru darbu fragmentu kompilācija, kas veltīta esamības pamatjautājumiem.

M. Čehova Rīgas Krievu teātris

132. sezonu atklās 27. septembrī ar džeza komēdiju pēc gruzīnu klasiķa Avksentija Cagareli lugas «Hanuma»arGijas Kančeli mūziku, ko iestudē viesrežisore un horeogrāfe no Krievijas Alla Sigalova.

Pēc «Hanumas» 14. novembrī ar Mihaila Gruzdova iestudēto amerikāņu dramaturģes Māršas Normenas darbu «Veļas mazgātava – Trešās un Ozolu ielu krustojumā» tiks atklāta jauna zāle – Eksperimentālā skatuve, kurā ieeja ir no Kalēju ielas. Rīgas Krievu teātris atgādina, ka šoruden aprit divsimt gadu kopš Mihaila Ļermontova dzimšanas, un kā veltījumu krievu dzejnieka un rakstnieka jubilejai Jeļena Čornaja iestudē romāna «Mūsu laika varonis» daļu «Kņaze Meri». Pirmā iespēja redzēt šo iestudējumu būs 15. novembrī, lomās iejutīsies teātra jaunie aktieri: Nataļja Ribenko (kņaze Meri), Kirils Zaicevs (Pečorins), Ivans Kločko (Grušnickis), Jana Herbsta (Vera). Decembrī taps Hansa Kristiana Andersena «Sniega karaliene», ko iestudēs viesrežisore no Krievijas Renata Sotiriadi. Sezonas otras puses plāni pagaidām vēl netiek atklāti, bet zināms, ka vienu izrādi iestudēs režisors no Krievijas, Rīgas Krievu teātra skatītājiem jau labi zināmais Sergejs Golomazovs («Varšavas melodija», «Grenholma metode» un «Ceļš uz Duvru»).

Valmieras Drāmas teātris

Valmieras Drāmas teātris (VDT) sezonu atklājis ar scenogrāfa Mārtiņa Vilkārša debijas darbu režijā. Viņš iestudējis Laura Gundara lugu «Vienādas asinis», kas tapusi pēc Rūdolfa Blaumaņa stāsta «Kā vecais Zemītis pašu nelabo redzēja»motīviem. Decembrī pirmizrāde gaidāma Laura Gundara un Reiņa Suhanova kopdarbam «Ballīte», kas būs muzikāls mūsu tautas vēstures līkloču ceļa izsekojums.

Vēl vienu Laura Gundara lugu iestudēs Varis Brasla, «Lattia» galvenais varonis ir komponists Jānis Cimze. Ceturtais šosezon VDT plānotais latviešu autora darba iestudējums ir Annas Brigaderes pasaku luga «Maija un Paija», ko veidos Reinis Suhanovs. Felikss Deičs iestudēs izrādi «Saules pelni», kas stāstīs par leģendāro franču aktrisi Sāru Bernāru, ko spēlēs šā gada jubilāre Dace Eversa. VDT plānoti arī vairāki pasaules dramaturģijas klasikas iestudējumi. Mārtiņš Eihe interpretēs Šekspīra «Romeo un Džuljetu», titullomas uzticot Rūtai Dišlerei un Rihardam Jakovelam. Elmārs Seņkovs iestudēs Frīdriha Dīrenmata parafrāzi par Augusta Strinberga «Nāves deju» – «Spēlēsim Strindbergu». Savukārt jaunais režisors Jānis Znotiņš sezonas otrajā pusē strādās ar Jūdžina O’Nīla lugu «Mēness likteņa pabērniem».

Valmieras teātrī pēc pāris gadu pauzes atgriezīsies Viesturs Meikšāns un iestudēs vācu dramaturga Mariusa fon Maienburga darbu «Apjukums». Pēc ilgākas pauzes VDT atkal strādās Mihails Gruzdovs, sezonas beigās iestudējot gruzīnu režisora, scenārista, rakstnieka, mākslinieka Rezo Gabriadzes radītu stāstu, kurā galvenā un otrā 60 gadu jubilejas loma būs Dacei Eversai. Pēdējo sezonas jauniestudējumu veidos Inese Mičule pēc amerikāņu autores Vinjas Delmaras scenārija «Dodiet ceļu rītdienai». Šī būs īpaša izrāde Skaidrītei Putniņai, jo ar to aktrise atzīmēs 70. jubileju, kas būs 10. februārī.

