Kā izvēlēties ziemas riepas Latvijā un Eiropā

© Publicitātes foto

Izvēloties ziemas riepas Latvijā un citās Eiropas valstīs, svarīgi meklēt simbolu “kalns un sniegpārsliņa” 3PMSF (Three-Peak Mountain Snowflake), kas norāda, ka riepa atbilst Eiropas Savienības standartiem, kas paredzēti smagiem sniega apstākļiem.

Tas ir oficiālais marķējums, kas apliecina, ka riepa ir pārbaudīta un sertificēta braukšanai ziemā.

Kas jāņem vērā, izvēloties ziemas riepas

Latvijā ar 2024. gada 1. oktobri stājas spēkā stingrākas prasības attiecībā uz ziemas riepu drošumu - katras riepas sānu malā obligāts ir marķējums "kalns un sniegpārsliņa".

Izvēloties ziemas riepas Latvijā un citviet Eiropā, jāņem vērā vairāki drošuma un kvalitātes kritēriji.


Meklējiet 3PMSF simbolu!

Uz riepas sānu malas esošais simbols 3PMSF (Three-Peak Mountain Snowflake) nozīmē, ka riepa atbilst ES standartiem attiecībā uz veiktspēju sniega un apledojuma apstākļos, nodrošinot atbilstošu saķeri un drošību ziemā.
Šīs riepas ir izturējušas īpašus testus, lai nodrošinātu saķeri skarbos ziemas laikapstākļos.

M+S marķējums

Daudzām riepām ir marķējums M+S (dubļi + sniegs), taču tas negarantē, ka riepas būs pietiekami izturīgas ziemā. Tāpēc Latvijā vissezonas riepas jāizvēlas ar marķējumu "kalns + sniegpārsliņa" zīmi, lai ziemā ar tām drīkstētu braukt. No 1. decembra līdz 1. martam ar vissezonas riepām, kas marķētas tikai ar apzīmējumu M+S, aprīkoti spēkrati satiksmē vairs nedrīkstēs piedalīties.
Atšķirībā no 3PMSF, M+S marķējums nav saistīts ar īpašiem testiem.

Protektora raksts

Ziemas riepām ir dziļas rievas un specializēts protektora raksts, kas paredzēts sniega, slapja sniega un ūdens novadīšanai, samazinot akvaplanēšanas risku.
Meklējiet virziena vai asimetrisku protektora rakstu, kas palīdz uzlabot saķeri un vadāmību uz sniegotiem vai apledojušiem ceļiem.

Gumijas maisījums

Ziemas riepas ir izgatavotas no mīkstāka gumijas maisījuma, kas saglabājas elastīgs zemā temperatūrā (zem +7°C). Šī elastība nodrošina labāku saķeri uz aukstām un slidenām virsmām.

Izvēloties ziemas riepas, pārbaudiet, vai riepas ir paredzētas darbam zemās temperatūrās, jo cietāka gumijas maisījuma (piemēram, vasaras vai visu sezonu riepām) aukstā laikā kļūs mazāk efektīvas.

Kādus ražotāja ieteikumus ņemt vērā

Vēlams ņemt vērā ražotāja ieteikumus par riepu izmēru, slodzes un ātruma kategoriju un citus parametrus.

Riepu izmērs. Ievērojiet transportlīdzekļa ražotāja ieteikumus par riepu izmēru. Pareiza izmēra riepu izmantošana nodrošina optimālu kontaktu ar ceļu, kas ir būtiski saķeres saglabāšanai ziemas apstākļos. Riepu izmērus var atrast transportlīdzekļa rokasgrāmatā vai uz vadītāja puses durvju uzlīmes.

Slodzes un ātruma kategorija. Pārliecinieties, vai riepas kravnesības rādītājs (riepas spēja nest svaru) un ātruma rādītājs (maksimālais ātrums, ar kādu riepa var braukt) atbilst jūsu transportlīdzekļa specifikācijām. Ziemas braukšanai ātruma rādītājs var būt zemāks nekā vasaras riepām, jo ziemas riepām prioritāte ir saķere un drošība, nevis ātrgaitas veiktspēja.

Dažāda tipa ziemas riepas

Pārbaudiet patērētāju un profesionāļu riepu veiktspējas atsauksmes un testu rezultātus, kas pārbauda riepu vilkmi, bremzēšanu, vadāmību un nodilumu reālos ziemas apstākļos. Šie testi sniedz informāciju par to, kuras riepas vislabāk darbojas sniegā, uz ledus, slapjos apstākļos un pat sausā aukstā laikā.

Riepas ar radzēm

Latvijā minimālais protektora dziļums ziemas riepām - ar radzēm vai bez tām - ir 4 milimetri. Tomēr jāņem vērā, ka vienai automašīnai vienlaicīgi drīkst būt tikai viena veida riepas - vai nu radžotas, vai bez radzēm.

Savukārt dažās citās Eiropas valstīs radžotu riepu lietošana ir reglamentēta vai aizliegta, jo šādas riepas var radīt bojājumus ceļiem.

Trokšņa līmenis

Dažas ziemas riepas var būt trokšņainākas, jo tām ir agresīvs protektora raksts. Meklējiet riepas ar zemu trokšņa līmeni, ja jums ir svarīgs komforts, jo īpaši gariem ziemas braucieniem.

Cena un veiktspēja

Lai gan lētākas riepas var būt vilinošas, kvalitatīvas ziemas riepas ir ļoti svarīgs drošības elements, jo īpaši ekstremālos laika apstākļos. Apsveriet savas braukšanas vajadzības un paradumus un ieguldiet līdzekļus tādās riepās, kas līdzsvaro cenu un veiktspēju.

Tāpat jāņem vērā, ka atzītu zīmolu ražojuma riepas bieži vien piedāvā labāku drošību, izturību un veiktspēju ziemā.

Šie ieteikumi palīdzēs pārliecināties, ka jūsu auto ziemas riepas atbilst visām prasībām un būs uzticamas drošai braukšanai aukstajā gadalaikā.

Komercziņas

Rudens iestāšanās nozīmē izmaiņas ne vien dabā, bet arī mūsu pašsajūtā. Vēsāks laiks, lielāka garīgā slodze, stress un vitamīnu trūkums bieži izraisa sezonas saaukstēšanās un vīrusu uzliesmojumus. Kā rudenī stiprināt savu imunitāti un nesaslimt? Par to stāsta BENU Aptiekas farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.