Liepājas teātris

108. sezona atklāta septembra pirmajā pusē arRaiņa traģēdiju «Indulis un Ārija», ko iestudējis horeogrāfs un režisors Sergejs Zemļanskis no Krievijas. Sezonas laikā teātrī viesosies vēl divi ārvalstu režisori – ar E. T. A. Hofmaņa «Zelta poda» iestudējumu Liepājā debitēs Dailes teātrī nu jau regulāri strādājošais Jans Villems van den Boss («Spilvencilvēks», «Amadejs», «Vējiem līdzi», «Slazdā»), bet pavasarī atgriezīsies «Stavangeras» režisors Konstantīns Bogomolovs, kurš veidos iestudējumu pēc sava scenārija ar nosaukumu «Mans «blasters» ir izlādējies».

Oktobrī pirmizrādi piedzīvos Leldes Kaupužas veidots iestudējums bērniem «Bezgalīgo stāstu stāsts», bet novembrī skatītāju vērtējumam tiks nodots pirmais no Dž. Dž. Džilindžera iestudējumiem – Jaroslava Pulinoviča «Žanna» ar Inesi Kučinsku titullomā. Dailes teātra mākslinieciskā vadītāja otrs iestudējums Liepājas teātrī šosezon būs Maksvela Andersona «Anna Boleina» ar Signi Ruicēnu titullomā. Pēc veiksmīgā «Piafas» iestudējuma teātris turpina sadarbību ar Lauru Grozu-Ķiberi, viņa iestudēs Džordža Orvela antiutopijas «1984»dramatizējumu, ko sarakstījuši Roberts Aiks un Dankans Makmilians. Sezonas izskaņā Liepājā strādās Regnārs Vaivars, kurš iestudēs Martina Makdonas «Klibo no Inišmānas».

Daugavpils teātris

Teātris ir atklājis savus plānus līdz janvārim. Šīs sezonas pirmais jauniestudējums «Tumšās alejas» skatītāju vērtējumam tiks nodots oktobra sākumā – krievu rakstnieka Ivana Buņina stāstus inscenēs Georgijs Surkovs. Teātra vadītājs Oļegs Šapošņikovs veidos izrādi latviešu valodā – Rūdolfa Blaumaņa «Īsa pamācībā mīlēšanā» ar Raimonda Paula mūziku un modes mākslinieka Dāvida kostīmiem. Oļegs Šapošņikovs iestudēs arī mūziklu bērniem latviešu un krievu valodā «Leo – mazais lauva».Jaunais režisors Juris Jonelis iestudēs Alana Eikborna komēdiju latviešu valodā «Kā mīl tā otra puse», Ivars Lūsis – krievu dramaturga Aleksandra Korovkina komēdiju–farsu «Tantes». Zināms, ka Daugavpils teātrī viesosies Polijas režisore Lucina Sosnovska, iestudējot kādu mūsdienu poļu dramaturģijas darbu.

Pirmizrādes. 2014./2015.

Latvijas Nacionālais teātris

 

Lielā zāle

Septembris – «Mans nabaga tēvs» (režisors E. Seņkovs)

Novembris – «Migla» (I. Roga)

Decembris – «Svētku laika pārpratumi»(Ģ. Ēcis)

Janvāris – «Raiņa sapņi» (K. Serebreņņikovs, Krievija)

Marts – «Vīnes meža stāsti»(A. Bubeņs, Polija)

Maijs – «Bāskervilu leģendas»(E. Freibergs)

LMT Jaunā zāle

Septembris – «Blakts» (D. Auškāps)

Decembris – «Jaunā ārsta piezīmes»(K. Zvīgulis, J. Vimba)

Marts – izrādes nosaukums tiek precizēts (V. Nastavševs)

Aprīlis – «Prāts» (V. Sīlis)

Maijs – «10 trausli mīlas stāsti»(R. Vaivars)

Aktieru zāle

Janvāris – «Pulkstenis ar dzeguzi» (M. Kublinskis)

Aprīlis – «Tēti» (E. Seņkovs)

Maijs – «Miesas krāsas domino» (I. Slucka)

 

Dailes teātris

 

Lielā zāle

Augusts – «Pīters Pens» (režisore L. Groza-Ķibere)

Septembris – «Vakariņas ar Elvisu» (J. V. van den Boss, Lielbritānija)

Novembris – «Bovarī kundze» (R. Atkočūns, Lietuva)

Decembris – Vecgada koncerts (G. Silakaktiņš)

Janvāris – «Saules bērni» (Dž. Dž. Džilindžers)

Marts – «Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu» (A. Morfovs, Bulgārija)

Maijs – «Reāli sliktie puiši» (Dž. Dž. Džilindžers)

 

Mazā zāle

Septembris – «Divi kapteiņi» (G. Ostrovskis, Krievija)

Novembris – «Vaņa un Soņa un Maša un Spaiks» (G. Silakaktiņš)

Janvāris – «Ugunsgrēki» (M. Eihe)

Marts – «Droši kā tankā» (M. Gruzdovs)

Maijs – «Equus. Aulēkšiem» (L. Groza-Ķibere)

 

Kamerzāle

Novembris – «Lēnprātīgā» (M. Gruzdovs); «Visas viņas grāmatas» (D. Petrenko)

Janvāris – «Ne–slepkava» (R. Vaivars)

Marts – «Čuhņa» (D. Petrenko)

Maijs – «Rīga dimd» (K. Auškāps)

 

Jaunais Rīgas teātris

 

Lielā zāle

Septembris – «Tumsas vara jeb Nadziņš ieķēries – putniņšpagalam» (G. Šmits)

Oktobris – «Provinces anekdotes» (B. Frumins)

Decembris – «Divpadsmit krēsli» (A. Hermanis)

Maijs – «Peldošie – ceļojošie» (2. daļa – «Lauki», V. Nastavševs)

 

Mēģinājumu zāle

Oktobra beigas vai novembris – «Mīļais melis. Ne Šovs» (M. Apine)

 

Mazā zāle

Marts – «Suns, nakts un nazis» (V. Meikšāns)

 

Muzeja zāle Talsu ielā 1

Marts – «Aspazija» (M. Ķimele)

 

M. Čehova Rīgas Krievu teātris

 

Lielā zāle

Septembris – «Hanuma» (A. Sigalova, Krievija)

Novembris – «Kņaze Meri» (J. Čornaja)

Decembris – «Sniega karaliene» (R. Sotiriadi, Krievija)

Eksperimentālā skatuve

Novembris – «Veļas mazgātava – Trešās un Ozolu ielu krustojumā»(M. Gruzdovs)

 

Valmieras teātris

Lielā zāle

Septembris – «Vienādas asinis» (M. Vilkārsis)

Decembris – «Ballīte» (R. Suhanovs)

Februāris – «Lattia» (V. Brasla)

Aprīlis – «Maija un Paija» (R. Suhanovs)

 

Apaļā zāle

Oktobris – «Saules pelni» (F. Deičs)

Janvāris – «Spēlēsim Strindbergu» (E. Seņkovs)

Maijs – izrādes nosaukums tiks precizēts (M. Gruzdovs)

 

LMT Mansards

Oktobris – «Romeo un Džuljeta» (M. Eihe)

Novembris – «Apjukums»(V. Meikšāns)

Marts – «Mēness likteņa pabērniem» (J. Znotiņš)

Jūnijs – «Dodiet ceļu rītdienai» (I. Mičule)

 

Liepājas teātris

Septembris – «Indulis un Ārija» (S. Zemļanskis, Krievija)

Oktobris – «Bezgalīgo stāstu stāsts» (L. Kaupuža)

Novembris – «Žanna» (Dž. Dž. Džilindžers)

Decembris – «1984» (L. Groza-Ķibere)

Februāris – «Zelta pods» (J. V. van den Boss, Lielbritānija)

Marts – «Anna Boleina» (Dž. Dž. Džilindžers)

Aprīlis – «Mans «blasters» ir izlādējies» (K. Bogomolovs, Krievija)

Maijs – «Klibais no Inišmānas» (R. Vaivars)

 

Daugavpils teātris

Oktobris – «Tumšās alejas» (G. Surkovs); «Īsa pamācība mīlēšanā» (O. Šapošņikovs)

 

Kultūra

Izrādē “Verters” titullomas tēlotājs veiksmīgi tēlo pats sevi atbilstoši ziņai par slavenību privāto dzīvi, ka šogad martā kādu nebūt “ceremoniju apmeklēja arī 43 gadus vecais Jaunā Rīgas teātra, filmu un seriālu aktieris Ivars Krasts un 21 gadu vecā TV šovā “X Faktors” iepazītā dziedātāja Diona Liepiņa. Uz pasākumu abi devās kā pāris.”

Svarīgākais